Protikorupčníci mají radost. Sněmovnou prošel Centrální registr smluv

18.09.2015 13:30

Poslanci schválili zavedení Centrálního registru smluv. Stát, kraje, větší obce a další státní organizace tak budou muset zveřejňovat smlouvy v centrálním registru, který povede ministerstvo vnitra. Možnost veřejné kontroly smluv má zejména bránit korupci.

Protikorupčníci mají radost. Sněmovnou prošel Centrální registr smluv
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prázdninové jednání poslanecké sněmovny. Odpoledne přijdou na řadu interpelace na premiéra

V centrálním registru budou muset zveřejňovat od poloviny příštího roku smlouvy stát, kraje, větší obce a další instituce. Po roce bude platit, že nezveřejněná dohoda není účinná. Trvalou výjimku z povinného uveřejňování smluv dostanou podle předlohy malé obce a firmy, v nichž mají většinový podíl. Pod normu, jež míří k posouzení do Senátu, budou spadat smlouvy s plněním nad 50 tisíc korun bez daně z přidané hodnoty. O normě, která má přispět v boji s korupcí, se v dolní komoře vedla mnohaměsíční debata. Předkladatelé ji podali do Sněmovny už předloni v prosinci.

Pro předlohu hlasovalo 116 ze 157 přítomných poslanců ze všech stran kromě KSČM. Proti bylo šest komunistických poslanců a občanský demokrat Jan Zahradník.

Zákon se nebude vztahovat na společnosti s většinovým podílem státu, krajů nebo obcí, jejichž akcie se obchodují na burze. Konkrétně jde o energetický gigant ČEZ. Povinnost zveřejňování podle tohoto zákona nebudou mít na návrh Víta Kaňkovského (KDU-ČSL) zdravotní pojišťovny v případě smluv se zdravotnickými zařízeními. Zveřejňování těchto dohod už upravila takzvaná transparenční novela o veřejném zdravotním pojištění.

Se svým návrhem dnes uspěl i místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Měl požadavek na to vyjmout z působnosti zákona šest institucí s takzvanými chráněnými rozpočtovými kapitolami, o nichž kvůli nezávislosti nerozhoduje vláda, ale sněmovní rozpočtový výbor.

Táhlo se to skoro dva roky

Původní předloha o zavedení centrálního registru smluv byla ve Sněmovně už v minulém volebním období. V současném ji podala skupina sedmi desítek poslanců v čele s Farským jako jednu z prvních předloni v prosinci. Výbory se k ní postavily rozdílně, některé chtěli vládní návrh nebo zamítnutí. Koalice nakonec vypracovala celkový pozměňovací návrh. Projednávání normy tak trvalo zhruba rok a tři čtvrtě.

Dolejš: Dost nepovedená myš!

Někteří poslanci ale hovoří o jakémsi patvaru. Třeba místopředseda KSČM Jiří Dolejš na svém facebookovém profilu ještě před odhlasováním uvedl: „...bitva o pozměňovací návrhy z výsledku dělá patvar...,“ Později, když poslanci normě jako celku řekli ano, dodal: „Konečně odhlasován registr smluv. Hora ale porodila dost nepovedenou myš.“

Komunisté svůj záporný postoj k novele ale zdůvodnili možným ohrožením státních podniků. "Mlsná konkurence chodí okolo a jenom čeká, až to bude zveřejněno," uvedl podle ČTK poslanec KSČM Jan Klán. Politici byli podle něho tlačeni iniciativou Rekonstrukce státu, jež za zákon silně lobbovala, někam, kam vůbec nechtěli.

Jandák: Já tam vzadu tomu nerozumím!

Nad nijakostí normy se podivoval i socialista Vítězslav Jandák (ČSSD). Ten ale své rozhořčení uvedl přímo na půdě dolní komory.

Já tomu zase nerozumím! Jsem řadový prostý poslanec sedící tam vzadu; kdyby tam nebyla zeď, tak jsem ještě dál,“ pobavil napřed Jandák hovořící do mikrofonu zčásti spící poslance. Prý celou tu debatu sleduje „tam z toho kopce“.

A a je to zajímavá bitva! Babiš, Kalousek, prostě řeže se to, ale tady ulétávají peníze...My jsme si nějak nevšimli, že ti nejčistší z čistých, kteří nás dohnali také k tomuto zákonu, to jsou občanské iniciativy, ti nadšení mladí, či starší přezrálí aktivisté, kteří nedělají celý život nic jiného, než aktivity, a vy jim - daňoví poplatníci - z rozpočtu dáváte přes 600 miliónů korun. A tito budou nekontrolovatelní? Jak je to možné, pane předkladateli? Vysvětlete nám, proč oni mají výjimky! My nevíme, kde berou peníze - ze státního rozpočtu, z ciziny, od soukromého sektoru? Proč ti jsou vyňati?“ otázal se Jandák celé Sněmovny.

