Pane Rusnoku, Vy si z nás děláte blázny. Ostré zakončení včerejšího Moravce

07.10.2013 15:50

Premiér Jiří Rusnok přikázal ministrovi financí, aby vydal metodický pokyn, že firmy musí mít daňové správce tam, kde mají provozovny. Akci má ministr prý spustit kvůli obcházení daňových zákonů. Tomu se ale podivuje exposlanec Michal Doktor. Podle něj totiž příslušný zákon existuje, takže je nesmysl vydávat jakékoliv „metodické pokyny".

Pane Rusnoku, Vy si z nás děláte blázny. Ostré zakončení včerejšího Moravce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Rusnok

V tuzemsku se údajně v posledních letech rozmohla praxe, kdy podnikatelé přesouvají svá sídla do Prahy. Tam jsou totiž díky sídlu mnoha firem daňové úřady přetížené a možnost daňové kontroly je tak mnohem méně pravděpodobná nežli v jiných krajích.

Rusnokova vláda chce ovšem takovému nešvaru zabránit. Rusnok prý zjistil, že podle daňového řádu je totiž možné firmě přikázat, že bude mít daňového správce v místě své provozovny.

„Takže jsem přikázal panu ministru financí, aby vydal metodický pokyn, že firmy budou mít daňové správce tam, kde mají provozovny,“ informoval předseda vlády Jiří Rusnok v nedělním debatním pořadu Otázky Václava Moravce. Tímto se prý zamezí obcházení zákona a daňová správa bude moci podnikatele kontrolovat častěji než jednou za dvě stě let.

Jenže takovému počínání předsedy vlády se velmi diví exposlanec Martin Doktor (Jihočeši 2012).

Doktor: On si z nás snad dělá blázny!

„Já jsem z toho, co bylo řečeno v Otázkách Václava Moravce, úplně nadskočil a říkal jsem si: Ten premiér si snad z nás dělá úplné blázny!“ zmínil s podivem pro ParlamentníListy.cz Doktor. Podle něj totiž příslušný zákon existuje, a tak je naprostým nesmyslem vydávat nějaké metodické pokyny.

„To celé proto působí jako velmi podivné PR, které možná má ukázat vládu v demisi jako skupinu osob odhodlaných bojovat s daňovými úniky. Ale musím říct, že to je celé jedna velká mlha a kamufláž. Předmětné ustanovení zákona, respektive daňového řádu, je totiž v platnosti od 1. ledna letošního roku,“ vysvětlil dále lídr pravicového Hlavu vzhůru! v Jihočeském kraji a exposlanec za ODS Doktor.

Zákon podle něj byl změněn právě proto, že již byl neúnosný onen exodus daňových poplatníků z ´venkova´ do Prahy.

Měl je vytahat za uši...

"Zatímco na venkově je průměrná periodocita kontrol v řádu měsíců, tak v Praze jde spíše o stovky let. Proto odchází daňoví poplatníci do Prahy, aby se vyhýbali daňové povinnosti, a proto byl celý zákon změněn. Pan premiér včera v televizi měl v reakci na otázku použít jednu jedinou možnou odpověď: Vytahám pana ministra financí za uši, vytahám ředitele generálního finančního ředitelství Jana Knížka za uši a řeknu jim konečně, aby už vymáhali dodržování zákona,“ poznamenal.

„Bude-li někdo vydávat metodický pokyn jen proto, aby úředník konal podle již platného zákona, pak je to jenom ukázka toho, jak to u nás funguje. Politik se ukáže v televizi a řekne, že to vyřeší, a to vše na obrazu nějaké zničené katastrofy. Přitom už dávno máme nástroje na to, aby katastrofa byla řešena, nebo vůbec nevznikala,“ podotkl dále Doktor.

Prý na celou věc reagoval již po nedělním pořadu OVM na svém facebookovém profilu, kam napsal, jak nevěřícně hleděl na premiéra, který mu prý připadal jako „dobromyslný strýček“, který se zabývá představami, na něž již ale nástroje existují.

„Je to především vláda, která by měla opravdu konat, kdyby konat chtěla, neboť na to již nástroje má. Podle mého soudu ovšem postupuje velmi liknavě a setrvačností správce daní a poplatků minulých let,“ dodal Doktor.

Laudát a Langšádlová: Kalousek tlačil...

I „topkaři“ Helena Langšádlová a František Laudát se podivili tomu, co že to premiér Jiří Rusnok řeší.

