Pokuta 12 750 korun za nadávku politikovi. A co na to u nás?

02.01.2012 16:25

AKTUALIZOVÁNO Urážka politika prohozená jen tak u piva, či u borovičky, by se našim slovenským sousedům mohla pěkně prodražit. Slovenský ministr vnitra Daniel Lipšic přichází s návrhem novely zákona o přestupcích, podle které by za urážku nebo pomlouvání veřejného činitele hrozila pokuta ve výši až 500 eur, tedy bezmála 13 tisíc korun.

Pokuta 12 750 korun za nadávku politikovi. A co na to u nás?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kníže Schwarzenberg čte ve sněmovně noviny

Obyčejné tlachání o politice, vedené v duchu kdo to s námi myslí lépe, či kdo víc krade - může Slovákům přijít draho. Češi si naopak v této souvislosti vybaví repliku z Dobrého vojáka Švejka, kdy opatrný hostinský Palivec nakonec stejně uvízne v síti rakouské tajné policie.

„Může vaše žena vést živnost po dobu vaší nepřítomnosti?“ ...“ Může.“ ... „Tak ji to předejte, večer si pro Vás přijdem.“ ...“ Ale já byl přeci tak vopatrnej.“ ... „Řekl jste, že mouchy pokálely císaře pána.“   Tuto, pro nás nepamětníky, úsměvnou praxi Rakousko-Uherska považuje David Rath (ČSSD) za dokonce nebezpečnou pro občanskou společnost a slovenský návrh kritizuje.

„To je přímý útok na svobodu slova a na princip rovnosti lidí. Považuji to za nebezpečný nápad. Veřejný činitel není nadčlověk, aby za jeho urážku byla takto vysoká pokuta,“ argumentuje pro ParlamentníListy.cz poslanec David Rath. Podle něj by bylo v ČR lepší, kdyby se posílilo právo na odpověď v médiích. „Prostě mít možnost slyšet obě strany,“ uzavřel poslanec, který se musel v březnu na základě rozhodnutí sněmovny omluvit ministru financí Miroslavu Kalouskovi (TOP 09) za nařčení, že je opilý a navíc zaplatit pokutu 10 tisíc korun.

Anketa

Zavedli byste pokuty za nadávání veřejným činitelům?

4%
94%
hlasovalo: 1159 lidí

Nejen pro politiky

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík na rozdíl od Ratha principiálně souhlasí. „Lživé pomluvy jsou bohužel u nás častým způsobem nejen politického boje. S principem bych tedy souhlasil, ale nemělo by se to vztahovat pouze na politiky,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Gazdík.

Slovenský návrh počítá s tím, že by se zvýšená ochrana vztahovala nejen na politiky, ale veřejné činitele obecně. Tedy od prezidenta přes poslance a ministry, soudce, ale i příslušníky ozbrojených sil, starosty a zaměstnance orgánů státní správy.  Vysokou pokutu by podle návrhu mohl dostat každý, kdo "urazí nebo pomluví veřejného činitele při výkonu jeho pravomoci nebo kvůli výkonu jeho pravomoci". Nový zákon by takové počínání nově chápal jako přestupek proti veřejnému pořádku, za což by hrozila pokuta až 500 eur. Dosud činilo maximum 165 eur.

Poslanec KSČM Jiří Dolejš připomíná, že difamace, neboli na cti utrhání, je postižitelná dle občanského i trestního zákoníku a v případě zavádění v ČR  by tedy hrozila duplicita „Nové sankce bych nezaváděl a už vůbec ne za urážku majestátu,“ míní Dolejš. Obdobně argumentuje i poslanec Marek Benda (ODS). "V občanském právu jsme sankce za pomluvu posílili, speciální pomluvu pro veřejné činitele bych nezaváděl," sdělil redakci Benda. Senátor Jaroslav Kubera (ODS) by rovněž slovenský návrh neaplikoval na české politické podnebí, ovšem z úplně jiného hlediska. "Nejvíc by platili veřejní činitelé za pomlouvání jiných veřejných činitelů," uvedl Kubera. 

Krátký proces

Ke konfrontaci mezi občanem a politikem, která pohotově přerostla v inzultaci, by mohl vyprávět Miroslav Kalousek. Ten před 14 dny zaplatil pokutu tisíc korun městské části Praha 1 za to, že v září zfackoval muže, údajně ve věku jeho syna. Muž Kalouskovi sprostě nadával a ten si to nenechal líbit.

„Prostě jsem vystoupil z Poslanecké sněmovny a sprostě verbálně mě napadl jakýsi mladík ve věku mého syna. Ty urážky byly natolik hrubé, že mi přišlo vhodné dát mu pár facek. Vzhledem k tomu, že proti tomu protestoval, dal jsem mu druhých pár facek, aby pochopil, že ta reakce je zcela adekvátní,“ uvedl k incidentu Kalousek.

Co nadávky, kulky létaly

Česká politika zažila už fackování na úrovni politik politika, ale za Rakouska-Uherska létaly i kulky.  V rámci boje o český jazyk v 90. letech 19 st. si poslanci říšského sněmu nejen veřejně nadávali, ale leckdy zašli i ke krajnostem. Poslanec Wolf v parlamentu provokoval slovně hraběte Badeniho a veřejně mu nadával.  Badeni si to však nenechal líbit a vyzval Wolfa na souboj a přestože souboje byly v Rakousku zakázány, Badeni kvůli tomu navštívil císaře a vy­žádal si zvláštní povolení.

Sekundanti domluvili střelbu na 20 kroků, tři vteřiny na míření a tři série za sebou. Badeni pro jistotu předem sepsal testament a svou demisi. V den D padly dva výstřely. Badeni přežil, byl zasažen do mířící pravé paže. Sekundanti prohlásili boj za u­končený a oba soupeři si nakonec podali ruce.

Všechno je jinak

V pondělí navečer však slovenský ministr vnitra vydal tiskové prohlášení, v němž se za interpretaci návrhu zákona omluvil a slíbil, že veřejní činitelé žádnou ochranu proti verbálním deliktům mít nebudou.

"Veľmi ma mrzí, že novela zákona o priestupkoch doteraz obsahovala ustanovenie, ktoré prísnejšie postihovalo verbálne delikty voči verejným činiteľom. Považujem to za znak toho, že niektorí kolegovia na ministerstve doteraz nepochopili, v čom je ich práca. Ich práca nie je v tom, aby sa privilégiá verejných činiteľov prehlbovali, práve naopak," uvedl Lipšic.
 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…