Pospíšil dostal kartáč a má to nahnuté. Víme, jak vypadalo jednání ODS

24.02.2012 13:49

Deník Právo uvedl, že na čtvrtečním Grémiu ODS dostal ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil silně vyhubováno za svou politiku na státních zastupitelstvích, týkající se sporů nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana a Pospíšilem odvolaného vrchního státního zástupce Vlastimila Rampuly. Prý se dokonce hovořilo i o tom, že Pospíšil skončí a kdo ho nahradí. Podle informací ParlamentníchListů.cz skutečně došlo ke sporu a ministr Pospíšil byl kritizován, o odvolání z vlády zdroje redakce nehovoří.

Pospíšil dostal kartáč a má to nahnuté. Víme, jak vypadalo jednání ODS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pospíšil a Petr Nečas

Důvěryhodný zdroj z ODS  ParlamentnímListům.cz potvrdil, že si Pospíšil vyslechl ostrou kritiku a dostal „kartáč“ za svou politiku na státních zastupitelstvích, kdy proti sobě válčí prokurátoři a navíc soud zvrátil Pospíšilovo rozhodnutí o odvolání Rampuly. O samotném odvolání Jiřího Pospíšila se prý ale nehovořilo.

Premiér je nespokojen

„Od více členů grémia si Pospíšil opravdu vyslechl, že nelze rozdělovat státní zástupce na hodné a zlé. Čili kartáč dostal, ale o odvolání se nemluvilo,“ uvedl zdroj z ODS.

To potvrdil redakci i zdroj z okolí premiéra. „Premiér si myslí, že situace na zmiňovaných státních zastupitelstvích je neudržitelná a neuspokojivá a vede pouze k destabilizaci. Že by se ale hovořilo přímo o Pospíšilově odvolání, je absurdní,“ řekl ParlamentnímListům.cz zdroj.

Nicméně podle dalšího zdroje je Pospíšilova pozice silně oslabena a jeho odvolání není vůbec vyloučeno, ačkoli definitivní rozhodnutí ještě nepadlo.

Pospíšilovi též vůbec nepřidalo, že Rampulovo odvolání je již čtvrtý případ, kdy Pospíšil neuspěl a soud nevyhověl jeho žádostem.

Pospíšil i Němcová informaci o odvolání popřeli

Sám Pospíšil pro Právo uvedl, že se o jeho odvolání nemluvilo. Prohlášení později poslala i první místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová: „Jednání grémia ODS je uzavřené a z principu o něm neinformujeme. Debata na včerejším grémiu byla věcná, zaměřená na aktuální témata domácí i evropské politiky. Kategoricky vylučuji tvrzení anonymních zdrojů citovaných v dnešním vydání deníku Právo, že na grémiu padlo byť jediné slovo o dalším setrvání ministra Pospíšila ve funkci.“

Premiér Nečas v reakci na verdikt soudu, který vrátil Rampulu do funkce a de facto tak řekl, že udělal Pospíšil chybu, uvedl, že je „vážně znepokojen už rok trvající krizí na Vrchním státním zastupitelství v Praze“ a že žádný ministr nemá svou pozici jistou.

Anarchie, destabilizace a nedůvěra v justici

Kritické hlasy na adresu Pospíšila začínají zaznívat už i v ODS. Redakce oslovila politiky strany, zda ministr spravedlnosti řeší situaci uspokojivě.

„Nejsem odborník na tuto oblast, ale zprávy z médií jsou zneklidňující. Situace na stáním zastupitelství je nepřehledná a určitě to celé nevyvolává důvěru v český justiční systém a právní řád. Působí to tak, že panuje anarchie. Pokud je odvolán vrchní státní zástupce, soud pak zvrátí ministrovo rozhodnutí, to jistě důvěru nevzbuzuje. Potom i kauza s kontrolou na městském státním zastupitelství Praha a vydávání spisů je minimálně podezřelá. Hrozí válka v justici a určitě je nutné najít systémové řešení. Neumím posoudit, jestli je tato věc dána chaosem v řízení, či jde o účelový boj, nicméně vnímám, že ten problém se spíše dále hrotí, než aby byl nějak ze strany ministerstva řešen a tlumen,“ řekl ParlamentnímListům.cz poslanec ODS Boris Šťastný.

