Rudá svině, křičeli na šéfa KSČM. Byli jsme na Hradě i poté, co kamery zhasly

29.10.2013 6:54

REPORTÁŽ Letos poprvé oslavil státní svátek vzniku nezávislé republiky na Hradě Miloš Zeman ve funkci prezidenta republiky. Po jeho projevu a rozdání vyznamenání následovala tradiční recepce ve Španělském sále a přilehlých prostorách Pražského hradu.

Rudá svině, křičeli na šéfa KSČM. Byli jsme na Hradě i poté, co kamery zhasly
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vstupní brána na Pražský hrad

Anketa

Má Bohuslav Sobotka odejít z čela ČSSD? (anketa vypsána 29. října)

38%
62%
hlasovalo: 10436 lidí

Do Španělského sálu vpouštěla ostraha Hradu hosty v 19.45, řada jich dorazila dřív, a tak se před Matyášovou branou tvořila fronta. U sochy T. G. Masaryka pokřikovalo vulgární nadávky několik odpůrců Miloše Zemana. Když autem přijížděl předseda KSČM, tak skandovali „rudá svině“.

Jinak víceméně byly organizačně ostatní věci na Hradě zařízeny jako v dobách Václava Klause. Projev prezidenta Zemana a předávání vyznamenání mohli hosté sledovat při welcome drinku z obrazovky ve Španělském sále.

Po skončení oficiálního ceremoniálu se další hosté přemístili z Vladislavského sálu právě do Španělského sálu, kde probíhal společenský večer a raut.

Zemanovi nedodali nástroj

Asi v 9.20 pronesl ve Španělském sále prezident Zeman krátký projev. Na pódiu vedle něho stál exprezident Václav Klaus, předseda Senátu Milan Štěch a premiér Jiří Rusnok.

„Dámy a pánové, byl jsem vyzván, abych pronesl přípitek. K přípitku chybí jedna maličkost, číše vína. Ale tak je to v celém našem životě. Nejdříve nás vyzvou, abychom něco udělali, ale pak nám do ruky nedají příslušný nástroj,“ vtipkoval Zeman a domohl se tak, že mu byla dodána sklenka vína.

„Teď už to naštěstí bylo napraveno, doufám, že vy skleničky máte, což vám zabrání v bouřlivém potlesku po pronesení mého přípitku, protože jednou rukou se tleskat nedá. Takže dovolte mi, abych místo dlouhých řečí vám popřál to, co je v životě nejdůležitější, a to je štěstí a úspěch spojený s dobrým úmyslem. My, kteří stárneme, dáváme přednost zdraví, ale vy mladšího a středního věku zcela logicky dáváte přednost úspěchu. Přeji vám, aby váš život byl naplněn měrou dobře nacpanou a vrchovatou. Na vaše zdraví a na váš šťastný a úspěšný život,“ připil prezident Zeman hostům.

Třísku s Hejmou Zeman nevyškrtl

Pak již začala volná zábava, korzování a konverzování. Na Hrad dorazily i tradiční stálice z klausovských časů jako například Dušan Tříska se zpěvákem Ondřejem Hejmou. Jiný zpěvák, Daniel Hůlka, byl zase viděn v rozhovoru s oceněným kytaristou Lubomírem Brabcem. Kousek vedle se bavili bývalý Klausův kancléř Jiří Weigl s exministrem Špidlovy vlády Vladimírem Mlynářem.

Na Hrad sice nedorazila stínová premiérka ODS Miroslava Němcová, ale několik ódéesáků přišlo. Například senátoři Jaroslav Kubera a Miroslav Škaloud. Až z dalekého Bruselu dorazili do vlasti europoslanci Jan Zahradil, Eduard Kožušník či Hynek Fajmon.

Senátorka Severočechů.cz Alena Dernerová se přátelsky zdravila se senátorskou ČSSD Miladou Emmerovou. V policejní uniformě dorazil Jiří Komorous, ministr obrany Vlastimil Picek byl v civilu.

Klaus s Dukou, Škromach s Filipem. Dorazil i Bárta s Klasnovou

Mezi hosty se proplétal i předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. Tomio Okamura, který měl s sebou svou sličnou přítelkyni, nevěděl, zda je ještě senátorem, nebo již poslancem. Každopádně ale řekl, že mu nejde o křeslo ale o to, aby něco prosadil. Viděli jsme i véčkarský manželský pár, Víta Bártu s Kateřinou Klasnovou.    

Vznikaly a zanikaly různé konverzační hloučky. Exprezident Klaus se chvíli bavil s Jeho Eminencí kardinálem Dominikem Dukou, předseda KSČM Vojtěch Filip s bývalým kosmonautem Vladimírem Remkem či s místopředsedou ČSSD Zdeňkem Škromachem, první místopředseda ČSSD Michal Hašek s ministrem zahraničí Janem Kohoutem.

Ještě si musím dojít pro pivo

V Nové galerii si povídal ministr financí Jan Fischer s hercem Lubomírem Lipským a do sněmovny navrátivší se lidovce zastupoval Pavel Bělobrádek. Průmysl zastupoval mezi jinými Jaroslav Hanák a Českou národní banku Vladimír Tomšík, Pavel Řežábek a Kamil Janáček.

Exprezident Václav Klaus rozhodně nešel brzy spát. Něco kolem jedenácté hodiny si šel pro pivo a přinesl si půllitr, ale to už se pro změnu loučil ministr dopravy Zdeněk Žák a ve čtvrt na dvanáct senátor Jaroslav Doubrava.  Celkově bylo hostů opět několik stovek a místy se musel člověk prodírat.

Co se týče pohoštění, bylo podobné jako v době Klause. Teplá i studená kuchyně. Kachna se zelím, kuřecí, hovězí na houbách, šunka od kosti, dále různé sýry, šunky, paštičky, rolády, sladkosti, ovoce, zeleninové saláty... K pití klasicky česká vína a pivo, z nealko různé ovocné šťávy či kola. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…