Poslanci poslali do Senátu zákon o elektronických komunikacích

27.09.2011 13:52

Poslanci krátce po 13.00 hodině schválili ve třetím čtení novelu zákona o elektronických komunikacích a norma tak nyní míří do horní komory Parlamentu. Poté si však zákonodárci odhlasovali, že ostatní čtyři body schůze vyřadí z programu. Nedostalo se proto například na projednávání novely trestního zákoníku, či na komunistický návrh zrušit zákon z roku 2000, který tuzemským firmám zakazoval dodávat zařízení pro jadernou elektrárnu v íránském Búšéhru. Neprojednával se ani komunistický návrh na zavedení finančních stropů na stranické předvolební kampaně. Všechny normy měly být projednány v prvních čteních.

Poslanci poslali do Senátu zákon o elektronických komunikacích
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR

Už ráno sněmovna vyřadila ze schůze vládní předlohu, která zpřísní postih za nelegální zaměstnávání cizinců. Novela je před závěrečným schvalováním, o její vynětí z programu požádal ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09).

Norma o elektronických komunikacích, což byl zákon, který dnes poslanci schválili jako poslední, obsahuje řadu novinek, které se dotknou telekomunikačních operátorů. Především musí povinně umožnit bezplatné telefonování na čísla tísňového volání a umožní Českému telekomunikačnímu úřadu (ČTÚ) prodávat v aukci kmitočty pro vysokorychlostní mobilní sítě. Dosud úřad aukci pořádat nemohl.

Materiál upravuje i smlouvy o poskytování elektronických komunikací, připojení k internetu a uveřejňování informací. Český telekomunikační úřad (ČTÚ), jako ústřední správní úřad, stanovuje podmínky pro podnikání v oblasti elektronických komunikací a poštovních služeb. Především jde o udělování oprávnění k využívání rádiových kmitočtů. Doba platnosti tohoto oprávnění se omezuje na dobu maximálně pěti let.

Má zprůhlednit uzavírání smluv klientů

Novela také upravuje pravidla udělování individuálních oprávnění pro experimentální vysílání a má zlepšit postavení zákazníků telekomunikačních firem, neboť má zprůhlednit uzavírání smluv klientů a operátorů. Poskytovatelé připojení k internetu tak například budou muset zákazníky ve smlouvě informovat také o minimální nabízené a garantované kvalitě služby.

V praxi to znamená, že operátor bude muset například zákazníka upozornit na to, že i když je nabízená teoretická rychlost připojení vyšší, kvůli technickým omezením může být skutečná rychlost připojení nižší.
    

Podle ministra průmyslu a obchodu Martina Kocourka má novela také zlepšit zabezpečení ochrany osobních, provozních a lokalizačních údajů a důvěrnosti komunikací. Také upravuje zajištění bezpečnosti komunikačních sítí.

Poslanci sice přijali k novele několik pozměňovacích návrhů, jak ale ČTK řekl zpravodaj Jan Husák (TOP 09), šlo hlavně o úpravy zpřesňující zákon.
    

Kvůli nové úpravě bude podle vlády nutné posílit počet zaměstnanců i rozpočet ČTÚ. Nově bude muset zaměstnat 16 lidí a potřebovat na ně bude 19 milionů korun. V současnosti úřad zaměstnává kolem 400 lidí.

Daňovou progresi zamítli

Poslanci dnes ve velmi rychlém sledu schválili hned několik norem a to převážně ve třetím čtení. Například schválili vládní předlohy o zavedení trestní odpovědnosti firem, o trestech za špatnou práci soudních znalců a tlumočníků a o úpravě institutu chráněného svědka. V prvním čtení podpořili i koaliční novelu, která by zavedla trest zákazu pobytu i za některé přestupky.

Dnes ve sněmovně:

Sněmovna naopak zamítla předlohu ČSSD o obnovení daňové progrese.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…