Rath vyhrožuje znárodněním "modrých" nemocnic

23.09.2011 20:48

Koalice si většinou svých hlasů prosadila zrušení veřejných neziskových nemocnic, které měly tvořit základní síť veřejné zdravotní péče poskytované v ČR. Vznikly podle zákona, který byl v roce 2006 podán ČSSD a schválen napříč spektrem.

Rath vyhrožuje znárodněním "modrých" nemocnic
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

Podle poslance a stínového ministra Davida Ratha (ČSSD) je to ale celé o tom, že chce pravice privatizovat nemocnice vybavené ze státního rozpočtu. Ve svém projevu vyhrožoval i „znárodněním" některých objektů.

Podle Ratha se kradlo a tunelovalo. Trestní oznámení zatím nikdo nepodal

Ve svém projevu uvedl Rath několik příkladů, jimiž dokladoval podivné privatizační praktiky pravice, které byly podle něj výhodné pro všechny zúčastněné strany, jen ne pro stát a pro lidi.

Z 15 nemocnic ve Středočeském kraji jich bylo privatizováno 10. Rath zdůraznil prodej sanatoria na Pleši, které bylo za účasti tehdejšího hejtmana Bendla prodaná za 50 milionů, přestože jiný zájemce nabízel 100 milionů korun. Dalším objektem byla nemocnice v Hořovicích, do níž stát investoval krátce před „privatizací" 300 milionů, a která byla prodaná za 50 milionů.

Do nebe volající byl podle ex-ministra případ nemocnice v Brandýse. „Ta byla prodána za 7,5 milionů, aby obratem nový majitel salámovou metodou rozprodal její majetky a získal a vydělal na tom asi 40 milionů. Dnes se dozvídáme z účetnictví při kontrole finančního úřadu, že podstatná část těchto 40 milionů šla obratem na konto nějakého místního politika z ODS," připomínal Rath.

Nemocnice byla podle Ratha privatizovaná a vytunelovaná tak, že ji pacienti odmítají věda, jak je zdevastovaná. Podle hejtmana nemocnice jen 20 let zanikají a jsou ve Středočeském kraji okresy, které nemají jednou veřejnou nemocnici.

Psali jsme:
„Užitečný idiot" přijde Ratha draho.Bednl si stěžuje

Zákon o veřejných nemocnicích měl být pojistkou proti takzvaným privatizacím

„To byl také důvod, proč tehdy politické strany napříč politickým spektrem prosadily tento zákon o veřejných neziskových nemocnicích, jako zásadní pojistku před takovýmto rozkrádáním", hřímal poslanec, bývalý ministr zdravotnictví a středočeský hejtman David Rath ve sněmovně.

Konstatoval, že zrušení zákona o veřejných nemocnicích znemožní v kraji zachovat nemocnice i pro příští generace, protože prý jeden v demokracii nikdy neví, kdo tam přijde. Poukázal na možnost, že by do toho v kraji mohl opět mluvit ex-hejtman a poslanec Petr Bendl (ODS), poslanec Petr Tluchoř (ODS) a Jiří Šnajdr, který zprivatizoval podle Ratha „fenomenálním" způsobem zprivatizoval očkovací program.

„To moc záruka není, protože pan Šnajdr jak rozebral a zprivatizoval očkovací program v České republice, je fenomenální, to je také zajímavý příběh," konstatoval Rath. Podle něj by se tato „parta" ve svém privatizování pokračovala. Příběh brandýské nemocnice by se tak podle něj mohl stát příběhem kladenské, kolínské, mladoboleslavské, příbramské, nebo benešovské nemocnice.

Ministerstvo transformaci nemocnice zamítlo, protože ten zákon prý v budoucnu chtěli pravicoví poslanci zrušit.

Kraj, který si je vědom, že tyto nemocnice mají majetek obrovský, obrovské pozemky, kraj do jejich majetku a modernizace dnes investuje stamilióny ze svých i z evropských prostředků, chtěl podle Ratha tímto zákonem ochránit svůj majetek proti podobným „šibalům, kteří už své úmysly projevili i v minulosti". Proto v roce 2008 požádal kraj ministerstvo zdravotnictví o transformaci těchto nemocnic do veřejné neziskové organizace. Podle platného zákona.

Rath uvedl že tak kraj učinil v době, kdy „ještě ministerstvo ovládal pan Julínek s panem Šnajdrem", a to řádně podle zákona. „Samozřejmě začala hra na zdržovanou, takže ministerstvo pak chtělo soudní odhad majetku, že bez toho to nemůže zapsat, když chybí soudní odhad majetku, tak jsme sehnali soudního znalce, nechali udělat majetková zhodnocení, vytvořili doklady, protože toho majetku je hodně, v řádu stovek stran textu, s razítky a podpisy soudních znalců, kraj to samozřejmě stálo miliony nebo statisíce, ministerstvo si to přitom písemně vyžádalo,".

Dlouho se pak podle Ratha nedělo nic. Ministerstvo si vyžádalo svoje právní analýzy, údajně dokonce od svých kamarádů, jako bývalý ministr Němec, „který by jistě, kdyby aspoň trochu mohl, tak by panu Šnajdrovi a Julínkovi pomohl a napsal, že to zapsat nemůžou, že to nejde nebo že je tam nějaká chyba", připomínal Rath krajskou anabázi. I Němcova kancelář prý však musela uznat, že ministerstvu nic jiného nezbývá, než nemocnici zapsat jako veřejnou neziskovou organizaci. „Světe, div se, nezapsalo. Proč by se pan Šnajdr s Julínkem zabývali nějakými zákony, to je přece nic," hřímal Rath.

Znárodníme vám zprivatizované a budeme se chovat jako vy nyní, tvrdil Rath.

„Já už se těším, jak třeba jednou takhle to panu Šnajdrovi budeme moci vracet. Zase mu třeba znárodníme ten jeho zprivatizovaný očkovací program, který si přesunul někam na Kypr, nebo něco takového, a jak se budeme tvářit. Vy jste zákony nerespektovali, kašlali jste na ně, tak tady dostáváte oplátkou stejným. A pan Šanjdr bude koukat a bude říkat, to ale nemůžete. A my budeme říkat, můžeme," upozorňoval David Rath

Podle něj, právě takovou politickou kulturu zavedli do českého právního řádu pravicoví poslanci. „Prostě je platný zákon, my (opozice) říkáme, musíte se chovat podle platného zákona. A oni říkají, nemusíme. My teď vládneme. Zákony pro nás neplatí." Podaná žaloba u správního soudu už podle Ratha leží dva roky řeší, a prý samozřejmě nic nevyřešil. „Já budu rád, jestli to vyřeší do mého důchodu," komentoval oranžový hejtman.

Celý projev:
Rath: Dřív jsme se skládali na Národní divadlo, dnes se skládáme na partu z ODS

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…