„Ministr spravedlnosti situaci uspokojivě neřeší,“ uvedl stručně v sms poslanec Pavel Bém.

"O dění na grémiu budu informován až v pondělí na výkonné radě. Situace v justici musí být dlouhodobě stabilnější než je tomu nyní a je na premiérovi, jakou k tomu zvolí cestu," říká poslanec David Šeich.

Snad budou zdroje z grémia kromě médií informovat i členy ODS

Další politici ODS reagují spíše vyhýbavě a diplomaticky. „Divil bych se, kdyby situaci na státním zastupitelství grémium neprojednalo, ale nejsem členem grémia, a tak nemám, co bych k tomu řekl. Jinak hodnocení jednotlivých ministrů přísluší premiérovi, a ne mně jako ministrovi,“ reagoval pro ParlamentníListy.cz ministr zemědělství Petr Bendl.

„Nejsem odborníkem na justici a právo a nemám dostatek informací, takže nechci činit žádné soudy. V nadsázce bych jen řekl, že je-li zneklidněn můj pan premiér, tak jsem trochu zneklidněn též,“ usmíval se místopředseda poslaneckého klubu ODS Jan Čechlovský.

Šéf europoslanců a člen grémia Jan Zahradil jen stručně uvedl, že na grémiu nebyl.

„Na grémiu jsem neseděla, takže nevím, co tam kdo říkal a vyslovuji naději, ´zdroje z jednání´budou brzy informovat o tom, co se tam skutečně stalo, nejenom média, ale i členskou základnu,“ uvedla poslankyně Jana Černochová.

„Na grémiu ODS se nic takového neřešilo, není to nyní aktuální věc k řešení. Jsou zde jiná témata pro celorepubliková řešení. Nerozdmýchávejme zbytečně ovzduší,“ sdělila poslankyně Jana Fischerová.

Situace není zdaleka optimální, ale snaží se

„Je určitě pravda, že situace na státních zastupitelstvích není ani zdaleka optimální. Ovšem dle mého názoru se pan ministr snaží situaci řešit a vyřešit. Otázkou však je, co mu zákon o státních zastupitelstvích dovoluje. Za sebe mohu říci, že pan ministr má mou důvěru ve svém dalším konání,“ říká poslanec Jan Pajer.

Poslankyně Ivana Weberová má podobný názor. „Myslím, že ministr řeší situaci uspokojivě, protože mu zákon nic moc jiného nedovoluje. Nečetla jsem sice ani rozhodnutí o odvolání pana Rampuly, ani rozhodnutí Městského soudu v této věci, nicméně si myslím, že je nutné podat kasační stížnost. Zároveň tato situace potvrzuje, že je třeba urychleně provést legislativní změny, tak, aby se vyjasnilo postavení státního zastupitelství,“ říká poslankyně.

"Nevím, já se v těchle hrátkách už neorientuji. Opravdu mi ale vadí skutečnost, že na státním zastupitelství evidentně existovaly a existují státní zástupci, o nichž se zcela veřejně vedou debaty, do které ´rodiny´ patří a pro koho ´pracují´. Od ministra očekávám takové kroky, které už konečně na státních zastupitelstvích razantně ukončí poměry, které připomínají spíš Chicago 1930," řekl redakci poslanec Aleš Rádl.

„Domnívám se, že tanečky kolem státních zástupců jsou spíše testováním ´kdo s koho´a domněnky s podtextem na téma, ´jak to vlastně je´, pouze devalvují práci ministra, justice a potažmo i policie,“ míní poslanec Tomáš Úlehla.

Celou záležitost kolem Pospíšila ještě přiostřila nečekaná kontrola na pražském Městském státním zastupitelství ze strany Vrchního státního zastupitelství v Praze (dočasně) vedeného Stanislavem Mečlem. Šéfka Městského státního zastupitelství Jana Hercegová podle zjištění Práva odmítla jednomu z vyslanců nadřízené instituce vyžádané spisy vydat a z budovy ho vyhodila.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…