Příští týden ve Sněmovně: Znovu církevní restituce a také zpráva NKÚ

21.04.2019 19:13

Poslanci se sejdou příští týden hned na dvou schůzích. Na pokračující řádné se mimo jiné vrátí k debatě o předloze KSČM o takzvaném zdanění církevních restitucí, kterou vetoval Senát. Na čtvrtek je svolána z popudu opozičních ODS, Pirátů a KDU-ČSL mimořádná schůze k výroční zprávě Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ), k hrozícímu schodku státního rozpočtu a k údajnému střetu zájmů premiéra a předsedy ANO Andreje Babiše.

Příští týden ve Sněmovně: Znovu církevní restituce a také zpráva NKÚ
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pravidelné interpelace na premiéra a jeho ministry. Den před velikonočními svátky byla poslanecká i vládní účast prachbídná

O zdanění náhrad, které dostávají církve od státu za majetek nevydaný v restitucích, budou poslanci opět jednat v úterý. Na březnové schůzi se k hlasování dvakrát nedostali. Zastánci zdanění říkají, že výše náhrad církvím byla nadhodnocená. Senát zamítl předlohu KSČM jako protiústavní. Pokud ji dolní komora potvrdí, což je pravděpodobné, spor se dostane k Ústavnímu soudu.

Zprávu NKÚ chce část opozice probrat kvůli tomu, že vyznívá vůči vládě kriticky. Stát podle dokumentu není schopen správně reagovat na změny ve společnosti, ať už jde o digitalizaci, zjednodušení daňových povinností, úspory energií, sociální bydlení či dopravu. Kabinet ANO a ČSSD už se proti zprávě ohradil dopisem. Ohledně Babiše by poslanci měli podle návrhu programu jednat o žádosti Evropské komisi, aby zveřejnila závěr šetření možného premiérova střetu zájmů v souvislosti s jeho bývalou společností Agrofert.

Mimořádná schůze se ale nakonec nemusí uskutečnit, pokud Sněmovna neschválí její navržený program. Navzdory tomu se předtím otevře prostor pro debatu, byť omezenou.

V úterý by poslanci mohli projednat v úvodním kole dvě senátní novely. V první z nich chce horní komora umožnit cyklistům na cyklostezkách a místních silnicích řídit jízdní kolo i v případě, pokud by měli v krvi do 0,5 promile alkoholu. Odpovídá to zhruba dvěma decilitrům vína nebo dvěma desetistupňovým pivům. Druhá předloha by stanovila, že náklady na přeložky vedení elektrické energie by nehradili v některých případech vlastníci nemovitostí, ale provozovatelé sítě.

Ve středu by se měla Sněmovna zabývat prodejem ostravské huti ArcelorMittal společnosti Liberty House, který již odsouhlasila v rámci širší transakce Evropská komise. Následně, a také v pátek, by měly přijít na řadu další předlohy v prvním čtení. Patří k nim vládní a pirátská novela o elektronických komunikacích, které mají vést k větší konkurenci mezi operátory a v konečném důsledku ke snížení cen, předloha kabinetu o náhradě újmy způsobené dětem povinným očkováním a další vládní novela, jež má v příštím roce zajistit růst důchodů v průměru o 900 korun měsíčně místo předpokládaných 700 korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…