Poslanci perlí: Parkanová řvala smíchy, když Kalousek mluvil o broucích

03.11.2011 14:45

Únava mozku, anebo jen neobratnost poslance ČSSD Pavla Ploce? Každopádně v noci na dnešek Ploc pobavil ministra financí Kalouska a také předsedající schůze sněmovny Vlastu Parkanovou. Vyslovil totiž anglické slovo rating podle vzoru jak píšu, tak čtu. Řekl tedy „ratink". Jenže na to se Kalousek otázal, co to má znamenat. Aniž by mu ale Ploc odvětil, po chvíli se ministr ťuknul do čela a řekl: „Už vím. Je tu souvislost s těmi odpornými brouky, tak už mi to nemusíte vysvětlovat.“ Parkanová se ale v tu chvíli „odbourala“ a nebyla schopná schůzi poslanců dál řídit.

Poslanci perlí: Parkanová řvala smíchy, když Kalousek mluvil o broucích
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek na sněmu TOP 09

Maraton poslanců v důsledku obstrukčního postupu sociálních demokratů pošel svým druhým nočním jednáním. Jenže Česká televize dnes dopoledne zopakovala, co se ve sněmovně v noci na dnešek stalo. A některé chvíle byly více než humorné, a to nejen pro diváky.

Vše, co se děje ve sněmovně čtěte ZDE

Například televize ukázala, jak zjevně unavený poslanec Pavel Ploc ve dvě ráno přednášel o "decifitu" státního rozpočtu a hrozbě snížení ratingu. Slovo rating ale přečetl foneticky.

Ministr financí Miroslav Kalousek chtěl ale zřejmě ukázat, že je chytřejší než Ploc, a v technické poznámce za debatním pultíkem zareagoval vůči Plocovi otázkou, zda by mu mohl pro lepší orientaci vysvětlit co je to ten "ratink".

Psali jsme:
Poslanecká sněmovna schválila v prvním čtení rozpočet 2012 

Jenže později se mu omluvil a řekl do mikrofonu: „Já už jsem totiž pochopil, co je to ten rátink a jakou má souvislost s těmi odpornými brouky, tak už mi to nemusíte vysvětlovat," řekl Kalousek a ani snad nedomyslel, že touto hláškou na chvíli zablokuje sněmovnu.

Předsedající schůze Vlasta Parková totiž nebyla schopna dál vyvolat dalšího řečníka, protože se hlasitě smála. Smích také přepadl předsedkyni sněmovny Miroslavu Němcovou, která si dokonce položila hlavu na stůl.

„Brouk" Rath předčítal o kobylkách

Média později přispěchala s vysvětlením, proč Kalousek vlastně hovořil o broucích. Jde totiž o podobnost slova se jménem „oranžového" poslance Davida Ratha, který předtím předčítal pojednání z biblické Apokalypsy o kobylkách, což ale vzbudilo v plénu dolní komory značné rozpaky. Bibli ale ČSSD dostala od Petra Gazdíka z TOP 09, aby prý měli oranžoví poslanci co hodnotného ve sněmovně předčítat.

Rath ocitoval pasáž z novozákonního Zjevení Janovo, kde se hovoří o sestoupení kobylek na zem a jejich trýznění lidí po způsobu pozemských škorpionů. "Myslím, že tohle je věc, kterou koalice dělá velmi ráda...," dodal k tomu Rath, který má navíc za sociální demokracii za úkol koordinovat jednu ze tří skupin poslanců, které se při obstrukcích průběžně střídají.

Sledujeme téma Obstrukce

Zákon o stavebním spoření lze dosud označit za nejdéle diskutovaný bod ve sněmovně. Poslanci se na něm „zasekli" na dlouhých 25 hodin a podle všeho je to i nejdéle projednávaným bodem v parlamentech světa.

Jenže ani rating a brouci nebyli jedinou sněmovní perličkou. Poslanci zvláště v noci vypouštěli ze svých úst pestré hlášky, kterým se pak ale sami smáli.

Podrobněji:
Klaus si dovolil na ČSSD. A strašně to schytal

Dále čtěte:
Sněmovní maraton a ospalí poslanci. Mají plné zuby Ratha i Kalouska
Rád vidím vaše tváře, sdělil ČSSD Kalousek. Na programu rozpočet

Pracovat beze spánku zhoršuje rozhodování


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…