Poslanci odstartovali schůzi. Budou jednat o „šmejdech“ i nemocničních poplatcích

10.12.2013 14:15

Poslanci by měli dnes projednávat novelu, která stanoví poplatek šedesát korun za den pobytu v nemocnici s osvobozením dětí. Na programu schůze ale mají také armádní předlohy a normu k regulaci předváděcích akcí. Až na 16. prosinec si zařadili schvalování návrhu státního rozpočtu pro příští rok, který předpokládá schodek 112 miliard korun.

Poslanci odstartovali schůzi. Budou jednat o „šmejdech“ i nemocničních poplatcích
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zasedání poslanecké sněmovny

Pro dnešní den se na jednání Poslanecké sněmovny omluvilo deset poslanců a sedm ministrů, a to zpravidla kvůli pracovním povinnostem. Mezi nimi je i premiér v demisi Jiří Rusnok.

Jako první bod si poslanci zařadili rezoluci oslavující památku Nelsona Mandely, což do programu navrhnul zařadit poslanec z KDU – ČSL Ivan Gabal.

Co se týče programu schůze, pak hned několik poslanců dnes na brífinku politických stran zmínilo, že je rádo za to, že budou na plénu projednávat i normu, podle níž budou muset pořadatelé předváděcích akcí hlásit České obchodní inspekci dopředu místo konání, datum, časový harmonogram a jaké zboží budou nabízet. Stejné údaje budou muset být také na letácích, kterými organizátoři zejména seniory na tyto akce lákají.

„Tady zejména bulvární novináři z deníku Blesk odvedli dobrou práci,“ poznamenala s povděkem na brífinku KSČM poslankyně Zuzka Bebarová – Rujbrová. Bod byl do programu zařazen na druhé místo.

Poplatky budou zrychleně

Novelu o poplatku za hospitalizaci navrhla vláda schválit zrychleně. Nyní lidé platí sto korun za den. Jenže pasáž zákona zrušil s účinností od ledna 2014 Ústavní soud. Poslanci patrně rychlé projednání předlohy zablokují. Například ČSSD už ohlásila, že chce i časové omezení plateb na třicet dní v roce.

Další zdravotnická norma předpokládá, že čeští občané by měli mít jako jiní občané EU možnost podstoupit plánovanou operaci v cizině. Zdravotní pojišťovna by ji uhradila v českých cenách, o souhlas by ji žádat nemuseli.

Novela zákona o ozbrojených silách má umožnit pružnější nasazování vojáků pro záchranné práce, například v době masivních záplav. Předloha o válečných veteránech zase prodlužuje dobu, kterou musí voják strávit v oblasti válečného konfliktu, aby měl nárok na postavení veterána.

O místopředsedovi se má rozhodnout ve čtvrtek

Kromě toho mají na této schůzi poslanci řešit volbu čtvrtého místopředsedy Poslanecké sněmovny, ovšem na to přijde řada až ve čtvrtek 12. 12., jak uvedl dnes na plénu po dohodě stran šéf dolní parlamentní komory Jan Hamáček z ČSSD. Dnes se kvůli tomu totiž Hamáček sešel se šéfy poslaneckých klubů, a to hlavně proto, že sněmovna vybírala chybějícího místopředsedu neúspěšně už několikrát.

Křeslo by měla podle domluvy získat TOP 09. Podle předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky by se ovšem mělo znovu volit až ve chvíli, kdy se politici domluví.

„Já jsem přesvědčen o tom, že už by se sněmovna neměla blamovat, a takové hlasování by mělo být zařazeno na pořad teprve v okamžiku, kdy tady bude jasná dohoda, kdo bude zvolen místopředsedou Poslanecké sněmovny,“ zmínil Sobotka pro Český rozhlas.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…