Peníze z privatizace a z dividend by mohly jít na důchody

20.09.2011 20:21

Sněmovna v prvním čtení podpořila návrh ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) a poslance Marka Bendy (ODS), který omezuje používání peněz z privatizace a z dividend státem ovládaných firem. Podle jejich novely zákona o zrušení Fondu národního majetku by nově takto získané peníze měly jít na stabilizaci důchodového účtu.

Peníze z privatizace a z dividend by mohly jít na důchody
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

Návrh současně odebírá vládě možnost rozhodovat o tom, že tyto peníze, uložené na zvláštním privatizačním účtu, může použít i na některé jiné účely. Dosud jí zákon umožňuje takto přesouvat peníze například do fondu dopravy, fondu bydlení nebo například Státního fondu životního prostředí. 

Jinam peníze nepůjdou

"Cílem tohoto legislativního opatření je vytvoření právní opory pro průběžné používání privatizačních prostředků k zajištění stability systému důchodového pojištění a k vyrovnávání disproporcí mezi příjmy a výdaji tohoto systému," stojí v důvodové zprávě. Ministr Kalousek poslance ujišťoval, že peníze půjdou výlučně na stabilizaci důchodového účtu a že také kdykoli doloží, že je nepoužil na nic jiného. 

SLEDUJEME téma důchodová reforma

Poslanec koaličních VV Michal Babák původně navrhoval předlohu zamítnout. Vadilo mu právě to, že by nebylo možné poskytovat peníze fondu dopravy. Po Kalouskových slovech ale svůj návrh stáhl. Místo něj navrhl zamítnutí novely poslanec KSČM Petr Braný. 

Čtěte více:
Třicátníci si na důchod ochotně uspoří v soukromých fondech
Důchodci budou kořist. To je reforma, varuje pravicový ekonom
S důchodovou reformou budou ještě problémy, shodli se odborníci


    

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…