Pane Gazdíku, TOP 09 je prý strana kmotrů a Schwarzenberg nemocná loutka...

03.07.2013 14:31

Při autoritě Karla Schwarzenberga a Miroslava Kalouska je nepředstavitelné, že by jim nějaký kmotr v zákulisí říkal, co mají, nebo nemají dělat. Proto TOP 09 podle předsedy jejího poslaneckého klubu Petra Gazdíka rozhodně není kmotrokratickou stranou na rozdíl od ODS, ČSSD a Věcí veřejných, které jsou ještě dnes s tzv. kmotry spřízněny.

Pane Gazdíku, TOP 09 je prý strana kmotrů a Schwarzenberg nemocná loutka...
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Petr Gazdík sleduje Miroslava Kalouska

Hodně nelichotivě vyšla dosavadní vládní strana TOP 09 z rozhovoru, který ParlamentníListy.cz uskutečnily s advokátkou Klárou Samkovou, jinak také členkou TOP 09. Podle ní jde o stranu ovládanou kmotry, předseda Karel Schwarzenberg se nechal přijetím funkce brutálně zneužít, protože ve skutečnosti TOP 09 neřídí. A nyní nemá v souvislosti s pověřením Jiřího Rusnoka premiérem co mluvit o ohrožení parlamentní demokracie, protože Nečasova vláda byla první, která zásady demokracie porušila.

„Žádná demokracie tu narušená není, jenom pan prezident udělal něco, co nikdo neočekával, když odmítl akceptovat nedemokratické principy založené touto vládou. Nečasova vláda byla první, která zásady demokracie porušila. Když ztratila podporu Věcí veřejných, tak se měla okamžitě rozpustit Poslanecká sněmovna a vyhlásit nové volby. Nečas to neudělal a zachoval se naprosto účelově akceptací partaje, která nikdy nebyla zvolena. Jenže my žijeme v systému kmotrokratických stran,“ tvrdila v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz členka TOP 09 Klára Samková.

Poslanci LIDEM jen odešli z korupčního projektu Věci veřejných

Zcela jiný pohled na to, jak byla dosavadní koalice složena, nabízí předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík. „Je otázkou, jestli se Věci veřejné neodklonily od toho, co hlásaly, a jestli ten podvod na voliče neudělala strana Věci veřejné. Hlásaly, že jsou protikorupční stranou, jak zametou s korupcí a nakonec se ukázalo, že si uvnitř strany předávaly obálky. Zaznamenaly se některé rozhovory po těžkém francouzském vínu, kde se zjistilo, že to je vlastně korupční projekt,“ upozorňuje pro ParlamentníListy.cz Petr Gazdík.

Dá to brát i tak, že místo poslanců LIDEM, kteří jsou považováni za nikým nevolené přeběhlíky, se neměli vzdát mandátu ti poslanci, kteří ve Věcech veřejných zůstali, čímž se jako by přihlásili ke korupčnímu projektu. „Ponechali si název, nicméně obsah se ukázal být prohnilým a nepravdivým. Pro poslance LIDEM bylo zapeklité, jestli by bylo morálnější, kdyby dál hájili tu lež, kterou Věci veřejné hlásaly a ještě dnes hlásají, nebo jestli mají to, co slíbili ve vládním programu a v koaliční smlouvě, dodržovat. A oni se rozhodli to dodržovat dál,“ konstatuje Petr Gazdík.

S některými tzv. kmotry jsou spřízněny ODS, ČSSD a Věci veřejné

O spornosti pohledu, kdo si počínal morálně, zda ti, co Věci veřejné opustili a zakotvili v LIDEM, nebo ti, co v nich zůstali, svědčí i soud s Vítem Bártou a Jaroslavem Škárkou. „Jeden soud rozhodl nějak, nadřízený soud mu nařídil, že má rozhodnout jinak. A zaznamenal jsem vyjádření soudce Šotta, že si opravdu myslí něco jiného. Já s panem soudcem souhlasím, že předávat si obálky je úplatek. V tomto směru nejsme u konce vývoje toho, co se dělo uvnitř Věcí veřejných,“ připomíná Petr Gazdík, že soudce Jan Šott podal podnět k stížnosti pro porušení zákona v této kauze.

