Rath burácel: Vláda leží na hnoji. Chce to u nás dotáhnout na Somálsko

14.12.2011 13:40

Rath se pustil do vlády kvůli rozpočtu. Hlavním důvodem jeho kritiky byl fakt, že kabinet chce rozpočet státu ještě dodatečně upravit. „Takto se do prosperity nedostaneme. Takto hloupá a neprozíravá politika není nikde aplikována. Možná jen v Somálsku,“ podotkl kromě jiného ve sněmovně Rath, když kritizoval vládu za škrty. Sepsul ale hlavně ministra financí a za to, že neumí rozpočet sestavit tak, aby kopíroval ekonomickou krizi v EU.

Rath burácel: Vláda leží na hnoji. Chce to u nás dotáhnout na Somálsko
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath řeční ve sněmovně

Snad dílem toho, že předchozí hlasování o přímé volbě prezidenta zákonodárce unavilo, dílem možná proto, že jednotlivé poslanecké frakce se pak k ústavní novele zákona vyjadřovaly postupně i na brífincích, poslanci opozice třetí čtení zákona o státním rozpočtu natahovaly, co se dalo. Ve slovní ekvilibristice pak exceloval opět jen poslanec David Rath z ČSSD. A z jeho úst padaly opravdu slovní perly.

„Co zlého vám udělali lidé v naši zemi, že je takto trestáte?“ tázal se za sněmovním mikrofonem Rath a měl na mysli to, že stát upadá do dluhů a do neprosperity, občané jsou naštvaní, nevidí naději, ale vláda nepřináší nic nového a na řadu tak přichází jen další propouštění.

„Pro tento rozpočet se nedá zvednout ruka. Vláda chce uštvat občany této země, chce, aby domovy seniorů přišly o desítky milionů korun. Kam až se ale máme uskrovňovat? Máme seniorům přestat topit, přestat jim dávat najíst?“ tázal se dále se svou nenapodobitelnou ironií v hlase středočeský hejtman Rath.

Tak ty seniory navezeme Kalouskovi domů

„Pan ministr financí tady není. Kdybychom mu ale dali domů těch několik desítek seniorů, tak ho to možná bude zajímat. Vždyť nejsou peníze ani na financování škol. To je máme zavřít? Udělat Kalouskovy prázdniny, po vzoru komunistických uhelných prázdnin?“ burácel dál za sněmovním pultíkem Rath.

Komunistický režim jej pak inspiroval ještě k tomu, že Nečase připodobnil ke Gustávu Husákovi. „Nečas nám připomíná prezidenta Husáka, který říkal: ´soudruzi spořme, utáhněme si opasky, abychom ten západ předehnali´,“ zmínil středočeský hejtman a bylo v tu chvíli i jemu jasné, že už přestřelil.

O chvíli předtím totiž použil ještě sporná slova o tom, že si vláda leží na hromadě hnoje a bude chytat lelky, a škrtat, neboť zřejmě nechce nic udělat pro prosperitu této země a dlouhodobě promyšleně snižuje své příjmy. Práve proto to Rathovi zde už připadá skoro jako v Somálsku.

"Leží tu na hnoji a škrtli ty peníze," řekl.„Vláda asi chce říct lidem: ´Počkejte, to ještě uvidíte, jak se žije v Somálsku! Mne to ale uráží´,“ doplnil k tomu Rath.

Kalousek i dnes úpravy rozpočtu připustil

V rovině vážnější pak Rath zopakoval, že ministr financí chce „nepravdivý rozpočet“ za pár měsíců ještě upravit. A to je podle Ratha vrchol všeho. Přitom vláda podle něj zapomíná na to, že by měla také upravit příjmovou stránku rozpočtu, tedy ne jen tu výdajovou.

Ministr financí Kalousek skutečně dnes připustil, že vláda v příštím roce pravděpodobně předstoupí před poslance s novelou rozpočtu vyplývající z nové prognózy ekonomického vývoje. "Na základě lednové prognózy, až budeme mířit na méně pohyblivý cíl a budeme mít větší míru jistoty o skutečném průběhu, budeme pak vědět, k jak hlubokým změnám budeme muset sáhnout a s jakou novelou a jednotlivými opatřeními na příjmové i výdajové straně rozpočtu přijdeme oslovit Poslaneckou sněmovnu a požádat o schválení," řekl totiž Kalousek ve své řeči.

Dolejš: Je to falešný rozpočet

V kritice nad rozpočtem vystoupil i ekonomický odborník KSČM Jiří Dolejš. Upozornil, že tak, jak je rozpočet postaven, ho nelze označit jinak než jako falešný. Ke kritickým postojům přidal své ne i expředseda ČSSD Jiří Paroubek. "Pokud jde o to, zda půjde demokracie stranou, není to nic nového. Zatím šla stranou pokaždé, když vláda do návrhu rozpočtu vložila a prosadila nerealistická čísla," prohlásil Paroubek.

Zhruba po hodině přerušila sněmovna kvůli polední přestávce své jednání a pokračovat bude odpoledne ve 14.30 hodin, kdy by mělo dojít na hlasování.

Schodek má být 105 miliard

Návrh státního rozpočtu pro příští rok je upraven se schodkem 105 miliardy korun, o 30 miliard nižší než letos. Opozice vládní předlohu kritizuje. Upozorňuje mimo jiné na to, že je postavena na nerealistických prognózách. Přestože opoziční poslanci rozpočet nepodpoří, koalice má ve sněmovně dostatek hlasů, aby byl schválen.

Při hlasování o návrhu státního rozpočtu poslanci posoudí návrhy vesměs opozičních poslanců na přesuny peněz v objemu téměř 15 miliard korun. Předpokládá se, že většina z nich schválena nebude. Klíčový rozpočtový výbor doporučil poslancům schválit jiné změny jen v objemu 12 milionů korun.

Návrh hospodářského plánu předpokládá, že stát by měl v příštím roce vybrat celkem 1,085 bilionu korun, utratit by měl téměř 1,19 bilionu. Počítá ale patrně s nereálným růstem ekonomiky o 2,5 procenta. Podle poslední prognózy však růst zpomalí na jedno procento, což by zkrátilo příjmy o 17 až 18 miliard korun. Ministerstvo chce ještě počkat na lednovou prognózu. V případě nepříznivého vývoje by vláda případně předstoupila před sněmovnu s novelou zákona o státním rozpočtu, která by novou situaci odrážela.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…