Používáte slova, která neznám, vznesl námitku Kalousek. A i jinak bylo ve sněmovně veselo

16.12.2015 16:25

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek se dnes ve sněmovně po delší době opět navážel do předsedající schůze Jaroslavy Jermanové (ANO), a to kvůli slůvku „empire“. To se sice v dolní komoře občas používá, ale protože je málo frekventované, Kalousek toho využil, aby Jermanovou zesměšnil. „Já slovo ‚empajr‘ neznám, co to je?“ tázal se jí v jednacím sále výsměšně. Poslanci se přitom dohadovali o změnách v orgánech Poslanecké sněmovny a určitou roli tady sehrál právě Kalousek.

Používáte slova, která neznám, vznesl námitku Kalousek. A i jinak bylo ve sněmovně veselo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslava Pokorná Jermanová

Tenisté vědí, že slovo „empajr“, tedy umpire – a někdy také empire – se užívá ve spojitosti s vysokou stoličkou, sedačkou, na níž sedí buď tenisový, anebo volejbalový rozhodčí. Slovo „umpire“ přitom pochází ze staré francouzštiny – nonper (ne rovný, ale nadřazený), kdy se toto označení vztahovalo k arbitrovi. Ovšem občas je toto slůvko možné zaslechnout i ve sněmovně.

Třeba poslanec Martin Komárek (ANO) toto slovo použil loni v květnu, a to když pro ParlamentníListy.cz v souvislosti s možnou výměnou Jaroslavy Jermanové ve funkci místopředsedkyně sněmovny vysvětloval toto:

„Sám vím, jak je těžké na tom empiru sedět a řídit schůzi, když vám někteří házejí klacky pod nohy. Myslím si, že se kolegyně Jermanová maximálně snaží, ale ani místopředseda sněmovny pan Bartošek nemá tolik zkušeností, a tak si také není úplně jistý v kramflecích jako třeba pan Hamáček nebo pan Gazdík. Ale to je otázka cviku. Já jsem nikdy nebyl účasten žádného jednání ANO, ať už oficiálního nebo neoficiálního, kde by někdo požadoval výměnu paní Jermanové za někoho jiného.“

Slovo empire ale zaznělo i v únoru 2010, kdy ho použil v sále dolní komory tehdejší poslanec ODS Petr Tluchoř.

„... zneužíváte své role předsedajícího a rozprava, která tady probíhá, nebo debata, která tady probíhá, tak zneužíváte toho, že sedíte na empiru a že komentujete tuto situaci. Pokud se chcete do této debaty zapojit, je vaší povinností podle zákona o jednacím řádu empire opustit a přihlásit se s přednostním právem a vystoupit zde...,“ uvedl podle stenozáznamu v únoru 2010 Tluchoř.

Jistě by i další sněmovní stenozáznamy při pečlivém „vygooglování“ nabídly pohled na to, kolikrát a kým bylo toto slovo v dolní parlamentní komoře použito. Že se toto slůvko ve sněmovně občas používá, ví nepochybně i předseda TOP 09 Miroslav Kalousek, který v Poslanecké sněmovně sedí již od roku 1998. A přesto se dnes zdálo, že slovo „empire“ slyší úplně poprvé, neboť se do Jermanové nebývale navážel.

„Vy jste pro mě řekla takové velmi málo pochopitelné slovo. Vy jste řekla, že z ‚empiru není dostatečně slyšet. Já bych se rád orientoval v jednání, kde se mám rozhodovat podle svých ústavních kompetencí. Mohla byste mi prosím pěkně přesně do češtiny přeložit, co to slovo znamená a co jste tím myslela? Řekla jste, že z ‚empiru‘...,“ otázal se totiž Jermanové Kalousek ve chvíli, kdy se poslanci dohadovali o změnách ve složení orgánů dolní komory. A protože Kalousek chtěl odstoupit z organizačního výboru, nejspíše chtěl odvést pozornost. Kolem jeho osoby a dalších navrhovaných změn v orgánech PS se totiž strhla v sále nemístná mela.

