Reforma finanční a celní správy má zelenou. Zákony mají platit až od roku 2013

26.10.2011 10:42

Sněmovna dnes propustila do závěrečného schvalování celkem čtyři zákony, které představují reformu finanční a celní správy.

Reforma finanční a celní správy má zelenou. Zákony mají platit až od roku 2013
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek ve sněmovně

Sněmovní rozpočtový výbor doporučil odložit jejich účinnost o jeden rok, měly by tak začít platit až od roku 2013 a nikoli od příštího roku, jak původně navrhla vláda. To ale trochu vyvedlo z míry ministra financí Miroslava Kalouska.

"Promiňte, prosím. Malé nedorozumění. Já jsem sice přesvědčen, že rozpočtový výbor podal pozměňující návrh posunout účinnost z důvodu nezbytné legisvakanční lhůty k 1. 1. 2013, ale lépe udělat jednu věc dvakrát než ani jednou. To znamená, že si dovolím - a pokud je to duplicita, omlouvám se - v podrobné rozpravě navrhnout účinnost tohoto zákona k 1. 1. 2013,"  řekl Kalousek a vlastně tak dal najevo, že s návrhy výboru souhlasí.
    

Zákony o finanční a celní správě ČR a předlohy, které mění již existující zákony, souvisí se vznikem jednoho inkasního místa. Z třístupňové struktury řízení aparátu přechází na dvoustupňovou. Vznikne generální ředitelství a 14 finančních úřadů. Vznikne také specializovaný finanční úřad pro firmy s obratem nad dvě miliardy korun, banky, pojišťovny nebo například kampeličky.
    

V případě zákona o celní správě zazněly výtky ze strany poslanců ČSSD. Například podle poslance této strany Ladislava Šincla neodpovídá nová struktura celních úřadů struktuře správního soudnictví, zhorší vymáhání práva, obsahuje špatné pojmosloví a v důsledku jeho přijetí hrozí i propad výběru cla. Předložil proto pozměňovací návrh, který má tyto hrozby odstranit a údajné nedostatky ve vládním návrhu napravit.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…