Poslanci: Nároky na odbornost učitelů by se mohly zmírnit

26.10.2011 11:03

Sněmovna dnes podpořila novelu zákona o pedagogických pracovnících, která zmírňuje některé striktní požadavky na kvalifikaci učitelů. Díky novince bude možné uznat jako kvalifikované více učitelů, kteří tak budou pobírat vyšší plat. Normu nyní budou muset posoudit poslanci ve sněmovním školském výboru.

Poslanci: Nároky na odbornost učitelů by se mohly zmírnit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karolína Peake ve sněmovně

Díky zákonu budou moci pedagogové a vychovatelé vykonávat i tu práci, kterou dříve nemohli. Například po vystudování učitelství pro první stupeň základní školy budou moci učitelky pracovat jako kvalifikovaná síla i ve školce. Podobné by to bylo pro první a druhý stupeň základní školy.

Na střední škole by podle vládní předlohy mohli nově učit fyziku lidé, kteří nevystudovali pedagogickou, ale přírodovědnou fakultu a poté si doplnili zkrácené pedagogické studium. Učitel odborného výcviku na střední škole by už také nemusel mít maturitu i výuční list, stačilo by mu jen jedno vysvědčení a doplnění pedagogických znalostí. Tito lidé, ač třeba s vysokoškolským vzděláním, jsou dosud uznáváni jako nekvalifikovaní. 
    

"Novela reaguje na podněty z praxe," řekl ministr školství Josef Dobeš (VV). Připomněl, že současně s vládním návrhem bude výbor projednávat obdobnou poslaneckou novelu. 
    

Norma také zavádí nový řád pro přesčasové hodiny. Peníze za ně by byly hrazeny učitelům jen v případě, pokud by splnili svůj hodinový úvazek.
    

ČTK uvádí, že kvalifikovaní učitelé mateřských, základních a středních škol dostali pro tento rok 2,1 miliardy korun navíc. Nástupní plat kvalifikovaných pedagogů se zvýšil na 20 tisíc korun, například učitelka mateřské školy si tak mohla polepšit o osm tisíc korun.

Čtěte také:  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…