Orgoníková se ve sněmovně oháněla peticemi. Koalici nezaujala

01.11.2011 15:35

Obstruujme, obstruujme, bylo úterním heslem sněmovny. Opozice nejprve vyřazovala a poté zařazovala jednotlivé body k projednávání. Tento typ obstrukce proběhl ve sněmovně vůbec poprvé.

Orgoníková se ve sněmovně oháněla peticemi. Koalici nezaujala
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí MIroslav Kalousek (TOP 09) vedle premiéra Petra Nečase (ODS) ve sněmovně

Vystupovali dokonce poslanci, jejichž jména znají místní novináři pouze ze seznamu poslanců, protože vystupovali buď sporadicky, nebo dokonce vůbec.

Petiční návrhy přednesla poslankyně za ČSSD Hana Orgoníková. Jako místopředsedkyně petičního výboru vystoupila s požadavkem na zařazení několika petic, které podepsaly od 11 od 100 tisíc lidí. Mezi jinými měla na mysli petice „Zastavme devastaci země", „Petice za přímou volbu starostů, hejtmanů a prezidenta" nebo petice „Zastavme vládu".

„Občané této země požadují, aby vláda prioritně řešila rozpočtový schodek zavedením skutečné daňové progrese, zdaněním hazardu a důsledným omezením daňových úniků," řekla Orgoníková k petici „Zastavme devastaci země".

Občané podle petice požadují, aby vláda bojovala s korupcí včetně přijetí zákona o majetkových přiznáních a zákazu vzniku anonymních akciových společností. „Dále požadují, aby vláda nezhoršovala svými škrty životní situaci rodin s dětmi, důchodců a lidí se zdravotním postižením. Dále nesouhlasí občané této země se sjednocením DPH na 17,5 procenta a tím zdražením potravin, léků, knih a dalších sociálně citlivých položek," zvyšovala dynamiku projevu Orgoníková. Občané podle ní nesouhlasí s tím, aby byla důchodová reforma založena na vyvádění prostředků ze státního průběžného systému ve prospěch privátních fondů.

Nesouhlasí podle petice ani se zvyšováním poplatků ve zdravotnictví a omezováním rovného přístupu ke zdravotní péči zaváděním standardů a nadstandardů. „A dále nesouhlasí se zavedením školného na veřejných vysokých školách, které by omezovalo dostupnost kvalitního vzdělání pro děti ze sociálně slabých rodin," konstatovala Orgoníková.

Hana Orgoníková dále vysvětlila, proč trvá na zařazení tohoto bodu k veřejnému projednávání. „Petice běžně projednává Senát a domnívám se, že Poslanecká sněmovna má možná i větší vliv na občany této země, nebo oni se na ni obracejí a očekávají od ní větší zastání," řekla Orgoníková. Poté navrhla termín projednání petic na čtvrtek 3. listopadu jako první bod po odpovědích na ústní interpelace.

Vláda a ministři byli na projednávání petic pozvaní, nedostavili se bez omluvy

Orgoníková připomněla, že na projednáváni dvou předchozích petic ve sněmovním petičním výboru byli pozváni ministři i paní místopředsedkyně vlády. „Nedostavili se, někteří se ani neomluvili a musím říci, že se domnívám, že je potřeba tyto petice projednávat zde v Poslanecké sněmovně, abyste se s nimi seznámili a aby se občané mohli zúčastnit projednávání peticí na balkoně pro veřejnost," požadovala oranžová poslankyně za Královéhradecký kraj.

Další navržená petice má název „Chceme nové volby", protože prý demise vlády nestačí. „Tu navrhuji také zařadit na projednání ve čtvrtek 3. listopadu jako druhý bod po odpovědích na ústní interpelace," dodala Orgoníková.

Veto koalice 

„A pak zde mám petici, která je úplně nová," nespokojila se s už projednanými peticemi Orgoníková. Stručně pak seznámila přítomné poslance s textem petice. „My, níže podepsaní občané České republiky, žádáme parlamentní politické strany, aby dodržely své předvolební sliby a bezodkladně uzákonily přímou volbu starostů, primátorů, hejtmanů a prezidenta." Tato petice má podle Orgoníkové 100.439 petentů a označila ji za velmi významnou. Uvedla také několik možností zařazení petic k projednávání. Její návrhy však byly koalicí zamítnuty, jako ostatně všechny návrhy opozice.

Koalice vznesla námitku, tedy vetovala tento bod ještě před tím, než předsedkyně Němcová vůbec přečetla, co vlastně chce Orgoníková zařadit.


Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…