Rath se nevzdává. Jeho právníci připravují další stížnosti k ÚS

19.06.2012 19:28

Ústavní soud sice „zamázl“ stížnost obhajoby Davida Ratha, kterou se Rathův právník snažil napadnout vazební stíhání jeho klienta. Není to ale konec. Jak ParlamentnímListům.cz jeden z exhejtmanových právníků Roman Jelínek, další stížnosti se připravují.

Rath se nevzdává. Jeho právníci připravují další stížnosti k ÚS
Foto: fcb
Popisek: David Rath - Al Capone

 "Ústavní soud u námitek doktora Davida Ratha neshledal v postupu orgánů činných v trestním řízení ani okresního soudu žádná pochybení," prohlásila mluvčí Ústavního soudu soudu Jana Pelcová.

Stížnost se předběhla

Připomeňme, že Ústavní stížností se Rathův advokát Adam Černý snažil napadnout rozhodnutí Okresního soudu v Ústí nad Labem. Ten exhejtmana poslal poslal do vazby, ve které už David Rath začal kroutit třetí měsíc – zadržen byl 14. května letošního roku.

„Jedná se o ústavní stížnost, kterou podal kolega Černý záhy po uvalení vazby na klienta. Důvodem odmítnutí - pokud vím, protože rozhodnutí má doktor Černý, který ústavní stížnost podával - je předčasnost,“ reagoval na dotaz ParlamentníchListů.cz druhý advokát Davida Ratha Roman Jelínek.

„Jinými slovy k výhradám, které ve své ústavní stížnosti nastolil, se zatím nevyjádřil obecný soud. Teprve proti jeho rozhodnutí je přípustná ústavní stížnost,“ dodal právník na vysvětlenou.

Pošleme další stážnosti

Současně připomněl, že on sám bude dávat Ústavní stížnosti. „Ty jsem avizoval minulý týden a budou se budou týkat tří oblastí: Jednak postupu orgánů činných v trestním řízení při zahájení trestního řízení až do zahájení trestního stíhání konkrétních osob, dále zadržení poslance a zahájení trestního stíhání poslance a konečně vazby.“

Připomeňme, že zadržen byl David Rath s údajným sedmimilionovým úplatkem v krabici na víno. Pakliže by mu byla prokázána vina, hrozí mu trest až dvanáctiletého pobytu za mřížemi. Od možné výše trestu se pak odvíjí i délka pobytu ve vazbě, kterou Rath označil v projevu před Poslaneckou sněmovnou za torturu.

Rath až tři roky v tortuře

V praxi tak David Rath, pokud nic nedopadne tak, jak by si přál, může ve vazbě, kterou tolik odsuzuje, strávit včetně jednání před soudem až tři roky. Podobně jako Rath, jsou ve vazbě i další obvinění, například ředitelku kladenské nemocnice Kateřinu Pancovou či někdejšího poslance Petra Kotta.

Poslancovi obhájci nemají podle advokáta Romana Jelínka doposud písemné rozhodnutí o zamítnutí stížnosti proti vazbě k dispozici. "Podle telefonické informace, kterou dostal kolega (Adam) Černý, se rozhodnutí píše teprve dnes. U klienta soud shledal všechny tři důvody vazby," uvedl Rathův advokát.

Okresní soud v Ústí nad Labem poslal Ratha do vazby 16. května a další obviněné pak o den později. Vazebně stíhán je exhejtman ze tří důvodů. Aby nemohl ovlivňovat svědky, pokračovat v trestné činnosti, nebo dokonce utéct.

Kam by utíkal? Nemá koho ovlivňovat ani nemůže dál páchat trestnou činnost

Poslancovi právníci napadají všechny tři zmíněné důvody vazby. Rath, podle dřívějšího vyjádření Černého, má v České republice zázemí a rodinu, nechce utíkat a ani by prý nemohl. Právník dále uvedl, že podle policie je jejich klient již "prakticky odsouzen", policisté prý mají řadu důkazů proti němu. Poslanec tak již nemá koho ovlivňovat.

Údajná Rathova trestná činnost byla navíc podle právníka spojena s jeho funkcemi ve Středočeském kraji. Když na ně rezignoval, nemůže prý již v ní pokračovat. Dodejme, že Rath rezignoval na funkci středočeského zastupitele, tedy i funkci hejtmana. Zůstal ale podle dosavadních informací médií předsedou Výboru regionální rady, který schvaluje přidělování evropských dotací.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…