„TOP 09 zejména tím, že byl ministrem financí Miroslav Kalousek, udělala celkovou reformu finanční správy včetně specializovaného typu opatření k daňovým únikům v oblasti spotřební daně z alkoholu a z pohonných hmot. V tom se udělaly konkrétní kroky a to má v tuto chvíli výrazný vliv na výběr daní,“ poznamenala pro ParlamentníListy.cz Langšádlová.

František Laudát sice souhlasí s tím, že v Praze je kontrolovatelnost dodržování daňových zákonů stále malá, ale byl to podle něj také zejména někdejší ministr financí Kalousek, kdo stále tlačil na podnikatele přes legislativu.

„Souhlasím s tím, že v Praze je kontrolovatelnost malá. Že by se ale mělo zdaňovat tam, kde je i výroba, se řeší ve spoustě zemí, nejenom u nás. Já to sice považuji za velký problém, ale ještě za větší problém bych považoval, že odcházejí firmy do zahraničí. Za to ale může opozice - komunisté a sociální demokraté - která naprosto destruktivně svými výroky hrubě poškodila tuto zemi,“ zmínil pro ParlamentníListy.cz Laudát.

Ing. František Laudát

  • Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)

Metodické pokyny ne!

Nesouhlasí ovšem s tím, aby bylo něco vyžadováno před metodické pokyny.

„Není dobré nějaké nařizování, to bychom se mohli dostat i do rozporu s evropským právem. Jenže ti, co odcházejí do tzv. daňových rájů, tak jim je velkým motivem nestabilita prostředí a negarance politického vývoje, kdy jedna hloupá věta od ministra nebo lídra opozice působí často obrovské škody. Také tady působí negativně klima závisti vůči úspěšným a na straně druhé i velká proměnlivost zákonů,“ připomněl Laudát.

Miroslav Kalousek ale podle něj prý kdysi tvrdě trval na tom, aby se výrazně posílily hlavně kontroly v Praze a aby v každém větším městě byl daňový úřad bez ohledu na to, kolik tam sídlí firem.

„Já si vzpomínám, jak někdejší ministr financí Eduard Janota odhadoval, že stát přichází minimálně o 36 miliard korun na daních kvůli tomu, že firmy odchází do daňových rájů,“ dodal k tématu Laudát.

Důsledně vymáhat to, co už platí

Bývalá poslankyně Jana Černochová z ODS je také toho názoru, že spíše nežli vydávání směrnic a metodických pokynů by státu prospělo, kdyby se politici více zabývali tzv. daňovými ráji.

„Ovšem vím, že třeba v hlavním městě Praze je trošku problém s tím, že je tady mnoho firem, a proto na ně kontroloři nedosáhnou, neboť jakékoliv firmě v Praze může hrozit kontrola finančního úřadu jednou za x desítek let, což je samozřejmě nefér vůči firmám, které jsou registrované v rámci menších měst. Tohle by se tak určitě nějakým způsobem upravit mělo, protože podnikání by mělo v tomto ohledu podléhat stejné kontrole, ať je to Praha nebo Beroun. Myslím si, že by se to nemělo řešit metodickým pokynem, ale důsledně vymáhat to, co už platí,“ uvedla pro ParlamentníListy.cz Černochová.

Naopak ekonom a analytik Raiffeisenbank Aleš Michl soudí, že Rusnokova vláda si chce na obcházení daňových zákonů došlápnout zcela oprávněně.

V regionech je spousta malých firemních klientů buzerováno

„Dobrá cesta. Ale stále je třeba posílit ´berňák´ v Praze. Až pak se to zlepší. V regionech je spousta malých firemních klientů buzerováno, ovšem v Praze je to balada s pravděpodobností jednou za sto, dvě stě let, že se na konkurenta, který neplatí daně, přijde,“ přiznal krátce Michl ParlamentnímListům.cz.

Opatrná na odpověď byla i ředitelka nezávislé poradenské společnosti Next Finance Markéta Šichtařová.

„V Praze finanční úřad vskutku nezná každou konkrétní firmu, takže je těžko schopen dohledat, jestli firma má nebo nemá daňové úniky. Podle mého názoru je ale úplně jedno, jestli firmy budou mít daňového správce v místě sídla provozovny, ovšem podrobnosti k tomu radši nechám komentovat daňového poradce,“ doplnila pro ParlamentníListy.cz Šichtařová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…