Poslanci měli nechtěnou pauzu: Zdržela je porucha počítače

06.12.2011 15:14

Co nemohou zablokovat poslanci, to stihla zablokovat technika. Hlavní počítač v Poslanecké sněmovně byl příčinou toho, že poslanci dnes na půl hodiny nemohli jednat, debatovat a hlasovat o programu prosincové schůze. Nakonec ale technici vše spravili. Poslanci tak svou schůzi zahájili namísto ve 14.00 hodin, ve 14.30 hodin.

Poslanci měli nechtěnou pauzu: Zdržela je porucha počítače
Foto: Hans Štembera
Popisek: Den otevřených dveří ve sněmovně

Porucha počítače ve sněmovně dnes zapřičinila to, že se na elektronické tabuli neobjevoval žádný text. Od prosince přitom platí novela jednacího řádu o elektronizaci sněmovních dokumentů. 
    

Jednání mělo začít ve 14:00. Na tabuli, která ukazuje například počty poslanců, projednávané body, jména poslanců přihlášených do diskuse a výsledky hlasování, se ale nic nezobrazilo.
    

Nakonec předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová (ODS) musela vyhlásit zhruba půlhodinovou přestávku, protože chyba prý byla vážnější, než se zdálo.
    

Jak připomněla ČTK, právě od prosince mají být i dokumenty projednávané sněmovnou především v elektronické podobě. V tištěné formě jsou podle novely jednacího řádu dokumenty včetně návrhů zákonů v omezeném množství k dispozici klubům a výborům, stejně jako vládě, Senátu a prezidentovi. Sněmovna tak chce snížit náklady na kancelářský papír. Novela také zavedla přednostní vystoupení ve sněmovně pro předsedy stran, pokud patří mezi poslance a nejde o takzvané přeběhlíky.

Zařízení "udělalo bác" i v únoru, dvakrát za sebou

Schůze poslanců byla přerušena kvůli technice například letošního 9. února, a to hned ráno, kdy se poslanci chystali rozhodovat o návrzích na změny programu schůze. Tatáž blamáž nastala ve sněmovně přitom i týden předtím. Hlasy tehdy dokonce museli sčítat skrutátoři.

Více zde:

"Je to rozbité," ozvalo se 9. února ze sálu, když sněmovna měla hlasovat o návrhu na zařazení reorganizace úřadů práce a novele zákona o dani z přidané hodnoty na dnešní jednací den. Předsedající Lubomír Zaorálek (ČSSD) potom vyhlásil čtvrthodinovou přestávku. Posléze ji na žádost techniků prodloužil o další půlhodinu.

"Nevím, co s tím zařízením je. Nevědí to prý ani ´ajťáci´," hlásal pro ParlamentníListy.cz tehdy komunistický poslanec Jiří Dolejš.  „Zařízení přestalo totálně fungovat. Hlasujeme jako v minulosti," doplnil pak k technickému problému poslanec a dnešní ministr průmyslu za ODS Petr Bendl. "Už ani to zařízení nevydrželo nápor vládní stoosmnáctky," šťouchl si v ten den do koalice Michal Hašek (ČSSD).  

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…