Populistická pitomost, co drží ekonomiku v recesi. Poslanci ODS bojují proti zdaňování náhrad

08.12.2012 21:15

Mají být poslanecké náhrady v řádu několika desítek tisíců zdaněné, či ne? TOP 09 podporuje svého místopředsedu Miroslava Kalouska, který zdanění zavedl. Z řad ODS se však ozývají hlasy, podle nichž je zdanění náhrad jen populistickými hrátkami.

Populistická pitomost, co drží ekonomiku v recesi. Poslanci ODS bojují proti zdaňování náhrad
Foto: aradl.cz
Popisek: Exposlanec Aleš Rádl

Pokud by došlo k rozpuštění Poslanecké sněmovny, poslancům by nově mohly ještě na dva měsíce zůstat kanceláře a asistenti. Předsedům poslaneckých klubů a výborů by navíc zůstala i služební auta. To je několik návrhů, které schválil sněmovní rozpočtový výbor, když projednával zákon o platech ústavních činitelů.

Podle předkladatele návrhu, poslance ODS Vladislava Vilímce, by se také neměly danit náhrady. K tomu má například podporu stranického kolegy Marka Bendy. Tento krok prý přinese úspory Poslanecké sněmovně.

TOP 09 a její první místopředseda Miroslav Kalousek to však odmítají. „Je to pokrytecký argument, který není hodný rozpočtového výboru,“ uvedl ministr financí. Podle něj jsou náhrady příjmem, a tak musí podléhat dani.

"Zdanění náhrad je jen pojem na úrovní ekonomického nonsensu," odmítl to však Aleš Rádl z ODS v reakci pro ParlamentníListy.cz. "Skutečnost, že se něco takového dostalo do původního návrhu ministra Kalouska, a tedy i do dnes platné legislativy, je krajně znepokojivá informace, která možná osvětluje i to, proč je asi ekonomika ČR stále v recesi." Podle Rádla je zdanění náhrad "pitomostí". "Falešnost všech těch populistických hrátek, které se někteří političtí zoufalci snaží dnes rozehrávat okolo otázky platů zákonodárců, je tak zřejmá, že ji musí být schopen rozpoznat i úplný prosťáček," dodává Rádl.

Návrh nemá šanci uspět ve Sněmovně

Předseda Starostů a nezávislých Petr Gazdík si ani nemyslí, že má tento návrh šanci uspět při hlasování ve Sněmovně. „Myslím, že to nejsou rozumné návrhy. Jen posilují podezření veřejnosti, že většina poslanců se stará jen o své benefity, a to není správné,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz.

S ním souhlasí i poslanec TOP 09 Rudolf Chlad. „Nejsme zaměstnanci, u nichž pravidla stanovuje zákon. Není to jednoduché a jednoznačné, existují různé výklady – rozhodne hlasování v Poslanecké sněmovně. Průběžně se o tom diskutuje. Jakékoliv zvyšování příjmů poslanců je určitě veřejností vnímáno negativně,“ míní.

K jiným návrhům Vilímce už ale tak kritický není „Myslím, že tyto věci se ještě budou diskutovat, nic není dáno, jsou to pouze návrhy. Regionální kanceláře na nějaký čas určitě ano, nelze v Praze ze dne na den roztřídit veškeré písemnosti,“ dodal. Asistenti by také podle něj měli mít čas na hledání nového zaměstnání.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavlína Nouzová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…