Poslanci řekli ano zákonu o trestní odpovědnosti právnických osob

27.09.2011 10:28

Poslanci odhlasovali zákon umožňující trestat firmy za trestné činy uvedené v trestním zákoníku. Vláda normu schválila letos v únoru a v podstatě znamená, že se vedení firem nebude moci vyhýbat vyšetřování svých pochybení, a to s odvoláním na kolektivní odpovědnost. KSČM dnes v dolní komoře navrhla zamítnutí zákona, návrh ale neprošel. Pro normu hlasovalo nakonec 122 poslanců.

Poslanci řekli ano zákonu o trestní odpovědnosti právnických osob
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR

Zákon umožňující trestat firmy za trestné činy uvedené v trestním zákoníku, předpokládá, že soudy by provinilé firmy mohly zrušit, nechaly propadnout jejich majetek nebo jim zakázaly činnost.

Zákon jako prohřešky uvádí například sexuální nátlak, pohlavní zneužití a trestné činy týkající se dětské pornografie. Dále by šlo o legalizaci výnosů z trestné činnosti, provozování nepoctivých her a sázek, padělání peněz, krácení daní nebo například neoprávněné držení jaderného materiálu.

Zavedení trestní odpovědnosti právnických osob uvádí vláda ve svém programu jako jedno z protikorupčních opatření.

Transparency International to přivítala, je to ale málo

Schválení návrhu přivítala sice opozice i protikorupční organizace Transparency International, podle ní ale návrh není pro boj s korupcí postačující.

Místopředsedkyně Senátu za ČSSD Alena Gajdůšková dokonce před časem upozornila, že Česká republika je jedním z posledních států Evropské unie, který nemá otázku trestní odpovědnosti právnických osob vyřešenou.

"Nepřijeti tohoto zákona o trestní odpovědnosti právnických osob v našem právním řádu byl dlouhá léta překážkou tomu, aby Česká republika přistoupila k úmluvě o opatřeních proti obchodování s lidmi. Za to jsme byli kritizování především Radou Evropy. Není pravda, že by se nás obchodování s lidmi netýkalo," řekla k tomu tehdy Gajdůšková.

V plénu poslancům normu představil ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. Navrhnul odhlasování některých změn, tak jak je předložily příslušné výbory. Vládní předlohu nyní dostane k projednání Senát.

Posléze sněmovna odhlasovala 124 hlasy ještě normu, která souvisí se změnami zákonů v souvislosti s trestní odpovědností právnických osob.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…