Paroubek varuje před Rychetským. Prý může na příkaz shodit přímou volbu

23.11.2012 21:11

Šéf NS-LEV21 a expremiér Jiří Paroubek umí překvapit. Naznačil totiž, že přímou volbu prezidenta má zcela v rukách Ústavní soud a hlavně jeho předseda Pavel Rychetský. On bude mít pak hlavní slovo i v tom, zda volba jako taková nespadne úplně pod stůl. Proč? Rychetský je totiž prý nástrojem určité mocenské skupiny v zemi a pokud ten, co vyhraje, této skupince nevyhoví, ukončí to.

Paroubek varuje před Rychetským. Prý může na příkaz shodit přímou volbu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

Když má poslanec a šéf Národních socialistů Jiří Paroubek v Poslanecké sněmovně slovo, téměř vždy kritizuje kabinet Petra Nečase za kroky, které činí v hospodářské politice státu. Paroubek je totiž přesvědčen o tom, že pravicová vláda svými kroky přispěje k tomu, že se v příštím roce ekonomické výsledky státu ještě více zhorší. Což je s podivem, neboť okolní státy EU naopak nabírají v ekonomickém tempu dech. Důvod?

„Jsou to vládou stachanovsky prováděné reformy,“ vysvětlil Paroubek ParlamentnímListům.cz v rozhovoru. Podle něj navíc kabinet Nečase otevřel cestu různým lobbisticko – zájmovým skupinám. Zelenou tak mají třeba u převodu majetku státních lesů, ale i u majetku v pozemkové držbě, či u veřejných korporací.

„Vláda přivedla svou hospodářskou politikou zemi k hospodářskému poklesu a to jako jedinou zemi ve středoevropském regionu,“ utřel vládu za její výsledky. Pověstnou poslední kapkou pro něj ale bylo, když prezident Václav Klaus nepodepsal a ani nevetoval zákon k tzv. církevním restitucím.

Klaus je chytrá horákyně

„Postup Klause tady byl jakýmsi postupem chytré horákyně, kdy si na jednu stranu nechce do budoucna od sebe odpudit občany, protože 80 až 90 procent z nich má k tomuto zákonu doslova odpor, což chápu, ale na straně druhé si myslím, že je i on s lidmi, kteří jsou do těch ohromných zisků, které z církevních restitucí poplynou, zapojen,“ zmínil k chování hlavy státu nebojácný Paroubek.

Politik se samozřejmě opřel i do své bývalé ČSSD. Tato nejsilnější opoziční strana totiž zvláště v Poslanecké sněmovně ještě nedávno dávala halasně najevo, že udělá vše pro to, aby sporné normy jako je daňový balíček, druhý pilíř důchodové reformy či zmiňované církevní restituce, dolní komorou vůbec neprošly. Nakonec ale bylo vše jinak - zákony byly totiž přijaty.

„Jestli tady dělá něco Bohuslav Sobotka špatně? Já nevím, jestli ČSSD vůbec udělala něco pro to, aby přijetí norem zabránila. Tady se ale musí přiznat, že sociální demokracie jako jedna z opozičních stran vskutku nic moc nezmůže proti sněmovní matematice. Důležitější spíše je, že od ní neslyším, co udělá po sněmovních volbách, pokud v nich vyhraje,“ podotkl Paroubek.

V ČSSD oslavují 23 procent šampaňským?

Prý ale Bohuslavu Sobotkovi nijak radit nebude. "Je však faktem, že po více než dvou letech velice špatné a chaotické vlády Petra Nečase sociální demokracie získala při posledních volbách při velmi dobrých podmínkách jen 23 procent, což je o 12 procent méně, než kolik dosáhla před čtyřmi lety v krajských volbách. Sobotka tak ztratil třetinu voličů. To už samo o sobě naznačuje, jak je nyní ČSSD při volbách ´úspěšná´. Já když jsem v čele sociální demokracie zvítězil s 22 procenty hlasů, tak jsem odešel z funkce, ale pánové oslavují 23 procent šampaňským. Kdybych byl já na jejich místě, tak bych tak nadšený nebyl,“ uzavřel toto téma.

Následně Paroubek překvapil. ParlamentníListy.cz se totiž někdejšího předsedy vlády zeptaly na přímou volbu prezidenta. Ministerstvo vnitra do boje o Hrad totiž v pátek nepropustilo šéfku Suverenity Janu Bobošíkovou, ekonoma Vladimíra Dlouhého a podnikatele a senátora Tomia Okamuru. Podle vnitra měli příliš mnoho chybných údajů na nominačních peticích a chyby u nich snížily počet podpisů pod předepsanou hranici padesáti tisíc. Všichni kandidáti pak zmínili, že se odvolají k příslušným soudům.

„V této věci jsem si s jistou obavou vyslechnul vyjádření předsedy Ústavního soudu Pavla Rychetského, který naznačil, že se taky může stát, že prezidentskou volbu kvůli tomu zruší Ústavní soud úplně,“ reagoval na to pro ParlamentníListy.cz Paroubek.

On je nástrojem určité mocenské skupiny v zemi...

„Že něco takového pan Rychetský, který je nástrojem určité mocenské skupiny v zemi, dokáže, to už předvedl v nekonaných mimořádných volbách na podzim 2009, kdy zabránil jasnému vítězství sociální demokracie a ustanovení levicové vlády. Jsem proto přesvědčen, že pokud by vyhrál někdo z kandidátů – podle mne vcelku náhodou - který by nekonvenoval (nevyhovoval) určitým zájmovým skupinám, které mají doktora Rychetského jako svůj nástroj, tak by ty volby byly zrušeny,“ zaútočil na šéfa ÚS.

K vyřazeným kandidátům kvůli chybám pak dodal: „Podle mého názoru ministerstvo vnitra jednalo v této věci rigidně až účelově. Sice se opírá o zákon, ale určitě to tady chtělo větší velkorysost. Nyní mohou vzniknout problémy, které si možná někdo přeje, ale já rozhodně ne.“

Dostal dopis od Ratha

Nakonec expremiér překvapil i podruhé. Od uvězněného Davida Ratha totiž před deseti dny dostal dopis.

„Byl napsán tak, že je patrné, že doktor Rath stále uvažuje o politických dějích a čiší z něj i fakt, že neztratil nic ze svého analytického ducha. Jak jsem pochopil, tak si stále ve vazbě zvyká. Navíc i on - stejně jako já před časem - pochopil, že v zájmu žádného z velkých hráčů v české politice, vlády a ani sociální demokratické opozice není, aby se dostal z kriminálu. Jakmile by se totiž z kriminálu dostal, tak by samozřejmě okamžitě zpochybnil postup české justice v posledních měsících vůči své osobě. Myslím, že by to pro něj ani nebylo nic složitého...Je podle mne v kriminále už jen proto, aby mu znemožnili obhajobu,“ dodal na tuto notu s připomenutím, že se již prodalo osm tisíc z desetitisícového nákladu Rathovy knihy z vězení. Tu ale vydala Paroubkova žena Petra pod názvem „Přisedněte si“.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…