Paroubek ostře o modrých kmotrech. Stojí i za volbou Klause

29.03.2012 20:27

Poměry, které vládly na pražském magistrátu za panování Pavla Béma, ovlivňovaného lobbistou Romanem Janouškem, se staly mediálním hitem posledního týdne. Podle mnohých politiků se však jedná jen o standardní situaci, která je v české politice naprosto běžná.

Paroubek ostře o modrých kmotrech. Stojí i za volbou Klause
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek s chotí Petrou

Podle předsedy poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové Petra Gazdíka tato situace vznikla podpisem tzv. opoziční smlouvy. Expremiér Jiří Paroubek nevidí rozdíl mezi Janouškem a Topolánkovým přítelem Markem Dalíkem.

Tzv. „opoziční smlouva“ – plným názvem „Smlouva o vytvoření stabilního politického prostředí v České republice uzavřená mezi ČSSD a ODS“, byl paskvil uzavřený Václavem Klausem a Milošem Zemanem pro označení spolupráce jejich stran po předčasných volbách 1998. O ujednání se dodnes mezi lidmi panuje názor, že opoziční smlouvě se říká opoziční, protože je „o pozicích“.

Koalice vedou ke korupci

„Prapůvodem všeho byla opoziční smlouva. Ta umožnila velké koalice na radnicích. I neznalému se musí zdát velmi nespravedlivé, když čtyři největší města České republiky – Praha, Brno, Ostrava a Plzeň, kde žije pouze 20 procent obyvatel tohoto státu, získávají více než polovinu veškerých peněz určených obcím a městům. A když si vezmete koalice ve většině statutárních měst a nejen tam, tak  podobná situace jako byla na pražské radnici není náhodná. Právě to byl jeden z důvodů, proč vznikla TOP 09,“ řekl pro ParlamentníListy.cz Petr Gazdík.

Topolánek není arbitr politické kultury

Expremiér Mirek Topolánek označil vztah mezi Bémem a Janouškem za špičku ledovce, podle něj je Janoušek jen kmotříček a politiku ovládají větší hráči. Další expremiér a bývalý předseda ČSSD Jiří Paroubek to nebere příliš vážně.

„Já myslím, že pan Topolánek není žádný arbitr vkusu ve věcech politické kultury. Po mém odchodu z čela české vlády se vytvořil systém, který více nebo méně řídily klientelistické kliky. Jeho symbolem byl Marek Dalík. Chtěl, vlastně bych ani raději nechtěl, číst odposlechy těch, kdo zajišťovali přeběhnutí poslanců Melčáka, Pohanky, Snítilého, Wolfa do politického tábora Topolánkovy vlády. A mohl bych zmínit i prezidentskou volbu,“ míní Paroubek.

Proč se novináři diví?

„Jaksi mi uniká, v čem byl Marek Dalík jiný, než Roman Janoušek. Měl celostátní vliv. Stejně tak mě udivují krokodýlí slzy novinářů nad spoluprací pana Béma a Janouška. Proč se Hanákové, Komárkové Zvěřinové a další tváří, jako by to nikdy předtím neslyšeli. Vláda ODS udělala za posledních pět let z republiky peleš lotrovskou. A jmenovaní provládní novináři to tolerovali,“ řekl pro ParlamentníListy.cz předseda NS – lev 21 Jiří Paroubek.

Každý má někoho, Kalousek Hávu

Šokován není ani středočeský hetman David Rath. „Podobných případů je přeci řada. Jen namátkou -  Oulický na severu, kníže z Hluboké na jihu, či Háva u Kalouska. Topolánek měl svého Dalíka, Nečas zase Nagyovou. Čili Bém s Janouškem není případ jediný, ani ojedinělý,“ prohlásil pro ParlamentníListy.cz David Rath.

¨K názoru Mirka Topolánka, že jde o špičku ledovce, se přiklání i předseda KSČM Vojtěch Filip. „Žel, musím dát za pravdu panu Topolánkovi. Zřejmě z ODS ví, o čem mluví,“ prohlásil Filip. A jeho stranický kolega Jiří Dolejš dodává: „Klientelismus v České republice je silný. A nejen v Praze.“

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš Urban

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…