Odvětil mu na to předseda poslanců TOP09/STAN Miroslav Kalousek.

Ano, pan poslanec Jandák položil správně otázku a já má odpovím - tak, jako jsme hlasovali pro návrh pana poslance Zemánka, tak jsme také hlasovali pro návrh pana poslance Foldyny. Buď všichni, nebo nikdo. Přáli jsme si, aby své smlouvy museli zveřejňovat jak soukromé firmy - příjemci veřejných dotací - tak i občanská sdružení - příjemci veřejných dotací. Ani jeden z těchto pozměňovacích návrhů však nezískal většinu, a to zejména díky hlasům ANO, kteří by s největší pravděpodobností překousli spolky a občanská sdružení, ale samozřejmě nemohou si dovolit soukromé firmy, protože ne buď všichni, nebo nikdo,“ řekl Kalousek.

Agrofert povinnost mít nebude

Povinnost zveřejňování smluv totiž nedopadne na korporace, které čerpají dotace z veřejných peněz nad 20 milionů korun za rok, což by se vztahovalo i na skupinu Agrofert ministra financí Andreje Babiše (ANO), ani na nestátní neziskové organizace s dotacemi nad dva miliony korun ročně. Proti tomu ale vystoupili sociální demokraté Jiří Zemánek a Jaroslav Foldyna, ovšem změnu se jim prosadit nepodařilo.

To ale viditelně vadilo místopředsedovi TOP 09 Miroslavu Kalouskovi.

„To, co bylo zvlášť úsměvné bylo sledovat, jak Poslanecká sněmovna hlasovala o návrhu pana poslance Zemánka. Připomenu jenom, že šlo o to, abychom těm firmám, které dostanou na dotacích z veřejných rozpočtů více než dvacet milionů ročně, uložili stejnou povinnost jako těm, které hospodaří se státním majetkem, tedy zveřejňovat smlouvy, což je logické, protože dotace jsou státní majetek úplně stejně, jako když nějaká rozpočtová kapitola nebo příspěvková hospodaří se státními prostředky,“ zmínil k tomu Kalousek s tím, že ale poslanci na jednu stranu uloží tomu, kdo má dvacetimilionový rozpočet, aby zveřejňoval své smlouvy, ale na stranu druhou podnikateli, který přijme více než miliardu korun z veřejných rozpočtů ročně, takovou povinnost neuloží. „Protože co je nám do toho, co on s těmi našimi penězi dělá!“ čílil se k tomu Kalousek.

Víte, politická divize Agrofertu má tady pré...

A pak zdůraznil, že Agrofert je velkým příjemcem dotací z veřejných rozpočtů. „Politická divize Agrofertu tady hájila zájmy svého vlastníka a jednohlasně tento návrh pana poslance Zemánka zamítla,“ rozhorlil se.

Toto neschválení ustanovení mířícího na Agrofert vyvolalo ale následně zhruba hodinovou slovní přestřelku.

Samozřejmě, že si dloubnutí do Kalouska nenechal ujít hlavně ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Mě vystoupení pana Kalouska skutečně baví, protože Ministerstvo financí pod mým vedením zveřejnilo v lednu 2015 všechny platné i neplatné smlouvy a objednávky ve formě open data od roku 1992. Kromě některých, které byly utajené. Jde například o právní služby pro arbitráže. Ty nechal pan Kalousek utajit rozhodnutím vlády. Bylo strašně přísně tajné, že jeho kámoši nás budou exkluzivně zastupovat v arbitrážích. Takže já skutečně nevím, o čem tady mluví,“ zaťal Babiš do Kalouska.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Ing. Petr Beitl byl položen dotaz

Ukrajina

Dobrý den, co si myslíte o novém mobilizačním zákonu na Ukrajině? A měli bychom ,,vyhostit" Ukrajince, kterých se to týká? Mně to přijde nehumánní, Češi v minulosti (např. za okupace) taky ve velkém emigrovali a podle všeho se ani teď nehrnou do armády, a to nejsme ve válce. Ani já bych do války své...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani přes práh! Kolaborace... Vyznamená Pavel Posselta? V ČR už teď vidí rudě

18:46 Ani přes práh! Kolaborace... Vyznamená Pavel Posselta? V ČR už teď vidí rudě

Dostane šéf sudetských Němců Bernd Posselt od prezidenta státní vyznamenání? ParlamentníListy.cz se …