Podělaná dálnice, Kalouskovy lži... „Mimozemšťan" Babiš řádil ve sněmovně

13.06.2014 13:13

Místo holých faktů k návrhu závěrečného účtu za loňský rok se ve sněmovně do sebe pustili bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) a nynější šéf státní kasy Andrej Babiš (ANO). Babiš hovořil o kmotrech a „podělaných“ dálnicích. Za to si pak od jiného tokpaře vysloužil označení „mimozemšťan".

Podělaná dálnice, Kalouskovy lži... „Mimozemšťan" Babiš řádil ve sněmovně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Sněmovní debata o návrhu státního závěrečného účtu za loňský rok se ve sněmovně poněkud zvrhla. Ministr financí a vicepremiér Andrej Babiš (ANO) byl totiž po svém projevu označen za mimozemšťana a projevy poslanců se náhle zvrtly v úplně jinou dimenzi.

„Jsem také pravičák, nechápu, proč jste zvyšovali daně,” kritizoval vládu ve své již známé mluvě Babiš. Podle něj se schodku v rozpočtu minulého roku dosáhlo tím, že se v ČR neinvestuje.

„Od roku 2010 se neinvestuje. Pan Bárta nám zastavil dálnice, tady nejsou ani vykoupeny pozemky, tady se neprojektuje, ŘSD je v rozkladu, České dráhy v rozkladu s dluhem 28 mld., ČD Cargo. Takže toho bylo dosaženo vlastně za cenu, že se neinvestuje,“ vypočítával Babiš.

Dále vytkl poslanci ODS a bývalému středočeskému hejtmanovi Petru Bendlovi privatizaci středočeských nemocnic. Bendl mu ale na to vzkázal, že tím pomohl ušetřit peníze z veřejných rozpočtů.

Laudát: Nějak se vám to zarylo pod kůži

Babiš se následně pustil do cupování poslance TOP 09 Františka Laudáta, kdy mu vyčetl některé věci z minulosti, například jeho členství v ODS a působení v hlavním městě.

„Ten má kvalifikaci takovou, že byl jednou členem ODS, že se podílel na skvělé rekonstrukci Obecního domu a na skvělé rekonstrukci Kongresového centra, a potom uzavřel smlouvu na IČO s IDS, to je taková firma, která kontrolovala tunel Blanka. Totální tunel. Totiž ta Praha, ten tunel Blanka, to metro do Motola za 20 mld. a ty tramvaje jednoho bývalého generálního ředitele velké firmy této země nás stály 70 mld. A pan Laudát tam má na to smlouvu. Monopolní smlouvu. A pan Laudát tady poučuje o tom, jak bychom to měli dělat. To je skutečně úsměvné," řekl Babiš s tím, že lidé jako kolega Laudát jsou pro něj velká motivace, proč vlastně šel do politiky.

„Protože není možné, aby tuto zemi stále okecávali stejní lidé, za kterými vůbec nic není," prohlásil Babiš. "Dvacet čtyři let po revoluci nemáme ani tu podělanou D1, kterou otevíral Štrougal. Nemáme dálnici Lovosice - Ústí, nemáme dálnici na Linec, na Vídeň, na Wroclaw. Havránkovou řešili osmnáct let. To je výsledek,” zopakoval nadto Babiš svou dříve pronesenou kritiku výstavby dopravní infrastruktury.

Laudát si to ale nenechal vůbec líbit a narážel na údajnou Babišovu spolupráci s komunistickou Státní bezpečností. Babiš podle něj svými projevy dokazuje, že se mu jeho praktiky z doby před rokem 1989 zaryly pod kůži a nemůže se jich zbavit ani nyní.

I jiný "topkař" si ale na Babiše troufnul.

„Víte, pane ministře Babiši, o vás prohlásil váš stranický kolega ministr Brabec v nějakém deníku, že pocházíte z jiné planety. Já mu po tomto projevu skutečně musím dát za pravdu. Vy tady opravdu mluvíte jako mimozemšťan," vyjel na ministra financí Michal Kučera (TOP 09), načež poslanci z ANO na to reagovali pokřikem „fuj".

Tady pořád někdo lže...

Andrej Babiš ale vrtal i do bývalého ministra financí Miroslava Kalouska. „Těžko se tady argumentuje, když tady někdo permanentně demagogicky lže,” zareagoval Babiš na Kalouskovo znepokojení nad zvyšováním strukturálního deficitu rozpočtu.

O chvíli později padaly výtky vůči Babišově češtině. Babiš se ale nedal. „Já jsem díky panu poslanci Kortemu dostal papír, že češtinu mám za C2,” připomněl Babiš požadavek poslance TOP 09, který žádal, aby byly ministrovy projevy překládány do češtiny.

„Tak tohle bylo tak za C3, pane ministře,“ atakoval jej ale Kalousek. „Teď už vážně,“ poznamenal poté Kalousek a následně opětovně navrhl vládě, že podpoří-li koalice fiskální pakt bez výjimek a zaváže se tím snižovat strukturální deficit, pak může vláda počítat i s hlasy TOP 09. Pokud se podle něj nebude deficit snižovat, bude k tomu ČR jednoho dne donucena mezinárodními institucemi a daleko radikálněji.

„A samozřejmě pan Kalousek se nám vysmívá,“ vypálil na to Babiš.

„On říká, že je vstřícný. Ale on ví dobře, že to není reálné. Protože pokud bychom měli akceptovat podmínky strukturálního deficitu v rámci fiskálního paktu, tak bychom museli jít na deficit někde řádově kolem 60 miliard, takže bychom museli všem státním zaměstnancům dát poloviční výplaty. Je to jen gesto. Je to výsměch. Není to seriózní a já nejsem ochoten už dále o tom tady diskutovat, protože je to skutečně debata o ničem, demagogie a lži,“ doplnil k tomu ministr.

„Tam už chybělo, a proto je potřeba je všechny zastřelit. Ne, vážně. Já jsem tu nabídku myslel vážně bez jakýchkoliv postranních úmyslů,“ opáčil ale na to Kalousek.

Po zhruba dvou hodinách poslanci vzali státní závěrečný účet za loňský rok na vědomí. „Chci skutečně poděkovat za skutečně důkladné projednání naší zprávy," ironizoval nakonec výpady poslanců prezident Nejvyššího kontrolního úřadu Miloslav Kala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…