Poslanci se dohadovali nad platy ústavních činitelů

07.12.2012 15:17

Sněmovna se zabývala novelou upravující platy ústavních činitelů. Nakonec normu, která upravuje hlavně platy soudců, poslali do závěrečného, tedy třetího čtení.

Poslanci se dohadovali nad platy ústavních činitelů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zasedání sněmovny

Sněmovna bude v závěrečném hlasování vycházet z návrhu rozpočtového výboru. Při dnešním druhém čtení se vedl spor hlavně o náhrady zákonodárců, neboť zmiňovaný rozpočtový výbor navrhl zrušit jejich zdanění.

Podle výboru by rostly platy jen soudcům a státním zástupcům, které se od nich odvíjejí. Koeficient pro soudce by byl 2,75násobek průměrné hrubé mzdy v nepodnikatelské sféře. Platy dalších ústavních činitelů by ještě další dva roky zůstaly stejné.

Vláda původně předložila pět variant růstu platů všech ústavních činitelů. Reagovala na verdikt Ústavního soudu, který zrušil na podnět soudců ustanovení zákona týkající se soudcovských platů. Koeficient byl 2,5.

Zdanění paušálů se dnes zastával ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). "Řada z nás přiznává, že tyto náhrady používají pro svou osobní potřebu. Pokud je tak používáme, je to běžný příjem, proto jsme se rozhodli je zdanit," zdůraznil.

Podvádí, když je z Prahy a čerpá náhrady

To se ale nelíbilo Michalu Doktorovi (Jihočeši 2012, dříve ODS). Označil schválení zdanění náhrad za hloupost. „Když je někdo přihlášen mimo Prahu, v metropoli bydlí a čerpá náhrady na dopravu, je to podvod,“ poznamenal.

Že diety nejsou příjmem, pak zdůrazňoval poslanec Alfréd Michalík (ČSSD). Paušály byly přijaty prý jen kvůli tomu, aby zákonodárci nemuseli každý měsíc "lepit účtenky", řekl.

Závěrečné hlasování se nejspíše uskuteční příští středu.

 

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani přes práh! Kolaborace... Vyznamená Pavel Posselta? V ČR už teď vidí rudě

18:46 Ani přes práh! Kolaborace... Vyznamená Pavel Posselta? V ČR už teď vidí rudě

Dostane šéf sudetských Němců Bernd Posselt od prezidenta státní vyznamenání? ParlamentníListy.cz se …