Pospíšilův občanský zákoník a Kalouskova daňová reforma. Dnes ve sněmovně

09.11.2011 6:21

Poslanci budou dnes schvalovat nový občanský zákoník. Na schůzi mají rozhodnout rovněž o daňové reformě, tedy o zákonu o jednom inkasním místě, ke kterému jsou úpravy v daních připojeny. Sněmovna bude hlasovat také o předloze, která lépe ochrání spotřebitele při sjednávání spotřebitelských úvěrů, a o změnách v nemocenské.

Pospíšilův občanský zákoník a Kalouskova daňová reforma. Dnes ve sněmovně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí MIroslav Kalousek (TOP 09) vedle premiéra Petra Nečase (ODS) ve sněmovně

Nový občanský zákoník upravuje tři základní okruhy - rodinu, vlastnictví a smlouvy. Má platit od roku 2014. Rozsáhlý kodex, který čítá přes 3000 paragrafů, znamená podle předkladatelů rozchod s komunistickým právem. KSČM podala návrh na jeho zamítnutí. 

Reformu daní, která měla původně platit od roku 2013, čeká roční odklad účinnosti. V úterý večer se na tom dohodly špičky vládní koalice. Minimálně do konce přespříštího roku tak bude zachováno i daňové zvýhodnění stravenek, které má být podle vládního návrhu nahrazeno paušální daňovou úlevou. 

Související: Daňová reforma je odsunuta o rok. Kocourkova aféra na středu


Od příštího roku ale budou platit nová pravidla zdanění hazardu. Podle koaliční dohody by odvody z loterijní daně měly být příjmem jen veřejných rozpočtů, tedy obcí a státu. Pravděpodobně v poměru 70:30, uvedl po jednání koalice předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura. Vládní předloha dále počítá s jiným systémem výběru daní a odvodů a s dalšími změnami, například se zrušením výpočtu daně ze superhrubé mzdy.

Větší ochranu spotřebitele zakotvuje novela zákona o rozhodčím řízení. Předloha uvádí, že ze spotřebitelských smluv budou vyňaty rozhodčí doložky. Na pořadu je dále novela školského zákona, jež mimo jiné omezí jmenování ředitelů škol na šest let.


Poslanci by dnes měli schvalovat také nový zákon o podporovaných zdrojích energie. Tento zákon soustřeďuje do jednoho předpisu podporu pro obnovitelné zdroje, druhotné zdroje a kombinovanou výrobu elektřiny a tepla z obnovitelných zdrojů. Řeší také, jak nakládat se solárními panely na konci jejich životnosti.

Vice zpráv z Poslanecké sněmovny ČTĚTE ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…