Peakovci jako užiteční idioti. Na ministerstvo je nepustí, zní ze sněmovny

03.12.2012 21:20

Nejmenší vládní strana LIDEM zřejmě ovládne Ministerstvo obrany nebo dopravy. Je to však prý s podivem. Jde totiž o bandu „užitečných idiotů", jak je označili někteří zákonodárci.

Peakovci jako užiteční idioti. Na ministerstvo je nepustí, zní ze sněmovny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předsedkyně strany LIDEM Karolina Peake

Ohledně nástupce ministra dopravy Pavla Dobeše (LIDEM), který v pondělí rezignoval, stále není jasno. V souvislosti s novým šéfem resortu se ale skloňuje jméno Martina Smolky, jehož nominovala členka LIDEM Dagmar Navrátilová.

Zatím ale není nic jisté. Stejně tak jako možnost, že LIDEM dostane na starost dopravu, je dost dobře možné, že místo ní ovládne obranu. V této souvislosti se mluví jako o nejpravděpodobnější šéfce resortu přímo o hlavě LIDEM Karolíně Peake. 

LIDEM? Užiteční idioti

Co se týče resortu dopravy, jakýkoliv kandidát LIDEM má podle dopravního experta a poslance za ČSSD Stanislava Humla smůlu. „LIDEM posloužili jako užiteční idioti schválením církevních restitucí a jejich kandidát může být odborník a stejně neprojde," řekl pro ParlamentníListy.cz Huml.

Smolku nezná, a tak jeho samotného nechce hodnotit. Obecně se ale domnívá, že členové LIDEM nemají ve vládě co dělat. „Odejít ze strany lze čestně jen do opozice," vzkazuje dotyčným Huml.

Paggio mlží

Sám člen LIDEM Viktor Paggio nechce situaci kolem snahy obsadit post šéfa resortu příliš hodnotit. „Varianty řešení a personální obsazení budeme nejprve diskutovat v rámci koalice a poté informovat média," uvedl pro ParlamentníListy.cz poslanec. Šéfka LIDEM Karolína Peake, kterou redakce oslovila s prosbou o názor, v pondělí nereagovala.

Redukce? Kalousek říká ne

Ministr dopravy Pavel Dobeš oficiálně skončil v pondělí. Do konce týdne skončí na obraně také Alexandr Vondra (ODS). Premiér Petr Nečas zatím nenaznačil, k jakým změnám má přesně dojít. Mlčel ale také ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Pro server iDnes.cz ale vyloučil, že by se začal redukovat počet ministerstev.

To však popírají hlasy znějící z ODS. Podle ní se plánuje, že se resort dopravy spojí s Ministerstvem průmyslu. Oficiálně to naznačil i předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

Superman Kuba

Superministerstvu hospodářství by pak šéfoval mocný první místopředseda ODS Martin Kuba, který má na dopravě velký vliv již nyní. Politolog Rudolf Kučera ale podobné sloučení považuje za hloupost. „Ministerstvo dopravy má svou specifickou problematiku. S jiným resortem by se slučovat rozhodně nemělo," řekl pro ParlamentníListy.cz.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…