Rath promluvil: O Bémovi a Janouškovi jsem věděl dávno. A co Šnajdr?

22.03.2012 18:40

Bývalý pražský primátor Pavel Bém (ODS) a jeho přítel, lobbista Roman Janoušek, rozhodovali o tom, koho by mohli udělat ředitelem krajské VZP. Vyplývá to z odposlechů telefonických hovorů, které zveřejnila MF Dnes. Tyto odposlechy pravděpodobně pořídila BIS. Bývalý ministr zdravotnictví David Rath (ČSSD) není nijak překvapen, pro něj to prý rozhodně není novinka a na situaci upozorňoval už v roce 2005.

Rath promluvil: O Bémovi a Janouškovi jsem věděl dávno. A co Šnajdr?
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

„V pondělí budou nějaká tři jména, která máš odsouhlasit, jestli pro tebe bude nějaký dobrý. Když ne, budou hledat dál,“ tvrdí do telefonu Bémovi Janoušek. O pár hodin později si oba muži volají znovu a Janoušek tehdejšímu primátorovi hlásí dobré zprávy. Prý stačí, aby Bém zaškrtl dva preferované kandidáty ze seznamu uchazečů a jeden z nich se nakonec ředitelem VZP skutečně stane.

Stamiliony pro Pohodu pojištěnce

VZP také řadu let vydávala časopis "Pohoda pojištěnce" přes společnost Ora Print, založenou Janouškem a zastupovanou Radkem Johnem. Tam odtékaly z pojištovny stamiliony. Smlouvu podepsal dnešní šéf VV Radek John, který ve firmě od začátku roku 2002 do roku 2009 působil jako předseda představenstva. Johna a VV v souvislosti s touto věcí už před volbami kritizovala ČSSD. John obvinění z tunelování veřejného majetku odmítl.

„Předražený časopis Pohoda pojištěnce byl jedním z důvodů, proč jsem vyhlásil nucenou správu nad VZP a následně zastavil platby k panu Johnovi a Janouškovi. Navíc jsem uložil podat výpověď smlouvy,“ řekl pro ParlamentníListy.cz středočeský hejtman, který prý o spojení Janouška a Béma ohledně VZP věděl už dávno.

Julínek se Šnajdrem tok peněz obnovili

„Moji nástupci Julínek se Šnajdrem výpověď nechali stáhnout a stamilionové platby obnovili. Když jsem na to tehdy upozornil, tak to nikoho nezajímalo. Dnes se všichni najednou diví. Já to věděl už v roce 2005, tedy před sedmi lety. Je to stejný příběh jako s tunelem přes IZIP. ODS vysávala VZP po miliardách do svých firem, či do firem kamarádů,“ podotkl Rath.

Projekt elektronických zdravotních knížek IZIP je podle něj klasický tunel, kde jde zodpovědnost především za poslancem a předsedou správní rady VZP Markem Šnajdrem (ODS). Celá kauza je navíc prý kryta vedením zdravotní pojišťovny, v jejímž čele stojí Pavel Horák.

IZIP je jen způsob jak odklonit peníze lidí k soukromým subjektům

Hejtman IZIP ostře kritizoval už jako ministr zdravotnictví. Už tehdy podle něj panovalo podezření, že přes projekt dochází k tunelování VZP. "Při auditech se ale ukázalo, že smlouva je samozřejmě udělaná velmi nevýhodně pro VZP, čili nešlo ji rychle ukončit," řekl před časem. Projekt, který stál klienty VZP už minimálně 1,8 miliard korun, je jen rafinovaným způsobem, jak "odklonit" peníze od největší tuzemské zdravotní pojišťovny k privátním subjektům. IZIP na jedné straně nepřinesl za deset let své existence kýžený užitek českému zdravotnictví. Na straně druhé byl však nadmíru užitečný svým zakladatelům a provozovatelům.

Výsledky loňského auditu ukázaly, že autorská práva a know-how byly majiteli společnosti IZIP vyvedeny do jiných firem, které jsou však personálně propojeny s IZIP. Na tyto firmy už VZP nedosáhne, jejich počínání je tak mimo jakoukoli veřejnou kontrolu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš Urban

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…