Pošlete ODS pod pět procent a urychlíte pád vlády, vzkazuje občanům Tejc

30.04.2012 23:15

Jak dlouho vydrží vláda, která je postavená na přeběhlících, je otázka, která v současné době hýbe celým politickým spektrem. Podle Jeronýma Tejce, předsedy poslaneckého klubu ČSSD, je sice možné, že vydrží celé dva roky, možné je ovšem i to, že vládu opustí TOP 09. V případě, že bude schválen zákon o církevních restitucích. „Kalouskův úkol bude splněn,“ připouští poslanec.

Pošlete ODS pod pět procent a urychlíte pád vlády, vzkazuje občanům Tejc
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jeroným Tejc

"Poté, co byli dámy a pánové z vlády ochotni postavit kabinet na přeběhlících, jsou podle mě ochotni zajít hodně daleko,“ řekl pro ParlamentniListy.cz Tejc. A pokud prý premiér ani brvou nehnul, když viděl na Václavském náměstí 120 tisíc lidí, a nebyl ani ochoten přehodnotit vládní politiku, pokusí se podle Tejce ve vládě udržet za každou cenu.

Občané budou mít možnost vyvolat pád vlády

Vláda podle Tejce vydrží ještě dva roky, které jí do konce funkčního období zbývají. Existuje ovšem možnost, že situací zahýbou krajské volby. Pokud prý ODS získá pod deset procent v klíčových krajích, vnitřkem strany to otřese. Nové volby by se pak mohly konat na jaře příštího roku. „Občané sami mají nyní možnost přispět k pádu vlády tím, že ODS pošlou pod pětiprocentní hranici,“ říká Tejc. Pak by podle něj vláda skutečně padla.

Rozumná vláda podle Tejce nemůže ignorovat nespokojenost tak velké části obyvatelstva, jakou vykazují průzkumy veřejného mínění. „Tohle už přece není běžný odpor, který lidé projevují,“ konstatuje poslanec. Vnímá prý velký rozdíl mezi nespokojeností s vládou a nenávistí k vládě. „A my jsme se bohužel posunuli už k druhé rovině“, říká Tejc. „Vládu, která by takto absolutně nebrala ohled na veřejné mínění, jsme tu už dlouho neměli, byť se jí blížila vláda Mirka Topolánka."

TOP09 odejde z vlády, když se zákon o církevních restitucích schválí

Prubířským kamenem stability vlády může být podle Tejce zákon o církevních restitucích. Volby prý vyvolá sama TOP 09, bude-li zákon o církevních restitucích schválen. „Podle mne by byla TOP 09 ochotna odejít z vlády a přijmout konání nových voleb, protože by to pro ni bylo výhodnější,“ je přesvědčen Tejc. "Zkrátka, až bude mít pan Kalousek splněn úkol, pro který možná dokonce přišel do vlády."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…