Pocheho maňásek Petříček? Nový vývoj: Od Schwarzenberga po Hrad se dnes děly věci

12.02.2019 17:55

ANKETA Je ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) „Pocheho maňáskem“, jak o něm řekl bývalý prezident Václav Klaus? ParlamentníListy.cz se ptaly napříč politickým spektrem. Současného ministra ocenil jeho předchůdce Karel Schwarzenberg, naopak šéf KSČM dává výjimečně za pravdu bývalé hlavě státu.

Pocheho maňásek Petříček? Nový vývoj: Od Schwarzenberga po Hrad se dnes děly věci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček

Anketa

Udělal Zeman dobře, když blahopřál Juanu Guaidóovi k převzetí úřadu prezidenta Venezuely?

hlasovalo: 14871 lidí

Bývalý prezident Václav Klaus poskytl rozhovor LN, kde mimo jiné přišla řeč na českou zahraniční politiku a styl jejího vedení. Při té příležitosti Klaus ostře kritizoval ministra zahraničí Tomáše Petříčka. 

„Myslím, že ten Pocheho maňásek je ve vládě jen proto, aby maximálně provokoval naprosto iracionálními výkony ministra zahraničí. Myslím, že se tím jenom má pořád demonstrovat slabost pozice premiéra Babiše. A zdá se, že on bude tak dlouho napínat tětivu luku... to vidím jako obrovský problém. My jsme nikdy neměli zahraniční politiku. Vždy jsme byli odmocnina politiky Evropské unie nebo přesněji Německa. Ale co dělá Petříček se svými pochvalami banderovcům a přijímáním krymských Tatarů... A co pan prezident přidává slovy, že chce pozvat nového venezuelského kvaziprezidenta, to jsou, myslím, naprosté hlouposti, které bychom snad jako rozumní lidé a rozumná země po sto letech existence dělat neměli,“ řekl Václav Klaus s tím, že nad Petříčkem si podle něho v cizině musí ťukat na čelo.

ParlamentníListy.cz položily politikům napříč Sněmovnou otázku, co si o Klausově výrocích v souvislosti s Petříčkem a Pochem myslí.

Anketa

Podporujete přijetí eura? (Hlasování od 12.2.2019)

8%
92%
hlasovalo: 13416 lidí

Kromě politiků ze Sněmovny oslovila redakce i hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka. „Pan prezident Klaus má pravdu v tom, že Česká republika v současném světě složitostí, obrovských protikladů a dramatických soubojů zájmů velmocí potřebuje ministra zahraničních věcí, který bude hájit výhradně a jedině národní zájmy České republiky a nebude se obřadně klanět Moskvě, Bruselu, Pekingu nebo Washingtonu. Ponechám na úvaze laskavého čtenáře, zda současný ministr takové kritérium splňuje,“ sdělil Ovčáček.

„Naprostá hovadina. Dokázal-li kdy nějaký ministr svou nezávislost a odvahu, tak to byl v poslední době Petříček. Dovoluje si ovšem mít odlišný názor než Klaus a Zeman. Za to je častován nadávkami. Vzepřel se nadlidem,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz exministr zahraničí, čestný předseda TOP 09 a poslanec Karel Schwarzenberg.

Místopředseda Poslanecké sněmovny a šéf KSČM Vojtěch Filip má zcela odlišný postoj. „Nerad, ale musím s bývalým prezidentem Klausem souhlasit,“ uvedl Filip.

„Je jednoduché lidi nálepkovat, ale těžké říci, co nám konkrétně vadí. Já raději říkám konkrétní kritiku. Tyhle nálepky mě nebaví,“ konstatoval lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský.

Místopředseda sociální demokracie a poslanec Jaroslav Foldyna míní, že vysvětlení Petříčkova chování je jednodušší, než jaké nabídl Václav Klaus.

Předseda SPD Tomio Okamura ParlamentnímListům.cz sdělil: „Pan ministr Petříček už prokázal, že je plně v názorovém proudu pana Pocheho a že je upřímný probruselký člověk a že nad zájem své země, národa a vlády nadřazuje globální zajmy Bruselu, USA a spekulantů typu Sorose“. 

„Podle mého názoru je to příliš složitá konstrukce a skutečnost je mnohem jednodušší. Chování pana ministra Petříčka pramení především z faktu, že své dosavadní profesní zkušenosti čerpá výhradně z prostředí pražských mladých sociálních demokratů a bruselských byrokratů. Nemyslím si, že je něčí loutkou,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Foldyna.

Předseda KDU-ČSL a bývalý vicepremiér Pavel Bělobrádek má názor zcela jasný a vyjádřil se stručně. „Názory pana Klause mně nestojí za komentář,“ napsal redakci Bělobrádek.

„Pocheho maňásek je pan Petříček zcela jednoznačně. O jeho motivaci mám poměrně temnější představy než pan Klaus. Poche je synonymem odporné mafiánské podstaty ČSSD a zároveň fanatický eurofašista. Jeho maňásek má aktivně škodit republice a také tak činí,“ uvedl poslanec SPD Lubomír Volný.

Podle místopředsedy poslaneckého klubu KSČM Leo Luzara představují noví mladí vrcholoví politici ČSSD neoliberálně zaměřenou skupinu hledající vzory v současném Bruselu a Paříži. „Kdo jiný by měl troubit na poplach než prezident Zeman stojící v minulosti za vzestupem ČSSD,“ konstatuje Luzar.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…