Poslanci dali šanci spornému návrhu nového stavebního zákona

05.11.2020 20:52

Poslanci dali po několikahodinové debatě šanci spornému návrhu nového stavebního zákona. Vláda si od něj slibuje především zrychlení a zjednodušení povolování staveb, informuje ČTK. Někteří zástupci opozice neprosadili vrácení předlohy kabinetu k přepracování, snahu nepodpořili poslanci ANO a ČSSD, stejně jako KSČM a SPD.

Poslanci dali šanci spornému návrhu nového stavebního zákona
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ve sněmovně se projednávalo vyhlášení nouzového stavu kvůli nárůstu nakažených koronavirem

Části opozice se nelíbilo, že i vládní strany zákon chtějí razantně upravit až ve Sněmovně. Stejně tak kritizovala, že předlohu ve Sněmovně neobhajovala kvůli onemocnění covidem-19 ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová. 

Nad návrhem nepanuje podle opozičních politiků širší shoda. Vinili vládní koalici z „válcování“ věcných připomínek. Stavební řízení by podle nich zrychlila spíše jeho digitalizace.

Anketa

Jste pro umožnění korespondenčního hlasování při volbách v České republice?

4%
96%
hlasovalo: 18671 lidí
Ke stavebnímu zákonu má výhrady i Hospodářská komora a velká města. Podle komory návrh obsahuje některá dílčí zlepšení, „tristní situaci“ ve stavebním právu ale nevyřeší. Komora zmiňuje například ústupky samosprávám na úkor zjednodušení a zrychlení procesu. Městům v čele s Prahou vadí, že zákon podle nich pravomoci samospráv omezuje stejně jako možnosti územního plánování a tvorby vlastních stavebních předpisů.

Ministerstvo pro místní rozvoj si od nového zákona také slibuje zkrácení průměrné délky povolování u větších projektů z 5,4 roku na jeden rok.

Návrhem se nyní budou zabývat poslanecké výbory v čele s hospodářským. Na jeho projednání budou mít prodlouženou lhůtu. Na plénum se tak stavební zákon vrátí ke druhému čtení nejdřív na konci února.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…