Poslanci možná budou jednat i v noci. Budou tam i spát?

06.12.2011 15:51

Vypadá to, že poslanci budou mít ve sněmovně opět napjatou atmosféru. Předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura přišel totiž s návrhem, aby poslanci jednali dnes i po 19:00 hodině a po 21:00 hodině. Celkem 97 zákonodárců pro tento návrh zvedlo ruku a nápad tak sněmovnou prošel. Poslance ale pobavil jejich kolega Vítězslav Jandák z ČSSD. Chtěl se totiž o situaci na ministerstvu kultury bavit v dolní komoře okamžitě, bez ohledu na schválený program. Ten poslanci nakonec schválili 12 minut po 16:00 hodině.

Poslanci možná budou jednat i v noci. Budou tam i spát?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Nečas s Karolínou Peake ve sněmovně

Ani hodinu a půl po zahájení dnešní prosincové schůze sněmovny nebyl schválen její program. Nejprve poslance zdržela technická porucha počítače, kvůli čemuž pak zákonodárci začali jednat až v 14.30 hodin. Převážně opozice pak začala „ládovat" program návrhy na změny bodů tak, že se začalo o programu hlasovat až těsně před 16.00 hodinou.

„Prosím, aby bylo hlasováno o tom, zda bychom mohli jednat po 19: 00 hodině a případně i po 21. hodině," navrhnul šéf poslanecké frakce ODS Zbyněk Stanjura.

Opozice chtěla například zařazení bodu na ustanovení vyšetřovací komise na šetření korupčních kauz, anebo bod k problému vydávání sociálních karet, či si chtěli vyžádat debatu o aktuální situaci v Českých aeroliniích.

Jandák: Já chci tu kulturu probírat hned!

Poslanec ČSSD Vítězslav Jandák pak poslance dokonce i pobavil. Dožadoval se totiž vehementně zařazení bodu "informace o situaci na ministerstvu kultury."

"Pane poslanče, promiňte, ještě mně navrhněte, na kdy to chcete zařadit"? tázala se Jandáka šéfka sněmovny Miroslava Němcová. "Třeba na teď!" odvětil na to Jandák. "Na teď to úplně nepůjde, tak zkuste něco jiného," nenechala se vyvést z míry Němcová.

"Paní předsedkyně, vy dobře víte, že situace je trošku jiná, než na kterou se ptám. Média už střílí do vzduchu, že ministr Besser je odvolán. Já to nevím. Ale jako poslanec tohoto parlamentu chci, aby premiér nám na to odpověděl. To znamená, že může během dvou tří minut odpovědět, jak tu situaci vyřešil. Takže je to na vás, paní předsedkyně. Já navrhuji na teď," zaburácel znovu Jandák. Poslanci se v tu chvíli zasmáli Jandákově téměř dětinské neústupnosti.

"Na teď vám nemohu vyhovět, protože teď probíhají další návrhy k pořadu schůze," opáčila opět neústupně Němcová.

"Já jsem blbej, ale ne tolik, paní předsedkyně! Vím, že až tento bod skončí, může okamžitě pan premiér odpovědět," dupnul si Jandák. "Čili jako první bod dnešního jednání," ukončila debatu Němcová.

Zákonodárci ale nakonec stejně návrh Jandáka zamítli, stejně tak odmítli všechny další opoziční náměty na program.

Na programu mají rozpočet a přímou volbu hlavy státu

Poslanci mají na prosincové schůzi schvalovat návrh státního rozpočtu na příští rok a zavedení přímé volby prezidenta. Poslanci se budou zabývat také prezidentským vetem zákona o trestní odpovědnosti firem a několika předlohami vrácenými opozičním Senátem. Jde například o novelu, která umožňuje exekuci dávky na živobytí.

Základní parametry rozpočtu se schodkem 105 miliard korun schválili poslanci už v září. Nyní budou jednat o případných přesunech peněz a čeká je závěrečné hlasování o hospodářském plánu.

Zda sněmovna schválí vládní ústavní novelu zavádějící přímou volbu prezidenta, zatím není jisté. Koalice potřebuje i hlasy opozice, ČSSD ale předlohu ve sněmovním výboru nepodpořila. Ještě dnes budou o přímé volbě debatovat předsedové parlamentních stran a sněmovních a senátních klubů.

Ke schválení směřuje naopak další ústavní novela, podle níž by měl Nejvyšší kontrolní úřad právo prověřovat obce, kraje a organizace napojené na veřejné rozpočty a soukromé firmy s podíly státu, krajů nebo obcí.

Poslanci by měli dále rozhodovat například o možnosti zvýšit obecní poplatky za odvoz komunálního odpadu z 500 až na tisícikorunu ročně na obyvatele. Na pořad by měla přijít rovněž novela zákona o vojácích z povolání, která mimo jiné ruší příspěvky na jejich přestěhování kvůli zavedení dotací na bydlení.

Čtěte:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…