Poslanci dali souhlas se změnami v dávkách pro postižené lidi

09.09.2011 12:39

V ostrém sledu za sebou dnes poslanci zvedali ruce pro balík zákonů tvořících sociální reformu. Hlasy koalice se tak podařilo přijmout i změnu ve vyplácení dávek zdravotně postiženým.

Poslanci dali souhlas se změnami v dávkách pro postižené lidi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec KSČM Pavel Kováčik

Několik dosavadních dávek se sloučí ve dvě - na mobilitu a na pomůcky. Příspěvek na mobilitu bude vyplácen pravidelně každý měsíc, příspěvek na pomůcky jednorázově.

Proti zákonu se vyslovovali hlavně poslanci z KSČM. Komunisté navrhovali, aby reformní předloha o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením byla zamítnuta. To se ale nestalo a tak norma jde na schvalování do Senátu.

Souhrn tří předloh sociální reformy má zavést změny v systému sociálních dávek, v pravidlech pro podporu v nezaměstnanosti a ve vyplácení dávek zdravotně postiženým lidem.

Novely mění například rodičovský příspěvek, podmínky výplaty příspěvku na bydlení a podmínky pro podporu v nezaměstnanosti. Do zprostředkování práce zapojí pracovní agentury. Změnit by se měla pravidla pro zaměstnávání zdravotně postižených. Sjednotit by se mělo několik dávek pro handicapované.

TÉMA: Vládní reformy


Vláda chce novelou zjednodušit vyplácení dávek, které se nyní poskytují zvlášť například na zakoupení auta, jeho úpravu, opravu a na provoz. Podle ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09) jsou nyní dávky roztříštěné. "Celé portfolio dávek bude zachováno, bude ale vypláceno s nižší administrativní zátěží a větším komfortem pro klienty," uvedl.
    

Příspěvek na mobilitu se bude vyplácet měsíčně všem lidem starším než jeden rok, kteří nejsou schopny zvládat základní životní potřeby v oblasti mobility nebo orientace. Má činit 400 korun. Druhou dávkou by byl příspěvek na zvláštní pomůcky. Patří sem třeba peníze na koupi auta. Podle schváleného pozměňovacího návrhu sociálního výboru bude tato dotace činit až 200.000 korun na deset, ne jako nyní až 100 tisíc korun na pět let. Cílem je, aby si lidé kupovali kvalitnější vozy, které déle vydrží.
    

Na jinou pomůcku za méně než 35.000 korun by měl podle návrhu zákona stát poskytnout peníze jen tehdy, pokud je příjem domácnosti postiženého menší než šestinásobek životního minima. Spoluúčast by byla deset procent z ceny předmětu, minimálně ale tisíc korun. Také u pomůcky dražší než 35.000 korun by člověk měl desetinu zaplatit, stát by dal nejvýš 350.000 korun. U nemajetných by podíl žadatele určil krajský úřad práce, opět by ale byl nejméně tisíc korun.
    

Součet všech příspěvků na pomůcky by nesměl v pěti letech překročit 800 tisíc korun. Nyní se započítávají peníze od státu na auto a jeho opravu či úpravu - v deseti letech nesmí přesáhnout 200 tisíc korun. Příspěvky nebude moci exekutor zabavit. Nebudou z nich možné ani žádné srážky.
    

Příspěvek nebude stát dávat na stropní zvedací systémy, schodišťové plošiny a schodolezy. Bude je půjčovat a budou zůstávat ve státním majetku. Žadatelé o příspěvky se budou muset nechat vyšetřit posudkovým lékařem správy sociálního zabezpečení. Novela zavede odlišná kritéria.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…