Poslanci řekli ano nižším kaucím pro menší distributory benzinu

11.03.2015 17:10

V tzv. prvním čtení dnes posuzovali poslanci vládní novelu zákona o spotřebních daních, která kromě jiného umožní snížit kauce pro menší distributory pohonných hmot. Také plošně zavádí spotřební daň na surový tabák. Novelu následně propustili na projednání do sněmovního rozpočtového a také hospodářského výboru.

Poslanci řekli ano nižším kaucím pro menší distributory benzinu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

Kauce pro prodejce pohonných hmot by mohla klesnout z dvaceti milionů na deset milionů korun. Zavedení kaucí bylo jedním z opatření proti daňovým únikům. Návrh na snížení sazby již dříve uvítala Unie nezávislých petrolejářů.

Distributoři pohonných hmot budou moci podle novely o snížení kauce žádat při splnění stanovených podmínek. Uvedl to dnes ve sněmovně ministr financí Andrej Babiš (ANO). Jeho náměstkyně Simona Hornochová už dříve upozornila, že se kauce týká distributorů, nikoliv čerpacích stanic, jak bylo někdy chybně uváděno. Samotná čerpací stanice totiž podle ní není distributor.

Ujednocení toho, kdo je považován za distributora, požadují i nezávislí petrolejáři. Distributorem by podle nich měl být pouze ten, kdo dováží nebo přeprodává zboží konečnému prodejci.

V případě tabáku navrhuje vláda plošné uvalení spotřební daně na surový tabák. Daň bude stanovena ve výši spotřební daně tabáku ke kouření a bude zaveden registr osob, které s takovým tabákem nakládají. Má to pomoci omezit daňové úniky, které vznikají při výrobě nezdaněných tabákových výrobků. Surový tabák může sloužit k jejich produkci.

Snížením kaucí pro menší distributory pohonných hmot se loni zabýval Ústavní soud (ÚS), který v květnu ustanovení s platností od července letošního roku zrušil. Podle ÚS má být kauce, která je sama o sobě racionální, odstupňována, aby zohledňovala situaci menších distributorů.

Kalousek: Málokdy jsme viděl tak nedbale zpracovaný materiál

Předsedu poslaneckého klubu TOP 09/STAN Miroslava Kalouska ale jako zpravodaje této normy zaujala neprofesionalita kolem zpracování novely.

"Předkladatel předpokládá omezení daňových úniků. Ze zemí, kde to bylo zavedeno, tak jako se předkladatel v případě elektronické evidence tržeb inspiroval v Chorvatsku, tak v tomto případě se inspiroval v Rumunsku, vedle Rumunska je tato úprava zavedena také na Slovensku a v Polsku. V daňové správě k nám progresi přináší svěží východní vítr,“ uvedl ke zdanění surového tabáku Kalousek za hlasitého smíchu poslanců z pravé strany sálu.

Kalousek si ale rýpnul kolem normy i v jiném ohledu. "Musím říct, že jsem málokdy viděl tak nedbale, špatně a mimo jakoukoliv metodiku zpracování RIA (hodnocení dopadů regulace) zpracovaný materiál jako tento. Ta úroveň je mimo jakoukoliv kritiku. Ministerstvo financí bývalo kdysi elitou ústředních orgánů státní správy. Tento materiál je i pod úrovní Ministerstva pro místní rozvoj, a to byly vždycky ty nejstrašnější materiály!“ zmínil.

Vysvětlil, že druhá novela zákona o pohonných hmotách, která s novelou zákona o spotřební dani sice na papíře souvisí, vlastně ve skutečnosti se spotřební daní nijak nesouvisí. "Dokonce nijak nesouvisí ani s Ministerstvem financí, kromě výkonu Celní správy, které tam má, protože je to kompetence Ministerstva průmyslu a obchodu,“ zmínil k novele o pohonných hmotách Kalousek.



Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…