Přeprava lidských tkání a buněk bude zřejmě volnější, než dosud

09.12.2011 10:18

Poslanci poslali do závěrečného hlasování vládní novelu zákona o tkáních a buňkách. Pokud bude norma přijata, lidské tkáně a buňky tak budou moci přepravovat i firmy, které nejsou zdravotnickým zařízením. Nyní mohou přepravu zajišťovat jen provozovatelé tkáňových zařízení, diagnostických zařízení, odběrových míst nebo držitelé zvláštních povolení.

Přeprava lidských tkání a buněk bude zřejmě volnější, než dosud
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vojtěch Filip s Bohuslavem Sobotkou ve sněmovně

Tkáně a buňky budou nadále převáženy v mrazicích boxech a budou opatřeny čipy, které umožní kontrolu převozu. Odpovědnost za to, že dopravce splní všechny požadavky na přepravu, bude na provozovateli tkáňového zařízení. Požadavky kladené na distribuci i dopravu tkání a buněk už nyní stanoví zvláštní vyhláška. Povolení pro firmy bude podle pozměňovacího návrhu zdravotnického výboru vydávat Státní ústav pro kontrolu léčiv. 

Provozovatel tkáňového zařízení, který potřebuje dopravit materiál jinam, bude muset s dopravcem uzavřít písemnou smlouvu obsahující patřičné podmínky. Taková smlouva bude muset zajistit, aby dopravce například neuzavřel další smlouvu s někým jiným. 

Podle zjištění ČTK Novela má také usnadnit vývoz tkání a buněk. Pokud má tuzemský provozovatel patřičné povolení tyto materiály distribuovat, může zajistit jejich vývoz prostřednictvím svého odběratele nebo pomocí prostředníka, kterého si odběratel najme. Navrhovaná úprava umožní řešit dodání tkání a buněk zahraničnímu tkáňovému zařízení operativně, například při nebezpečí z prodlení, a bez zvláštních finančních či organizačních nároků na tkáňové zařízení v ČR, které tkáně a buňky poskytuje.

Dnes ve sněmovně:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani přes práh! Kolaborace... Vyznamená Pavel Posselta? V ČR už teď vidí rudě

18:46 Ani přes práh! Kolaborace... Vyznamená Pavel Posselta? V ČR už teď vidí rudě

Dostane šéf sudetských Němců Bernd Posselt od prezidenta státní vyznamenání? ParlamentníListy.cz se …