Přestaň se prsit, Gazdíku. ODS plísní kolegu za nekrolog, došlo i na bobříky

19.04.2013 18:04

Starostové a nezávislí budou v příštích parlamentních volbách opět spolupracovat s TOP 09. Podle předsedy STAN Petra Gazdíka by se tím jinak tříštily hlasy na pravici, ODS je prý už v totálním rozkladu.

Přestaň se prsit, Gazdíku. ODS plísní kolegu za nekrolog, došlo i na bobříky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Gazdík

"Nechceme tříštit hlasy na pravici, když je ODS v totálním rozkladu. Nechceme, aby měla levice ústavní většinu," vysvětloval v rozhovoru pro iDnes.cz Petr Gazdík, proč hodlají STAN opět spolupracovat s TOP 09. Jeho slova se však dotkla řady občanských demokratů.

„Ať si udělají pořádek se svými sKartami, 'Opencartami', chaosem v rezortu zdravotnictví a kultury a pan Kalousek přestane zvyšovat lidem daně, pak teprve, ať si pan Gazdík otevírá ústa na ODS. ODS má své problémy, ale ať si TOP 09 hlavně nehraje na pravicovou stranu a přestane nám kázat a prsit se,“ odpověděl ParlamentnímListům.cz poslanec ODS Boris Šťastný.

Senátor Přemysl Sobotka zase Gazdíka upozorňuje, aby nakonec jeho uskupení nebylo tím, kdo ve volbách utrží málo hlasů. „Pan Gazdík je zřejmě superpolitolog. ODS není v rozkladu, to spíše uskupení TOP 09 a Starostové se rozpadá na dvě samostatné party. Trochu by si měl uvědomit známé pravidlo: Rychlý vzestup má i rychlý sestup,“ varuje Sobotka.

Poslanci Aleši Rádlovi zase přijde zajímavé, jak se TOP 09 a STAN vymezují proti levici. „Nevím, v čem se chtějí proti levici vymezovat, když už teď za ni dělají pořádný kus práce,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz poslanec ODS. Podle něj se uskupení ani doposud nechovalo příliš pravicově.

„Není přeci neznámou skutečností, že pokud byla současná vláda právem občas kritizována za to, že volí některá řešení, která by spíš slušela rudo-oranžové vládě, bylo to proto, že akceptovala 'reformní' předlohy právě z dílny TOP 09 a STAN,“ vysvětluje Rádl.

Gazdík by si měl odpárat bobříka pravdomluvnosti

Gazdíkova slova tak jednoznačně odmítá. Ptá se zároveň, jestli si předseda Starostů náhodou nedělá z lidí nebo novináře, který ho zpovídal, blázny. „Myslím, že by si po tomhle vyjádření měl bratr skaut Gazdík hned odpárat z košile bobříka pravdomluvnosti, pokud ho vůbec někdy ulovil,“ dodává žertem.

Starostové a nezávislí však za slovy svého předsedy jednoznačně stojí. Podpořil ho ve vyjádření pro ParlamentníListy.cz například poslanec Stanislav Polčák, nominovaný právě za STAN. Stejně tak i TOP 09, která se chystá se Starosty na spolupráci při příštích volbách. "Spolupráce naší konzervativní politické strany a politického hnutí, které tolik vyhraněný program nemá, ale akcentuje podporu venkova, se osvědčila," řekl serveru iDnes.cz první místopředseda Miroslav Kalousek.

Mezi občanskými demokraty a TOP 09 nejde o jediný spor. Přestože jsou obě partaje společně v koalici, začínají se zřejmě připravovat na supervolební rok 2014. Premiér Petr Nečas se například ostře vymezil proti sKartám, které pocházejí z období, kdy Ministerstvu práce a sociálních věcí šéfoval Jaromír Drábek.

Ten se také proti slovům předsedy ODS ohradil. „Každý soudný čtenář si udělá obrázek sám, když vidí, že se premiér zaměřuje více na politický boj s TOP 09 než na řízení vlády,“ řekl v rozhovoru pro iHNed.cz. „Pokud dnes ODS hlasitě vykřikuje, že chce sKarty rušit, možná se snaží zakrýt právě to, že po roce a půl začíná názorově otáčet. A samozřejmě to ukazuje, že došlo k poněkud předčasnému spuštění předvolební kampaně,“ dodal Drábek.

Podle posledního průzkumu agentury STEM se sice propad ODS zastavil a naopak TOP 09 oslabila, ovšem stále by získala více hlasů než občanští demokraté. ODS by v Poslanecké sněmovně utržila 24 křesel, TOP 09 34 křesel.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavlína Nouzová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…