Paní poslankyně, od vás bych to nečekal! Vás mám rád a fakt tomu nerozumím... Komunistka vytáhla při interpelacích na Babiše anonym

12.04.2018 19:22

Jako by dnes bylo ve Sněmovně 14. února. Premiér Andrej Babiš totiž při sněmovních interpelacích slovně vyznával lásku komunistce Haně Aulické Jírovcové a ta mu to přitom náležitě oplácela. „Pane premiére, já nevím, jestli to tak můžu říct, já vás mám taky ráda. Věřte mi!“ vzdychala do sněmovního mikrofonu komunistická poslankyně. Předtím ale v rámci interpelací vyčetla premiérovi anonymní e-mailové informace, v nichž se píše o nespokojenosti s ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem (ANO). Babiš se ale nenechal rozhodit a naopak Vojtěcha pochválil. „Podle mě to zvládá skvěle! Je první ministr, který to de facto začal konečně řídit!“

Paní poslankyně, od vás bych to nečekal! Vás mám rád a fakt tomu nerozumím... Komunistka vytáhla při interpelacích na Babiše anonym
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hana Aulická Jírovcová (KSČM)

Tak to ve Sněmovně snad vůbec nikdy nebylo! Premiér Andrej Babiš dnes poodkryl, jaký že to má hnutí ANO, či spíše přesněji on sám, vztah ke sličným komunistickým poslankyním. A že si jich všímá víc, než kdy jindy je pochopitelné, když s KSČM právě probíhají „vládní námluvy“, kdy je na spadnutí podpora kabinetu Andreje Babiše ze strany KSČM a SPD.

Oč jde?

Zástupkyně KSČM totiž ve Sněmovně v rámci ústních interpelací dala najevo, jak je nespokojená s tím, jakým způsobem řídí resort zdravotnictví mladý ministr Adam Vojtěch. O chvíli později se ale od Babiše dočkala nečekaného vyznání...

„Každému z nás přišlo v poslední době několik anonymních e-mailů, ve kterých se píše o netransparentnosti a prapodivných praktikách, které začaly po nástupu nového ministra Adama Vojtěcha na ministerstvu panovat... Můj první dotaz bude směřovat k poradcům ministra zdravotnictví. Ti podle dopisu sedí na dvou židlích a prosazují naprosto rozdílné zájmy. Kromě poradenské činnosti pro pana ministra totiž působí v soukromém sektoru ve vedoucích funkcích. Většina z nich podniká přímo ve zdravotnictví anebo ve farmacii,“ stěžovala si Hana Aulická Jírovcová (KSČM).

Dle dopisu mají prý tito poradci na ministerstvu přístup k citlivým informacím a můžou je využívat pro vlastní podnikání. „Mohou tak ovlivňovat výběrová řízení, dodávky zdravotnických služeb, produktů atd. Není to evidentní střet zájmů a porušení principů transparentnosti, které tolik propaguje ANO, pane premiére?“ tázala se.

Někteří poradci dle ní dokonce zasedají ve správních radách pojišťoven a přitom jsou napojeni na farmaceutické firmy. Ovlivňují tím tak nejen samotné ministerstvo, ale také zdravotní pojišťovny, od kterých mají právě farmaceutické firmy největší příjem.

„Nedávno pak pan ministr udělal z jednoho z poradců svého náměstka, konkrétně pana Filipa Vrubela. Jak však upozorňují autoři dopisu, má tento novopečený náměstek padesátimiliónovou škodu ve zdravotní pojišťovně, která vznikla v roce 2011, kdy potvrdil nesprávné výpočty úhrad vybraných léků,“ vyčítala Aulická ministerskému předsedovi.

Nadto si prý podle anonymního žalujícího začal ministr Vojtěch dosazovat blízké osoby i do přímého řízení organizací. „Do Nemocnice na Homolce si údajně dosadil Aleše Martinovského, jednatele společnosti Porta Medica s.r.o a zároveň společníka Jakuba Krále, který byl nedávno poradcem ministra zdravotnictví,“ řekla poslankyně a svou interpelaci zakončila dotazem, zda může Babiš informace z e-mailového anonymního dopisu prověřit a poté veřejně potvrdit či vyvrátit.

„Samotné Ministerstvo zdravotnictví mlčí. Je důvodem mlčení to, že na pozici náměstka figuruje pan Filip Vrubel?“ zlobila se k tomu komunistka.

Andrej Babiš ale svou odpověď odstartoval poměrně překvapivě. „Paní poslankyně, od vás bych to nečekal! Vás mám rád a fakt tomu nerozumím...,“ zareagoval s notnou dávkou něžnosti vůči komunistce. Podle něj zřejmě Aulická Jírovcová nečetla Health corruption, tedy report Evropské komise z roku 2013, jinak by se prý takto netázala.

„To je zpráva Evropské komise o korupci ve zdravotnictví evropských zemí. A tam se mluví o Richellieum českého zdravotnictví. Víte, kdo to je?“ spustil a hned vzápětí začal „svého“ ministra chválit: „Adam Vojtěch je jeden z nejlepších ministrů této vlády! Víte, on se mnou seděl na Ministerstvu financí a měl to těžké, protože se mnou pracovat je těžké, takže má moji školu. A on ty šnajdroidy popravuje!“

Nemá volné ruce!

Problémem podle Babiše je, že ČR má zákon o státní službě a ministr Vojtěch tak kvůli němu „nemá volné ruce“. „Protože tam má takového zvláštního státního tajemníka, který dostával samé dobré známky,“ vysvětlil.

A když se prý rozhodoval před časem o ministrovi zdravotnictví, tak byly na stole sice prý různé nabídky, ale on se nakonec rozhodl „pro Adama“ a to hlavně z důvodu, že s tím sektorem nemá nic společného. „A všichni říkali, že to nezvládá. Podle mě to zvládá skvěle a je plno organizací, které ho chválí, a konečně budete vědět i tu přístrojovou komisi.“

Babiš také ujistil, že hnutí ANO dá zdravotnictví zase „do pořádku“. A to, co je psáno v anonymu, podle něj prostě není pravda. „Jsou to jenom pomluvy! Já vím, že on naštval plno lidí, protože ten systém si žil nějakým způsobem a teď on je první ministr, který to de facto začal nějak konečně řídit!“ uzavřel.

Komunistka se ovšem nenechala odbýt. „Pane premiére, já nevím, jestli to tak můžu říct, já vás mám taky ráda. Věřte mi! Ale jsou to samozřejmě informace, které jsou dohledatelné a nedovolila bych si zde udávat informace, které nejsou podložené,“ odvětila s tím, že si jako členka zdravotního výboru některé záležitosti z mailů prověřila.

Babiš ji nakonec ujistil, že pokud má KSČM s něčím, co se týče řízení resortu zdravotnictví problém, tak se s komunisty na to téma rád setká.

„Ministrovi ale věřím, stojím za ním. Já jsem si to prověřoval a věřte mi, že v rámci hnutí měřím každému stejným metrem. Adam má čistý stůl, akorát začal dělat pořádky, tak plno lidí naštval!“ dodal premiér na vysvětlenou.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…