Pochybnosti o potřebě nového zákona na ochranu nekuřáků zesilují

09.12.2015 12:04

První kolo debaty o protikuřáckém zákonu trvalo ve Sněmovně pět hodin.

Pochybnosti o potřebě nového zákona na ochranu nekuřáků zesilují
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hlasování ve sněmovně

Poslanci začali včera odpoledne projednávat normy, které mají vést k zákazu kouření v restauracích. Vystoupili zastánci i odpůrci restrikce. Jedni mluvili o ochraně zdraví, druzí o omezení svobod. Debata trvala skoro pět hodin. Spolu s přestávkami pro kluby TOP 09 a Starostů a Úsvitu diskuse vyplnila celou dobu včerejšího jednání. Poslanci se k ničemu jinému nedostali. Kdy se k debatě o kouření vrátí, není jasné.

Diskuze to byla velmi zajímavá a často i vtipná. Například předseda TOP 09 Miroslav Kalousek se zastal elektronických cigaret, Vítězslav Jandák (ČSSD) vystoupil proti zákazům. „Co spouštíte, je začátek konce,“ řekl. Kalousek uvedl, že je připraven hlasovat pro zákaz kouření v restauracích, v nichž se podává teplé jídlo.

Elektronické cigarety ale podle něho nikoho neomezují a výpary z přepáleného tuku jsou prý škodlivější. Následně Kalousek sdělil ministru zdravotnictví Svatoplukovi Němečkovi (ČSSD), že na něho dýchne po užití elektronické cigarety, což taky učinil.

„Budu hlasovat proti zákonu,“ oznámil Jandák. Poukázal na to, že předloha míří jen proti kuřákům, a ne proti škodlivosti například tučného masa. Miliardy mikrobů se podle Jandáka přenesou při polibku. Bývalý ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) ale poslanci vzkázal, že při polibku jde asi o 10 000 mikrobů a líbat se má prý tak, aby se aspoň polovina z nich zničila…

Někteří poslanci naopak mluvili o omezování podnikání a svobod, padala i slova o pokrytectví. Michal Kučera (TOP 09) se tázal, proč stát nezakáže prodej cigaret i kouření samotné. Podle jiných členů dolní komory jde ale o ochranu nekuřáků.

Vládní předloha by vedle úplného zákazu kouření cigaret v restauracích taky zakázala prodej cigaret a alkoholických nápojů v automatech a zavedla i další opatření na omezení jejich spotřeby. Stejné omezení jako pro tabákové výrobky by platilo i pro elektronické cigarety a bylinné výrobky ke kouření. Předloha navíc předpokládá, že na nápojových lístcích by musel být jeden nealkoholický nápoj levnější než nejlevnější nápoj alkoholický ve stejném objemu.

Očekává se, že ve výborech a při jejím dalším projednávání se budou poslanci snažit vládní normu měnit. Sněmovna začala souběžně probírat v úvodním kole i předlohu poslanců ANO, která se omezuje na zákaz kouření běžných cigaret v restauracích. Podle hlavního předkladatele Radka Vondráčka jde o významný nástroj boje proti kouření, které by v restauracích přestalo být například u mladých lidí znakem dospělosti.

Obě předlohy budou už v závěru úvodního kola čelit návrhu ODS na zamítnutí. Je však pravděpodobnější, že zamíří k dalšímu posouzení do výborů. Odpůrci poukazovali taky na rostoucí počet nekuřáckých restaurací a v případě vládního návrhu i na některé zvláštnosti až absurdity zákona. Jde třeba o pasáž, která zakazuje lidem opilým „namol“ vstupovat na vyjmenovaná místa.

Proti zákazu kouření v restauracích protestuje Asociace hotelů a restaurací ČR. „Úplný zákaz kouření v restauracích je přímým zásahem do principu svobody podnikání, protože majitelům gastronomických zařízení odnímá právo volby,“ uvedl prezident asociace Václav Stárek. Restauratéři si zatím mohou vybírat, zda se v jejich zařízení bude kouřit, případně musí zajistit oddělené prostory kuřácké a nekuřácké. Podle některých poslanců ale toto řešení nefunguje.

Norma, kterou poslala vláda do Sněmovny v polovině roku, měla původně platit od ledna. Nyní se předpokládá, že pokud bude schválena, bude účinná od pololetí 2016. Předloha poslanců ANO leží v dolní komoře od července 2014. Po prvním kole debaty se však stále častěji objevují náznaky pochybností, zda tento zákon opravdu naše společnost potřebuje a zda by nebylo účinnější a rychlejší při ochraně nekuřáků vrátit se k v současnosti platné normě. Chyba není v její nedokonalosti, ale v kontrole dodržování. Ale s tím bude mít ještě větší problémy vinou jeho rozsáhlosti i případně nově přijatý protikuřácký zákon.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…