Poslanci se přeli o nezaměstnanosti a o statistikách k tomu

11.02.2014 15:14

Poslanci se překvapivě ve sněmovně přeli o tom, zda má být do programu schůze na požadavek poslaneckého klubu KSČM zařazen bod, který by přijal zprávu vlády o postupech a řešení kritického stavu nezaměstnaných v České republice. Kvůli usnesení se ale poslanci dohadovali několik dlouhých minut a to hlavně o tom, která statistika k určování nezaměstnanosti je lepší.

Poslanci se přeli o nezaměstnanosti a o statistikách k tomu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jednání sněmovny

Poslanci KSČM dnes žádali, aby byl bod o nezaměstnanosti projednáván sněmovnou ve středu, o čemž museli poslanci hlasovat. Pro zařazení tohoto bodu bylo 159 poslanců, proti pak jen 11.

Hlavním důvodem, proč by se měla sněmovna nezaměstnaností zabývat, je podle předsedy klubu komunistických poslanců Pavla Kováčika fakt, že čísla o nezaměstnanosti jsou hrozivá.

Celkový počet uchazečů o zaměstnání v lednu totiž stoupl na 629 tisíc, což je o 43 tisíc více než v lednu 2013. Podíl nezaměstnaných na obyvatelstvu se v lednu zvýšil na 8,6 procenta. Z posledních statistik trhu práce lze sice vyčíst, že recese skončila, firmy ale nové zaměstnance nenabírají.

„Tolik nezaměstnaných tady nebylo, i když nás ekonomové ubezpečují o tom, že se ekonomika začíná slibně nadechovat. Možná se ale jediné číslo zvyšuje, a to počet lidí, kteří jsou bez práce. Převážná část lidí jsou ti, co chtějí pracovat a živit se poctivě a dostávat za to odměnu,“ zmínil Kováčik k odůvodnění svého požadavku.

„Chtěl bych vás požádat, abyste zařadili nový bod a to usnesení: Zpráva vlády ČR o postupech a řešení kritického stavu nezaměstnaných v ČR,“ dodal „rudý“ poslanec. Poslanci proti sice nebyli, ale přesto tento požadavek vyvolal téměř půlhodinovou debatu.

„Já nepodceňuji prioritu, kterou tady předestřel pan Kováčik, ale rád bych zdůraznil, že vedle objektivního faktu, kolik lidí je bez práce, je tady také šetření EU, podle něhož jsme na čtvrtém nejnižším místě nezaměstnanosti a čtvrtí nejméně problémoví,“ zmínil k tomu předseda klubu TOP 09 Miroslav Kalousek. Podle něj se u nás hlavně rozevírají nůžky mezi těmi, co chtějí skutečně pracovat a mezi těmi, co chtějí být nezaměstnaní.

„Ti se spokojí jen s tím, že budou chodit na brigády, nebo pracovat načerno,“ uvedl k tomu. Podle něj je ten rozdíl více než 200 tisíc lidí.

S tím ale nesouhlasil jak předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD), tak ani ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD).

Ministr Mládek hlavně zdůraznil, že kdyby ČR používala svou někdejší statistiku a ne čísla podle praxe Eurostatu, pak by ty cifry o nezaměstnaných byly ještě horší.

Mládek: Neomlouvejte selhání hospodářské politiky upravováním čísel!

„Já bych chtěl vyzvat pana Kalouska, aby se nesnažil omlouvat selhání hospodářské politiky tím, že se budou upravovat čísla. Tato země měla vlastní metodiku a kdyby ta nyní fungovala, tak máme nezaměstnaných ještě více. To, co nyní na nás padá, tak to jsou čísla nesouměřitelná s EU. Že těch 200 tisíc lidí nechce pracovat, tak to je urážka těch lidí. Někteří z nich totiž na hledání práce již rezignovali,“ zmínil Mládek.

„Je naprosto legitimní, aby se vláda tímto bodem zabývala,“ dodal.

„Evropská statistika nezaplatí účet za jídlo a za nájem v okamžiku, kdy se živitel rodiny ocitne bez práce. Exekutor se neptá, proč ten člověk o práci přišel,“ zmínil na požadavek KSČM předseda vlády B. Sobotka.

Podle něj se Kalousek jen snaží vytvořit dojem, že nová vláda rozjela projekty, ale do toho přišla zlá opozice a komplikovala jim cestu. Premiér k tomu navíc připomněl sKarty a také nefungující systém informačních systémů.

„To, co tady zavedla Nečasova vláda, tak to nás zavedlo do rok a půl trvající recese,“ poznamenal nakonec premiér.

Předseda klubu poslanců ODS Zbyněk Stanjura poté vyzval nynější koalici: „Nechceme zlehčovat to číslo, ale přijďte s konkrétními návrhy."

Lednový vzestup nezaměstnanosti není ničím novým. Právě v prvních dvou měsících roku bývá negativní sezonnost nejsilnější. V zimě ubývá pracovních míst sezonního charakteru, zejména ve stavebnictví, v lednu se navíc projeví propouštění ve firmách na konci kalendářního roku. I po odhlédnutí od tohoto faktoru se i tak situace na trhu práce fakticky zhoršila a to soudě podle statistik Ministerstva práce a sociálních věcí.

reklama

autor: Olga Böhmová

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…