Oranžový Sobotka si kopl do Gazdíka. Ten si to líbit nenechal

21.02.2012 19:25

Předsedové opoziční ČSSD a koaliční STAN si opět vyměnili pár narážek. Oranžový Bohuslav Sobotka se opřel do Petra Gazdíka, že mu Senát přijde neužitečný pouze proto, že v něm má většinu levice. Na to konto Gazdík kontroval.

Oranžový Sobotka si kopl do Gazdíka. Ten si to líbit nenechal
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda strany Starostové a nezávislí Petr Gazdík

Bohuslav Sobotka ve svém prohlášení naráží na účelovou kritiku senátní instituce, jež Petr Gazdík přednesl v pořadu OVM. „Senát do naší ústavy prosadila pravice. Celou dobu pak důsledně hájila jeho existenci. ČSSD nezbylo nic jiného, než se pustit do boje o silnější zastoupení i v Senátu. Nepřipadá Vám legrační, že pan Gazdík a spol najednou otočili a Senát jim v této podobě začíná vadit? Není to ve skutečnosti tím, že v něm má levice většinu a že Senát neskáče tak, jak vláda, K9 a Hrad pískají,“ píše předseda sociální demokracie.

Sobotkovo prohlášení nezůstalo bez odezvy a Petr Gazdík se jal svá tvrzení dovysvětlit. „Jestliže Bohuslav Sobotka tvrdí, že Senát do ústavy prosadila pravice, určitě se nemýlí. Na rozdíl ode mě sedí v parlamentních lavicích už od té doby, co opustil ty školní, takže si to jistě pamatuje. Pokud jde o můj postoj k Senátu, pan Sobotka na něm zbytečně hledá stopy oportunismu. Já jsem ve svém postoji k druhé komoře konzistentní, kdo mě zná, ví, že jsem ho považoval vždy za zbytečný. Navíc naráží-li pan Sobotka na můj výrok z víkendových Otázek Václava Moravce, vyjadřoval jsem tam svůj osobní, nikoliv stranický nebo snad „celopravicový“ názor,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Gazdík.

Komora regionů by byla lepší

Předseda STANu navrhuje „transformaci (Senátu) na jakousi komoru regionů“. Důvodem je podle něj množství voleb, které, jak se obává, oslabí demokracii. „Po přímé volbě (prezidenta) máme voleb moc, máme šestery volby,“ prohlásil v OVM Gazdík a dodal, že to nepřispívá ke kvalitě demokracie. Koalice by podle Gazdíka měla vytvořit odbornou komisi a záležitostí se zabývat. Podle opozičních poslanců je tento krok velmi obtížně prosaditelný.

"Třebaže se někteří poslanci a senátoři vyslovili pro zrušení horní komory parlamentu, většina se shodla na tom, že podobný krok by byl jen těžko proveditelný. Odhlasovat by si jej museli sami senátoři. Obávám se, že si kapři svůj rybník nevypustí,“ uvedl v souvislosti Jiří Paroubek (NS-LEV21)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…