„Jistě, pane Kalousku. Jelikož jste ve sněmovně delší dobu a tento výraz neznáte. Omlouvám se za něj. Já ho znám a znamená to z místa předsedajícího,“ odvětila ale chladně na to Kalouskovi Jermanová.

„Dovoluji si vás, paní předsedkyně, upozornit ryze přátelsky, že empire opravdu neznamená místopředsedajícího, ale jinak si říkejte, co chcete,“ šťouchl si však znovu do Jermanové Kalousek a sál se na to opravdu smál.

„Pane poslanče, já se s vámi na toto téma nebudu pouštět do debaty, jsou tady důležitější témata,“ opáčila na to ale Jermanová.

Kalousek svou rezignaci na člena organizačního výboru předtím vysvětlil poslancům tak trochu po svém.

„Chtěl bych jenom potvrdit svoji vůli rezignovat na funkci člena v organizačním výboru, tak jako jsem rezignoval na funkci předsedy poslaneckého klubu. Ten motiv je zřejmý. Když jsem tady viděl sedmdesátileté důstojné kmety s akademickou kariérou, s profesní kariérou, kterou jim mnozí mohou závidět, jak na příkaz arcikašpara ze sebe dělají kašpary tím, že na sebe navlékají triko s názvy ‚Kalousku, nezdržuj!‘, rád bych je uchránil podobného ponížení, a proto na tyto funkce rezignuji,“ řekl.

Horkokrevná debata se mezi poslanci nesla také kvůli změnám, ke kterým došlo kvůli snížení počtu poslanců v klubu hnutí Úsvit, protože kvůli úbytku zákonodárců v tomto klubu došlo zároveň k přepočtení míst v některých výborech. Například ve výboru hospodářském poslanecký klub hnutí Úsvit ztratil nárok na jedno místo a nově tento nárok připadl klubu sociální demokracie.

To se ale hrubě nelíbilo například poslankyni ODS Janě Černochové. „Jak ten přepočet probíhal?“ otázala se za debatním pultíkem. Prý to považuje „za velice bezprecedentní věc“ a nelíbí se jí, pokud poslanci z ústavou daných 200 poslanců udělali náhle číslo 192 či 194. „Jakým způsobem jste to přepočítávali? Myslím si, že se každý v tomto sále může někdy dostat do nějaké situace, kdy prostě nebude ve svém klubu a ten klub by za to měl být trestán? Z jakého důvodu? Že někdo odejde? Že někdo ten klub opustí?“ otázala se Černochová.

Právě v tu chvíli ale Jermanová učinila svou poznámku, které se později rád chytil Kalousek. „Poprosím sněmovnu o klid! Opravdu z empiru není slyšet, co řečník říká,“ poznamenala Jermanová, neboť schůzi právě řídila.

Nemůžete, nejste zde předsedou...

Jermanová ale o chvíli později Kalouskovi smeč vrátila. Předseda TOP 09 jí totiž jakožto předsedající schůze požádal o přestávku na poradu klubu, protože podle něj vznikl v sále „argumentační zmatek“.

„Já se omlouvám, ale nejste předsedou klubu, tudíž nemůžete jménem klubu žádat o přestávku, to musí udělat předseda klubu,“ oznámila mu ovšem na to úsečně Jermanová.

„Správně, ještě že tam máte Filipa!“ odvětil pak na to Kalousek, který zřejmě zapomněl na fakt, že od letošního 8. prosince již není předsedou poslanců TOP 09/STAN, a to kvůli tomu, že se stal stranickým předsedou. Poznámku o Filipovi zmínil ale proto, že i předseda KSČM se pustil do debaty o změnách v orgánech sněmovny, ovšem na jeho řeč zase reagovala Černochová slovy, že si nemá upravovat jednací řád podle sebe. „Dělali jste to celých čtyřicet let. Upravovali jste životy podle sebe nám všem,“ vpálila členka ODS lídrovi komunistů.

Sněmovna nakonec schválila změny v orgánech Poslanecké sněmovny podle všech podaných návrhů.

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…