Až dosud se straně TOP 09 dalo vyčítat mnohé, jen ne spojení s kmotry. Podle její členky Kláry Samkové ale TOP 09 je kmotrokratickou stranou. „TOP 09 podle mě rozhodně není kmotrokratickou stranou, já vím o třech stranách ovládaných kmotry, a to je ODS, ČSSD a Věci veřejné. Tyto strany byly a ještě dnes jsou spřízněny s některými tzv. kmotry,“ připomíná Petr Gazdík obecně známé věci, že například pražská ČSSD měla blízko k některým pražským kmotrům, že k mnoha kmotrům má blízko ODS i to, že Věci veřejné založil Tomáš Hrdlička a další.

Za šéfy TOP 09 by si nikdo ze zákulisí přijít netroufl

Naopak nezná nikoho, kdo by tímto způsobem ovládal TOP 09. „A ani si to při autoritě Karla Schwarzenberga a Miroslava Kalouska nedovedu představit, že by jim nějaký kmotr v zákulisí říkal, co mají, nebo nemají dělat. Jak ty dva lidi znám, tak si nedovedu představit, že by jim někdo říkal ´Milý pane Schwarzenbergu, budeš dělat to, nebo ono´. Jak znám pana Schwarzenberga, tak to by nemohlo fungovat,“ tvrdí pro ParlamentníListy.cz šéf poslanců TOP 09 Petr Gazdík.

Klára Samková nejenže nešetřila svoji vlastní stranu, ale útočila i na jejího předsedu. „Karel Schwarzenberg zcela rezignoval na vedení strany. Pakliže vůbec kdy nějaké ambice v tomto směru měl. Za jednu z nejstrašnějších věcí považuji, že se v tomto směru nechal takto brutálně zneužít. Myslím, že to neměl zapotřebí,“ uvedla Klára Samková. S členkou TOP 09 ale předseda poslaneckého klubu ani trochu nesouhlasí. „Denně vidím, že Karel Schwarzenberg TOP 09 řídí, naposledy včera na předsednictvu,“ uvádí Petr Gazdík věci na pravou míru.

Předseda TOP 09 nespal, ale upadal do částečných bezvědomí

Odchod Karla Schwarzenberga z vlády Klára Samková vítá. „Když jsem ho viděla v posledních měsících, mám o něho skutečnou obavu. To není o tom, že usíná. Podle mě jeho výraz ukazuje na zásadní zdravotní problémy. Bylo to vidět třeba při zásadním proslovu Miroslava Kalouska ve sněmovně těsně před rezignací premiéra Nečase. Schwarzenberg tam nespal, on upadal do částečných bezvědomí! To se spánkem nemělo nic společného,“ myslí si advokátka.

A odůvodňuje to tím, že když mluví první místopředseda jeho vlastní strany o bytí a nebytí Poslanecké sněmovny, tak nemůže on jako předseda té strany říct svůj obvyklý bonmot, že někdo kafrá blbosti, a proto spí. „Nebyl schopen udržet pozornost. Jsem přesvědčena, že Karel Schwarzenberg má tak velké zdravotní problémy, že není schopen už funkci vykonávat,“ podotýká Klára Samková k ministru zahraničí v demisi.

Karel Schwarzenberg se vrátí z lázní zase o deset let mladší

„To vůbec není pravda, před tím projevem jsem s panem Schwarzenbergem chodil po sněmovně a mluvil jsem s ním. To je nesmysl, buď popisujeme fakta, nebo nějaké smyšlenky,“ odmítá Petr Gazdík advokátčina slova. „Naopak bych řekl, že je celkem fit. Jen bych mu přál, aby po tom zápřahu, který letos měl, stihl každoroční několikatýdenní pobyt v rakouských lázních, ten mu vždy velmi prospěje. Tam pookřeje a přijede o deset let mladší jak švihák lázeňský,“ dodává s úsměvem předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…