Ostrý spor Nečase a Pospíšila: Přinášíme zásadní doplnění

18.03.2014 15:47 | Zprávy

Exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil se ohradil vůči kritice bývalého premiéra Petra Nečase, který v týdeníku Euro kritizoval jeho práci. Pospíšil považuje Nečasova slova za nepravdy a mimo jiné odkázal i na svého někdejšího náměstka Daniela Voláka, který prý po Pospíšilově odchodu povýšil. To však Volák v reakci pro ParlamentníListy.cz uvedl na pravou míru. Vyjádřila se i poslankyně ODS Jana Černochová.

Ostrý spor Nečase a Pospíšila: Přinášíme zásadní doplnění
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pospíšil a Petr Nečas

V rozhovoru pro týdeník Euro Nečas uvedl, že byl s Pospíšilovou prací dlouhodobě nespokojen, protože resort spravedlnosti pod jeho vedením nefungoval. „Jiří Pospíšil není týmový hráč. Jeho programový bod je pouze jediný a ten se jmenuje Jiří Pospíšil… Nebyl schopen resort rozpočtově zvládnout. Všichni moji ministři byli nuceni šetřit. On byl jediný, kdo v průběhu roku přicházel s dalšími a dalšími požadavky. A nikoli malými. Byly to částky, které se pohybovaly okolo miliardy korun. Odmítal řešit věci, které byly nepopulární a byly mediálně velmi těžko prodejné,“ řekl Nečas.

Vzpoura vězňů

A uvedl příklad: „Když byla kapacita 18 tisíc vězňů brutálně překročena, až na 23 tisíc, odmítal se tím zabývat. Veřejnost vůbec nebyla informována o tom, že se díky Vězeňské službě podařilo zabránit řetězové, dobře organizované vzpouře. Vězni měli k dispozici síť mobilních telefonů, sekery a nože vyrobené z trubek a ocelových dílů. Navzdory tomu, co dělal Jiří Pospíšil, se podařilo ještě v zárodku tuto vzpouru potlačit. Kdyby proběhla, tak by měla velmi dramatický průběh. Já už jsem zuřil.“

Potěmkinova vesnice

Poslední kapkou pak pro Nečase bylo, když Pospíšil poslal další žádost o peníze. „A ta mi na stůl doputovala vzápětí potom, co jsem mu předchozí zamítl. On poslal další žádost, kterou podepsal, aniž věděl o tom, že poslal tu už zamítnutou. To už byl pro mě vrchol,“ sdělil Nečas s tím, že tomuto stavu prý odpovídala i tehdejší válka v soustavě státního zastupitelství.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Mgr. Aleš Dufek byl položen dotaz

Přemýšlíte, proč jste nevyhráli?

Napadlo vás, že si za to můžete jen a jen sami, tím, jak všechny hned urážíte, jak o sobě mluvíte jako o těch jediných demokratech a jak jsou jen ty vaše názory správné? Logicky se to dotýká pak každého, kdo má jiný pohled na věc než vy a dá pak hlas někomu jinému, i když třeba s řadou věcí, co pros...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vlastizrada.“ Munice pro Ukrajinu místo pomoci zemědělcům? Piráti narazili

16:52 „Vlastizrada.“ Munice pro Ukrajinu místo pomoci zemědělcům? Piráti narazili

Piráti vymysleli nový plán pro Evropský parlament, který ještě ani nebyl oficiálně zvolen. Závazek p…