Pane Drábku, máme pro Vás vzkazy kvůli odměně pro „pracanta" Šišku

12.12.2012 11:13

Bývalý ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek má zcela jiné uvažování než členové sněmovního výboru pro sociální politiku. Ti vesměs odsuzují to, že exministr udělil statisícovou odměnu svému náměstkovi Vladimíru Šiškovi ještě poté, co si ho přímo z budovy úřadu odvedla protikorupční policie. Zdůvodnil to tím, že on žádnou korupci nezaznamenal.

Pane Drábku, máme pro Vás vzkazy kvůli odměně pro „pracanta" Šišku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaromír Drábek

Těžko si lze pro vládní TOP 09 představit negativnější reklamu, než o kterou se jí stará její místopředseda a bývalý ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek. Odhlédneme-li od chaosu na úřadech práce způsobeném kolabujícím systémem výplaty dávek, zavedení povinnosti veřejně prospěšné práce, kterou ale Ústavní soud zrušil, nebo problematické sKarty, zůstane minimálně jeden velký vykřičník v podobě kauzy prvního náměstka Vladimíra Šišky.

Toho si Jaromír Drábek do úřadu jako svého prvního zástupce nejen přivedl, ale také ho patřičně hýčkal. V minulém roce, kdy si ostatní ministři počínali i s ohledem na proklamovanou nutnost škrtů a úspor střídmě při odměňování svých lidí, udělil ministr práce Vladimíru Šiškovi celkovou roční prémii 1 015 000 korun! „Jsem zastánce toho, aby byli zaměstnanci adekvátně odměňováni,“ tvrdil tehdy Jaromír Drábek.

Sám korupci nezaznamenal, a tak zatčeného štědře odměnil

Prvního října letošního roku si Vladimíra Šišku přímo z jeho kanceláře odvedla v poutech protikorupční policie a třetího října oznámil Jaromír Drábek svoji demisi s platností ke konci října. To, že neodešel z funkce hned, kritizovala opozice a doprovázela to slovy o zametání stop. V každém případě během října udělil podle serveru Lidovky.cz odcházející ministr svému zatčenému zástupci ještě tučnou odměnu za třetí čtvrtletí.

Celkem měl dostat prémie 335 tisíc korun ve dvou částech v červnu a v říjnu. „Vedoucím pracovníkům ministerstva jsem udělil odměny za třetí čtvrtletí podle dosažených výsledků práce,“ zdůvodnil Jaromír Drábek pro Lidovky.cz, proč dal Šiškovi prémie ještě v říjnu. S tím, že tou prací mohla být korupce, si exministr hlavu nelámal. „Osobně jsem žádnou korupci nezaznamenal a přístup do policejního spisu nemám,“ odpověděl Jaromír Drábek.

Peníze z nemravných odměn se mohou ještě dále dělit

Nad jeho počínáním kroutí hlavou oslovení členové výboru pro sociální politiku, který má mimo jiné plnit úlohu oponenta MPSV. „Je to zodpovědnost pana exministra, já osobně to nepovažuji za vhodné,“ říká pro ParlamentníListy.cz poslanec ČSSD Antonín Seďa. Exministrovo vysvětlení nestačí ani Lence Kohoutové. „Není to omluvitelné. Nicméně je to kompetence a odpovědnost bývalého pana ministra Drábka,“ podotýká pro ParlamentníListy.cz poslankyně ODS.

„Myslím, že tyto odměny, které zvedají příjmy nejvyšších státních úředníků vysoko nad příjmy ústavních činitelů – včetně členů vlády – jsou nemravné. Tato realita přináší řadu podezření, jak se tyto peníze dále dělí. Netýká se to jen MPSV. Velice mi to vadí. A to i kdyby nebyl dotčený stíhán,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz poslanec KSČM Miroslav Opálka, který tak poukazuje na praxi, o níž se jinak jen šušká, a sice, že oficiálně odměnění nemusejí být konečnými příjemci přemrštěných odměn.

Otazník nad dodržováním zákonů i kontrolou úkolů

V té souvislosti se objevují úvahy, zda přiznáním neodůvodněně vysokých prémií či odměn nedochází ke zneužití pravomoci. „Udělení odměny bývalému náměstkovi není rozhodně obhajitelné a svědčí o nedostatečné kontrole plnění pracovních úkolů a dodržování zákonů ze strany bývalého ministra Drábka,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz první místopředsedkyně LIDEM Dagmar Navrátilová.

Ještě rázněji reaguje její kolegyně z výboru pro sociální politiku Marta Semelová. „Pokud je to pravda, je to pro mě šok. Bývalý ministr Drábek vyhazuje státní prostředky člověku, který se podepsal na úniku peněz do soukromé sféry přes nestátní agentury a jiné instituce, který dostal do vážných problémů mnoho občanů i celých rodin,“ upozorňuje pro ParlamentníListy.cz poslankyně KSČM.

Na úřadech práce melou z posledního, ale odměny shrábl Šiška

Podle ní má bývalý první náměstek výrazný podíl na chaosu na úřadech práce, kde zaměstnanci doslova melou z posledních sil, pracují přesčas včetně sobot a nedělí a v mnoha případech to nemají ani zaplaceno. „Pro ně na odměny není, pro pana Šišku ano. Je to urážka a výsměch všem slušným lidem. Pan Drábek by se měl zodpovídat za to, jak nakládá se státními prostředky, i když ono je toho, z čeho by měl skládat účty, víc. V každém případě na bývalém ministru i náměstkovi je zřejmé, že vrána k vráně sedá,“ dodává Marta Semelová.

Kromě členů sněmovního výboru pro sociální politiku nešetří kritikou na postup Jaromíra Drábka ani bývalý ministr práce Zdeněk Škromach. „Svědčí to jen o pokřivených morálních hodnotách představitelů ministerstva práce pod vedením TOP 09 podle hesla: Chudým brát a bohatým dávat,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz senátor ČSSD.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…