Poslanci začali jednat o komisi k Opencard

20.03.2014 11:21

Poslanci začali projednávat návrh na zřízení komise, která by měla prověřit vyšetřování případu pražské karty Opencard. Dolní komora sice měla tento bod zařazen na středu, ale nedostala se k němu. Zařazení bodu tedy „propadlo", ovšem ve čtvrtek si jej poslanci do programu hlasováním opět zařadili.

Poslanci začali jednat o komisi k Opencard
Foto: Hans Štembera
Popisek: Terminál pro nahrávání zakoupených kupónů do Opencard

Iniciativu na zřízení komise v Poslanecké sněmovně vyvolal poslanec Stanislav Huml (ČSSD). K nápadu jej přivedl příběh bývalého úředníka magistrátu Jiřího Chytila, jenž kauzu odkryl. Chytil měl být podle příslibu policie údajně utajeným svědkem, ale nakonec byl i on v této věci obžalován.

Žádost na vznik vyšetřovací komise podle Humla podepsala více než stovka zákonodárců. „Mám pocit, že komise s velkou pravděpodobností vznikne,“ uvedl proto již dříve pro média Huml.

Mgr. Stanislav Huml

  • SOCDEM
  • Zemřel 28. prosince 2021
  • zastupitel obce

Chytil svůj příběh přiblížil již dříve členům sněmovního bezpečnostního výboru. „Tehdy spontánně všichni přítomní členové hlasovali pro to, že by se to mělo šetřit v rámci Generální inspekce bezpečnostních sborů a sněmovní komise,“ vypověděla k tomu pro ČTK poslankyně Jana Černochová (ODS). Pod žádostí o založení komise jsou podle ní podpisy poslanců ČSSD, ANO, TOP 09 a Starostů, ODS i KDU-ČSL.

Sněmovní vyšetřovací komise může podle zákona vyžadovat podklady, vyslýchat svědky nebo například vyžadovat nezbytná vysvětlení. V minulosti poslanci takto šetřili třeba prodej společnosti Unipetrol, výstavbu dálnice D47, arbitráž mezi CME a ČR, či kauzu společnosti Diag Human. Jenže mnozí poslanci si stěžovali na to, že komise nikdy nic nevyšetří a případ se tak kvůli poslanecké komisi jen zpolitizuje. Huml ale tvrdí, že pokud bude komise chtít něco vyšetřit, také to vyšetří.

Projekt městské karty Opencard odstartoval v době, kdy byl primátorem Pavel Bém (ODS). Kvůli případu je stíhána většina členů pozdější městské rady včetně Bémových nástupců. Obviněn je i nynější poslanec a také někdejší primátor Prahy Bohuslav Svoboda (ODS) a současný primátor Tomáš Hudeček (TOP 09). Obžalobě čelí i pět magistrátních úředníků, ale žádní tehdejší městští politici, kteří u zrodu Opencard stáli.

„Jsou tam pochybné věci od policie, je tam pochybný postup od státního zastupitelství,“ vysvětlil k šetření Huml. Svědek Chytil prý například popisoval, jak se ztratily důkazy, nebo podivnou policejní prohlídku magistrátu.

Vyšetřovací komise by měla prověřit činnost všech orgánů činných v tomto řízení a kontrolních orgánů ve lhůtě do šesti měsíců ode dne svého zřízení. Poté bude muset komise se svými závěry a zjištěními předstoupit před Poslaneckou sněmovnu.

Stanjura: My hlasovat pro to nebudeme, pokud...

Komise by měla mít podle návrhu Humla devět členů, a to v zastoupení poslaneckých klubů: ČSSD -  2  členové, ANO - 2  členové, KSČM - 1 člen, TOP 09 - 1 člen, ODS -  1 člen, KDU-ČSL -  1 člen a Úsvit přímé demokracie - 1 člen.

Na to ale okamžitě reagoval šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura. Žádal, aby komise měla jiné zastoupení.

„Nechci se přít o to, co je paritní systém,“ řekl s tím, že pokud zastoupení nebude paritní, tak klub ODS pro zřízení hlasovat nebude. Navrhl, aby za každý klub byl v komisi jeden poslanec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…