Paroubek se tázal Schwarzenberga: Kdo z diplomatů okukoval náš řecký domek?

15.12.2011 16:12

Expremiér, poslanec a expředseda ČSSD to při odpoledních sněmovních interpelacích pěkně rozčísl. "Spící" poslance totiž probudil informacemi o jeho údajně nové aféře kolem řeckého domku, jenž koupila před časem jeho žena Petra na ostrově Ithaka. Paroubek ale chtěl po ministrovi zahraničí Karlu Schwarzenbergovi vědět něco jiného, než dnes vysvětloval na tiskové konrefenci - totiž tíží jej aktivity "diplomatů", kteří prý nedávno okukovali právě zmiňovaný domek v Řecku.

Paroubek se tázal Schwarzenberga: Kdo z diplomatů okukoval náš řecký domek?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek se postavil do čela strany LEV 21

Poslanec a předseda strany NS – LEV 21 Jiří Paroubek se obrátil dnes při ústních interpelacích ve sněmovně na ministra zahraničí Karla Schwarzenberga s bodem aktivita zastupitelských úřadů. Z bodu na tabuli napřed nebylo jasné, o co Paroubkovi půjde. Jasno bylo ale už z jeho první věty.

"V minulém týdnu moje žena informovala média o tom, že v tomto roce zakoupila polovinu dvojdomku na řeckém ostrově Ithaka. Informovala média o kupní ceně, o ceně rekonstrukce, i o finančních zdrojích této transakce. Celé věci se ujala některá média. Takový je svobodný svět, nic proti tomu," zmínil napřed tajuplně Paroubek a následně uvedl, že na ostrov a k onomu domku Paroubkových přijeli totiž o víkendu dva lidé v jakémsi snad diplomatickém autě označeném "Delta-sigma 3762CD" a sdělovali místním, že jsou z české ambasády. Prý se však velmi podivně vyptávali na domek a také na další věci kolem Paroubkových. Přijeli podle Paroubka ještě před příjezdem redaktorky Mladé fronty Dnes.

Bývalé šéf ČSSD také řekl, že později zjistil určitou návaznost na deník Mladá fronta Dnes a že jej „tato dělná spolupráce“ mezi zastupitelským úřadem a tímto deníkem překvapila. Možná je ale vše podle něj jen dílem náhody, že celou věc pak pitval i další deník - v tomto případě šlo o bulvární.

„Pane ministře, očekávám vaše jasné vysvětlení této věci, kterou osobně považuji za skandální. Stále věřím, že se jednalo pouze o podvodníky, ne české diplomaty. Neumím si osobně celou věc jinak vysvětlit. Pokud by se však jednalo o zaměstnance zastupitelského úřadu, viděl bych to jako neslýchané a očekával bych vyvození odpovídajících závěrů,“ řekl pak Paroubek vůči ministrovi zahraničí, kterému také dvakrát za sebou sdělil i SPZ onoho údajně diplomatického vozidla. Neví prý, co si o tom má myslet, zda ministerstvo zahraničí řídí český bulvár, nebo zda český bulvár řídí ministerstvo.

„Byla to ale možná náhoda, byli se tam asi jen koupat,“ dodal k tomu s úsměvem Paroubek.

Schwarzenberg na to odvětil, že dotaz bere na vědomí, a pokusí se celou věc objasnit. "Nemám nejmenšího tušení, kdo ti lidé byli. Doufám, že se to objasní, jestli tam byli na dovolené, nebo po stopách Odyssea, to mi není jasné," odvětil Schwarzenberg. „Když se o tom psalo, tak se na tu věc chtěli podívat,“ dodal pak s humorem.

Paroubek: Petra žádné peníze nikam nevezla

Expremiér a šéf LEV 21 Jiří Paroubek právě dnes na tiskové konferenci hájil svou manželku Petru, která podle deníku Blesk zaplatila za 2,5miliónový dům v Řecku v hotovosti a to je v rozporu se zákonem proti praní špinavých peněz. Podle zákona, který platí pro celou EU, se totiž může s hotovostí operovat jen do výše tří tisíc eur. Jenže v případě domu Paroubkových šlo o sto tisíc eur.

Podle Paroubka však platbu vyřizoval rodinný přítel Dellaportas a jeho žena s tím nemá nic společného.

„Zmocněncem Petry při uzavírání smlouvy byl pan Dellaportas, který celou záležitost vyřizoval. Včetně podpisu smlouvy a finanční transakce. Jsem schopen doložit výpisy z bankovního účtu, že Petra mu poslala peníze bankovním převodem. Tím to pro Petru skončilo,“ sdělil dnes pro MfD Paroubek.

Dala plnou moc

Paroubková skutečně později zveřejnila kupní smlouvu i plnou moc, na jejímž základě byla zastupována.. „Není pravda, že by moje žena něco vezla v igelitce,“ podotkl dnes pak její muž a novinářům ukázal i bankovní výpisy.  

Paroubková prý ale od Blesku žádá omluvu, jinak hrozí žalobou. Blesk byl také první, kdo právě v minulých dnech uvedl, že Paroubková koupila na ostrově Ithaka dům. Pro čtenáře také deník zveřejnil jeho fotografie a informoval i o tom, že dům je před rekonstrukcí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…