Pomeje do politiky? Lidem by pomáhal, fandí mu režisér Troška

10.07.2012 17:17

Každý občas dělá chyby, občas zápasí ode zdi ke zdi se svým životem a osudem. Naštěstí žijeme v době, kdy každý hlas může být slyšen a měl by být vyslyšen. Pojďme hovořit o tom, co nás trápí a co nás zbytečně rozděluje. Nikdo nesmí být ponižován a předem vyloučen z možnosti říct svůj názor. To jsou slova manifestu nového politického uskupení s názvem Hnutí politické jednoty. V jeho čele stojí herec a moderátor Jiří Pomeje.

Pomeje do politiky? Lidem by pomáhal, fandí mu režisér Troška
Foto: facebook.com
Popisek: Jiří Pomeje

Podle režiséra a jeho v minulosti blízkého filmového kolegy Zdeňka Trošky se rozhodně nedá hovořit o něčem, co by nebylo vůbec reálné.

"Proč by nemohl být v české politice Jirka Pomeje? Když se podíváte, kdo všechno tam je, tak si nemyslím, že on by byl horší než mnozí. Vždyť to je hrůza, co se děje," reagoval nejprve pro ParlamentníListy.cz Troška, který byl sám v minulosti také přesvědčován k tomu, aby na českou politickou scénu vstoupil.

"Jsem navíc přesvědčený, že s Jirkou (Pomejem) by se dostal do politiky člověk s obrovským sociálním cítěním, který by se snažil skutečně těm lidem pomoci. Tomu věřím, vím, že on takový je," doplnil Zdeněk Troška.

Nápad vyvořit politického uskupení s názvem Hnutí politické jednoty vznikl v hlavě JIřího Pomejeho letos v červnu. Jeho spouštěcím stimulem byly prý velmi početné ohlasy posluchačů Frekvence1 na současnou politickou situaci v Česku. Hnutí politické jednoty má již svoji facebookovou stránku.

To, co se děje v ČR, je hnus, který se jen tak nevidí, píše jeden diskutující

A jak se dalo čekat, ihned poté, co byl tento záměr Jiřího Pomejeho zveřejněný, rozhořela se na sociálních sítích velmi žhavá diskuse.

Muž, vystupující na stránkách hnutí jako Honza Dytrych, ze začátku podezíral Pomejeho z toho, že hledá jen nějaký „rozptyl“.  

„To, co se děje v ČR je hnus, to člověk jen tak nevidí. A i když politika v celém světě je děsná špína, v některých zemích aspoň dají lidem to, co k běžnému životu chtějí - jídlo, ošacení a zábavu, aby se mohli dělit o koryto a lidi jim do toho nekecali. Někdo tu něco udělat musí a pokud by tohle vyšlo, tak proč ne? Ale osobně se obávám, že Češi ještě na dno nedošli. Že jim ještě pořád nesepnulo, co se děje. Pořád si nenabili nos natolik, aby skutečně něco udělali,“ napsal svůj názor Honza Dytrych.

A další muž, tentokrát podepsaný jako Honza Jirásek von Altonaburg, mu oponuje. „Vy si myslíte, že nějaká iniciativa Jirky Pomejeho to zachrání? Politika v ČR je odpad a hnuj, především si za to mohou lidé, koho si tam navolí,“ napsal v diskusi na stránkách nově vznikajícího pokusu o další politický subjekt.

Od projektu, v kterém dominuje jméno Jiřího Pomejeho, si tak zřejmě nejen on, ale i řada dlaších lidí, mnoho slibují. „Věříme, že tento projekt, který jste sami navrhli a vymysleli, dojde úspěšného konce a ti lidé, kteří se na nás povyšují, záhy pochopí, že oni nejsou našimi pány a my jejich poddaní. Nejenže pochopí, že jsme ti, kteří jim dali svou obrovskou důvěru, ale také si konečně uvědomí to, že my jsme ta skrytá síla, bez které oni nejsou. Že je můžeme kdykoliv vyměnit. Říkáme proto dost všem hloupostem,“ píše se mimo jiné v prohlášení, jež je možné si přečíst na facebookovém profilu Hnutí politické jednoty.

Třicet tisíc nápad podporuje - podepíšou však i fyzicky?

Za dva týdny od zveřejnění projektu se k němu nejrůznější formou přihlásilo už 30 tisíc lidí. Pomeje proto věří, že potřebných tisíc podpisů pro registraci politického hnutí získá za dva dny. Podpisové archy budou k dispozici od konce července.

„Kdybych nevěřil v úspěch a změnu, tak bych do toho nešel,“ prohlásil v této souvislosti Jiří Pomeje. 

"Lidi mi volali do vysílání a pořád nadávali na současný stav politiky, stěžovali si, že nemají koho volit. Vyplynulo z toho, že pojďme nenadávat a založme něco sami, aby byla varianta volit někoho nového. Já ale politické ambice nemám, jsem však koordinátorem a budu tváří projektu," doplnil Pomeje.

Ačkoli se ParlamentníListy.cz snažily s ním spojit a získat akuální vyjádření o vývoji připrav, nepodařilo se s ním spojit, jelikož  Jiří Pomeje užívá dovolenou někde na Šumavě.

Není to poprvé, co se Pomeje chce angažovat v politice

Nutno připomenout, že pro založení politické strany nebo hnutí je potřeba podpory minimálně jednoho tisíce spoluobčanů. Založit ho může přípravný výbor, což jsou nejméně tři občané starší 18 let.

Politické aktivity Jiřího Pomeje však tímto počinem nezaznamenávají premiéru. Již v minulosti, v roce 2010, se Pomeje rozhodl, že bude vést volební kampaň starostovi Uhříněvsi, ve které v té době bydlel s jeho tehdejší manželkou Ivetou Bartošovu.

„Nevím, koho mediálně známějšího bych už si měl vybrat než Jirku," uvedl tehdy na jeho adresu starosta Uhříněvsi Milan Coller, který kandidoval za ODS (a uspěl).

Jak dodal, Jiří Pomeje se o politiku velmi zajímá a rád o ní debatuje.

„Člověk by měl v životě vyzkoušet všechno a politiku jsem ještě nikdy nedělal. A protože mě baví organizovat a vymýšlet, panu starostovi budu řídit kampaň velice rád a jsem si jist, že úspěšně. V tomto směru si skutečně věřím," řekl tehdy pro jeden bulvární deník Pomeje.

Čeká Česko vláda umělců?

Do politiky by ráda vstoupila i další žena známá z televize a filmového plátna. Devětačtyřicetiletá herečka známá z filmu Tankový prapor, Simona Chytrová. Ve své nové roli uvažuje o vstupu do politiky za Věci veřejné. A to i přesto, že tato strana již delší čas páchá v přímém přenosu politickou sebevraždu.  Údajně má vést kandidátku do krajských voleb na Královéhradecku.

Voliče již však nechce lákat na své vnady. „Mám vyvinuté sociální cítění,“ tvrdí i ona. Královéhradecký kraj si prý pro kandidaturu vybrala proto, že se narodila v Rychnově nad Kněžnou. .

Své ambice stát se prezidentem nedávno ohlásil také zpěvák kapely Nightwork Vojta Dyk.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…