Poslanci jako včelky. Už schválili delší hrazené lázeňské pobyty

07.11.2014 10:15

Poslanci po výprasku médií, že si ve čtvrtek nadělili volno, dnes od rána pracují pilně jako včelky. Hned ráno schválili novelu o veřejném zdravotním pojištění, a to v závěrečném čtení. Norma, která zaručuje prodloužení hrazených lázeňských pobytů, tak jde na posouzení do Senátu.

Poslanci jako včelky. Už schválili delší hrazené lázeňské pobyty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Novela zákona o státní sociální podpoře prošla sněmovnou

Pacienti po závažné operaci, úrazu nebo s těžkou chronickou nemocí asi budou moci jezdit do lázní na účet zdravotní pojišťovny nejméně na čtyři týdny místo nynějších tří. Prodloužení hrazených lázeňských pobytů dnes totiž schválila dolní komora v novele o veřejném zdravotním pojištění. Poslanci přidali do vládní normy i ustanovení, podle kterého budou muset zdravotní pojišťovny zveřejňovat individuální smlouvy se zdravotnickými zařízeními. Norma míří do Senátu.

Zveřejňování smluv prosadil lidovec Ludvík Hovorka, jenž upozorňuje na to, že některá zdravotnická zařízení dostávají v současnosti výrazně vyšší úhrady za stejné výkony než většina ostatních. Systém by se měl jeho pozměňovacím návrhem zprůhlednit; nezveřejněná smlouva by navíc nebyla účinná.

Vládní předloha uvádí, že děti by měly jezdit do lázní vždy alespoň na čtyři týdny. Pobyt, i opakovaný, by se pacientům prodloužil jen na základě posouzení zdravotního stavu.

Změna má lázeňství vrátit půl miliardy korun ročně

Lázeňství dostávalo v předchozích letech ze zdravotního pojištění ročně téměř tři miliardy korun, výdaje postupně klesly až ke dvěma miliardám s tím, jak pobytů ubývalo. Změna mu má vrátit půl miliardy korun ročně, o které přišlo omezující vyhláškou z roku 2012. Ústavní soud předpis zrušil, nechal ho platný jen do konce letošního roku.

Pobyt na 28 dní a více by měly pojišťovny podle dřívějších informací hradit dospělým s vybranými nemocemi oběhového, dýchacího a pohybového ústrojí, duševními poruchami a kožními či gynekologickými nemocemi. Některá onemocnění, kde si dosud musejí pacienti hradit pobyt a stravu, budou přeřazena do komplexní péče a pojišťovny uhradí vše.

Při těžkých a závažných nemocech by léčba na návrh lékaře lázní a po schválení revizním lékařem zdravotní pojišťovny trvala po dobu nutnou k vyléčení, nebylo by už časové omezení. Týká se to dospělých i dětí. Změnit se mají i některá kritéria pro poskytování péče, pacienti ohrožení nemocí z povolání se dostanou do lázní dříve, což by mělo přispět k tomu, že si déle udrží dobré zdraví.

Zpřesnit se mají některá ustanovení tak, aby nebylo pochyb o nárocích pacienta. Například frekvence pobytů pacientů s astmatem se upraví tak, aby doba léčení nezasahovala do pylové sezony, kdy pro řadu z nich je pobyt v lázních nevhodný.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…