Poslanci řekli ano vyšším pravomocím NKÚ

07.12.2012 12:36

Sněmovna rozhodla o novele, která rozšiřuje pravomoci Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ). Zákon nyní putuje na posouzení do Senátu.

Poslanci řekli ano vyšším pravomocím NKÚ
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vládní balíček reforem byl přijat sněmovnou

Nejvyšší kontrolní úřad zřejmě bude moci prověřovat firmy s vyšším než padesátiprocentním podílem státu, krajů nebo obcí. Výjimkou budou akciové společnosti, jejichž cenné papíry jsou obchodovatelné na burze, tedy ČEZ.

Zákon dále předpokládají, že se prověrkové pravomoci NKÚ rozšíří na kraje a obce a také na veřejnoprávní subjekty. Nyní může úřad kontrolovat jen hospodaření se státním majetkem a plnění státního rozpočtu. V případě krajů a obcí bude moci NKÚ zkoumat jen hospodaření z pohledu zákonnosti, nikoli třeba hospodárnosti.

Novela zákona navazuje na ústavní změnu, kterou sněmovna schválila už dřív a čeká na projednání v horní komoře. Ústavní novela a zákon dále předpokládají, že se prověrkové pravomoci NKÚ rozšíří na kraje a obce a také na veřejnoprávní subjekty. Nyní může úřad kontrolovat jen hospodaření se státním majetkem a plnění státního rozpočtu.

V případě krajů a obcí bude moci NKÚ zkoumat jen hospodaření z pohledu zákonnosti, nikoli třeba hospodárnosti. Vládní novela zákona uvádí, že NKÚ bude moci také kontrolovat zdravotní pojišťovny, veřejné výzkumné instituce, dobrovolné svazky obcí, příspěvkové organizace územních samosprávných celků, regionální rady regionů soudržnosti, Českou televizi, Český rozhlas, veřejné vysoké školy a Českou národní banku. Sněmovna na návrh kontrolního výboru schválila rozšíření kontrolní pravomoci jmenovitě o Českou tiskovou kancelář.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani přes práh! Kolaborace... Vyznamená Pavel Posselta? V ČR už teď vidí rudě

18:46 Ani přes práh! Kolaborace... Vyznamená Pavel Posselta? V ČR už teď vidí rudě

Dostane šéf sudetských Němců Bernd Posselt od prezidenta státní vyznamenání? ParlamentníListy.cz se …