Poslanci začali smutně: Vzdali minutou ticha hold zesnulým hokejistům

09.09.2011 9:20

I naši čeští zákonodárci ukázali, že mají srdce na správném místě. Dnes ráno těsně předtím, než začali projednávat první bod dnešní schůze, tedy zákoník práce, poprosila předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová o to, aby uctili památku hokejistů.

Poslanci začali smutně: Vzdali minutou ticha hold zesnulým hokejistům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR

„Prosím o minutu ticha za zesnulé hokejisty," požádala šéfka dolní komory své kolegy poslance ještě předtím, než se začali hádat o reformních zákonech. Na stolech mají totiž zákonodárci důchodovou reformu a také změny v zákoníku práce.  

Lidé si památku zemřelých hokejistů Karla Rachůnka, Jana Marka a Josefa Vašíčka, kteří ve středu zemřeli při letecké havárii v Rusku, připomínali již včera na Staroměstském náměstí v Praze. Na pietu za zemřelé se během čtvrtka sešlo několik stovek lidí, kteří přinesli fotografie hokejistů a zapalovali svíčky. Spontánní pietní akce se konaly i na dalších místech v Česku.

Čtvrteční pieta na Staroměstském náměstí oficiálně začala v 15 hodin. I v dešti lidé stáli ve frontách na kondolenční knihy.

Jeden z zápisů zněl: "Pane Rachůnku, Marku, Vašíčku. Nikdy nezapomeneme a děkujeme."


SLEDUJEME téma Tragická smrt hokejistů

I Topolánek přišel

Na pietě se objevil také slávistický brankář Miroslav Kopřiva, mluvit ale nemohl. Podobně i na některých jiných bylo znát pohnutí. U svíček na chvíli podřepl i hokejista Patrik Eliáš.

Na Staroměstském náměstí se zastavil i expremiér Mirek Topolánek, který je znám jako velký hokejový fanoušek. "Je to obrovská tragédie, znal jsem je osobně. Taky hodně lítám a v tu chvíli si člověk uvědomí, jak je život pomíjivý," řekl.

Pietní akce bude na "Staromáku"

Český svaz ledního hokeje ve čtvrtek zmínil, že uctí památku hráčů Jana Marka, Josefa Vašíčka a Karla Rachůnka oficiální pietní akcí na Staroměstském náměstí. Pietní akce by se měla uskutečnit bezprostředně poté, co budou těla hokejistů přepravena do České republiky.

 "Učinili jsme tak po konzultaci s rodinami kluků. S akcí souhlasí," řekl na mimořádné tiskové konferenci prezident svazu Tomáš Krá. Svaz veřejné rozloučení naplánoval na místo tradičních oslav s fanoušky a na Staroměstském náměstí už dnes večer začal stavět pódium.

Příčinu katastrofy v ruské Jaroslavli experti zatím neznají. Shodují se ale v tom, že bezprostředním důvodem pádu letadla byl nedostatečný tah motorů, který pilotovi nedovolil včas zvednout stroj z ranveje. Mohlo jít o nekvalitní palivo, vniknutí ptáka do motorů, výpadek palivového systému nebo chybu pilotáže. Jasněji by mohlo být po analýze dvou nalezených černých skříněk a vzorků paliva, které vyšetřovatelé odebrali na letišti.

Dále čtěte:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…