Poslanec Komárek „sledován“ na schůzce s generálním ředitelem ČT. Víme více

20.03.2016 18:00

Údajné lobbistické jednání ředitele České televize Petra Dvořáka a poslance Martina Komárka (ANO) zachytila potajmu pořízená fotografie „v jedné malostranské kavárně“, která byla zveřejněna na webu Kverulant. ParlamentníListy.cz proto požádaly poslance Komárka o vyjádření, zda se setkání zúčastnil a o čem se hovořilo. A Martin Komárek nedělal tajnosti. Šlo o registr smluv.

Poslanec Komárek „sledován“ na schůzce s generálním ředitelem ČT. Víme více
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Komárek

„Já jsem se tomu dost smál, když jsem se o tom Kverulantovi dozvěděl, a říkal jsem, že jsem slavný, když mě někdo konspiračně fotí,“ uvedl na začátek pro ParlamentníListy.cz Martin Komárek.

K samotné schůzce pak uvedl, že důvod setkání byl zcela prostý. "Oba dva generální ředitelé napsali poslancům – a nevím, jestli všem, nebo jenom mně či z volebního výboru – dopis, ve kterém chtějí určité výjimky z registru smluv. Nemluvím teď o tom, že z něj chtějí být zcela vyňati jako Budvar, ale argumentují tím, že televizní a rozhlasová tvorba má svoje specifika a někdy je třeba předem nasmlouvanou věc odvolat. Uvádějí příklad, kdy předtáčejí televizní film, kde má být fujavice, a i když je předpovězena, tak nepřijde, takže nemohou točit a musejí to odvolat. Smlouvy se tedy ruší takříkajíc hezky česky per huba a znovu se pak realizují, takže by je to neúměrně zatěžovalo. Na základě toho dopisu jsem zavolal panu generálnímu řediteli Dvořákovi, říkal jsem mu – vy víte, že jsem zásadní, ale naprosto zásadní odpůrce všech výjmek z registru smluv, že jsem hlasoval proti nim a že jsem připraven zase hlasovat proti nim. Ale na druhou stranu nejsem člověk, který by byl fanatickým odpůrcem, a rád si vyslechnu vaše argumenty. Tak jsme se sešli s panem ředitelem, já jsem si vyslechl jeho argumenty, ale řekl jsem mu, že se nedomnívám, že není dost nástrojů v tom registru smluv, už v tomto zákoně, aby nemohli fungovat i v tomto režimu,“ vysvětlil ke schůzce předseda sněmovního volebního výboru.

Anketa

Podporujete Andreje Babiše?

60%
40%
hlasovalo: 31165 lidí

„Uváděl jsem mu příklady, když město uzavře řadu smluv na stavbu tunelu, ten se v jednu chvíli propadne, a tak se ty smlouvy také ruší, takže se přepisují, dávají se dodatky, takže to není zcela ojedinělé. Ale slíbil jsem mu, že ačkoliv jsem tedy zásadní zastánce co nejsilnějšího registru smluv, že se poradím s odborníky a s právníky, jestli skutečně tyhle věci nejsou pro televizi natolik zatěžující, zda by nestálo za to zauvažovat ne o tom, že by byla vyňata, ale že by na tyto speciální rychlé případy dostala jakýsi zvláštní režim a zvláštní paragraf!“ To se týká podla Martina Komárka i Českého rozhlasu.

Vyvětlovací schůzka

Nejednalo se tedy podle Komárka o lobbování, ale o setkání na základě seriózního dopisu. "Já jsem si na základě jeho dopisu vyžádal další informace, což jsem považoval za svou povinnost, a na základě dalších porad budu buď navrhovat našemu klubu, abychom se přiklonili k jistým výjimkám, nebo když dospěji k názoru, že to není nutné, protože jsem doposud hlasoval proti všem výjimkám a hlasoval jsem proti vynětí České televize a rozhlasu z tohoto zákona, ale tu radu s právníkem absolvuji, abych měl absolutní jistotu,“ dodal poslanec ANO.

Není žádným tajemstvím, že k tomu hodně namítal ředitel Budějovického Budvaru, že to ohrozí konkurenční schopnost pivovaru. „Agumentují tak státní firmy nebo firmy se státní účastí, pan Jandák měl pozměňovací návrh, aby byly zcela vyňaty. Jenomže ten zákon se připravoval několik let. Jenom v tomto volebním období se na něm pracuje od samého počátku po dva roky, proběhla jedna z nejdůkladnějších parlamentních diskusí, všechny tyto věci se zvažovaly, o všech se jednalo nejen ve sněmovně, ale i na odborných seminářích. Ten zákon je upraven tak, že všechny věci, které se týkají obchodního tajemství, mohou být takzvaně začerněny a já jsem přesvědčen, že to konkurenceschopnost neohrozí. Na druhou stranu rozumím strachu těchto firem, všechny argumenty už byly uplatněny, tohle nové otevírání registrace... Je to jakýsi pokus jej ještě více změkčit. A já mám dojem, že už neříkáme nic nového, celá ta diskuse byla, všechny lobbistické i racionální argumenty už uplatněny byly. Chápu, když někteří poslanci diskusi otevřeli, že se k tomu přidávají další a další subjekty. Osobně si myslím, že rozmělnění registru by byla pro tuto vládu velikánská chyba, neřkuli tragédie,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz na závěr svého vysvětlení ke schůzce s ředitelem České televize poslanec Martin Komárek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Fiala

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…