Poslanci za ombudsmana nezvolili nikoho

13.02.2014 13:42

Sněmovna volila nového ombudsmana po Pavlovi Varvařovském. Ten totiž v prosinci rezignoval. Vybírali mezi někdejší zástupkyní veřejného ochránce práv Annou Šabatovou a nynějším zástupcem Stanislavem Křečkem. Nakonec v tajném hlasování nedostal nikdo z nich dostatek hlasů. Křeček dostal 44 hlasů a Šabatová 61.

Poslanci za ombudsmana nezvolili nikoho
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odpolední zasedání sněmovny. Vláda v hojném počtu zrovna není

Exposlance ČSSD Křečka navrhl na ombudsmana prezident Miloš Zeman i Senát, Šabatová měla senátní nominaci. Nejužší vedení ČSSD doporučilo podporu Šabatové. Měla také podporu od poslanců ANO a většinově i KDU-ČSL. Od poslanců ale nikdo z nich dnes nedostal dostatečný počet hlasů. Volba se v takovém případě bude muset opakovat ve druhém kole. To se uskuteční v pátek.

Šabatová ve svém projevu pro poslance shrnula historii institutu veřejného ochránce. Připomněla, že za prvního ombudsmana Otakara Motejla získala respekt společnosti, která je jednou z největších. „Potenciál možností ochránce nebyl ještě vyčerpán," zdůraznila kandidátka a poslancům řekla, že pokud ji zvolí, tak se bude snažit, aby se spolupráce mezi veřejnou správou a ombudsmanem prohloubila.

„Mám nejen teoretické, ale praktické zkušenosti,“ dodala.

Stanislav Křeček svou řeč zahájil netradičně. „Já jsem tady před dvěma lety vyjádřil svou jistou skepsi k projevům ve sněmovně, a citoval jsem tento výrok: Slyšel jsem v této sněmovně spoustu krátkých projevů - některé mne dojaly až k slzám. Ale nikdy jsem neslyšel projev, který by změnil hlasování,“ řekl Křeček, čímž zjevně narážel na podporu Šabatové.

Ohledně lidských práv podotkl, že se od jejich univerzálního pojetí přechází k realizaci práv menšin. „Obecná práva nás moc nezajímají," řekl Křeček. Soustředění se na práva menšin pokládá za příčinu nárůstu extremismu. Promluvil také o lidských právech obecně a právech praktikovaných v Evropě. Podle něj v této věci je dobré se soustředit na práva menšin. Pochválil také vládu Bohuslava Sobotky. „Jste první politici, kteří neříkají lidem, že se budou mít lépe,“ zmínil vůči koaličním poslancům. Obecně také zmínil fakt, že politici všech zemí přestávají rozumět lidem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…